5 lucruri neașteptate descoperite în ultimii ani despre animalele domestice

Oile sunt capabile să recunoască fețele oamenilor, arată un studiu realizat la Universitatea Cambridge, în cadrul căruia oamenii de știință au dresat animalele să recunoască fețele celebrităților.

Puse în fața unor fotografii alese la întâmplare, animalele au reușit să identifice fețele care le erau familiare. Această descoperire demonstrează că, atunci când vine vorba de recunoaștere facială, oile se aseamănă cu primatele.

Zecile de cercetări făcute în ultimii ani ne arată că mai avem multe de învățat despre ființele care cresc pe lângă casele noastre.

1

Efectele alcoolului asupra porcilor

Animale domestice 01
Foto: iStock

În 2012, cercetătorii de la Spitalul Rhode Island au măsurat efectele vinului și vodcii asupra sănătății cardiovasculare a porcilor.

Au descoperit că, prin adăugarea de vin roșu sau votcă la dieta bogată în grăsimi a porcilor, fluxul sanguin către inimă, precum și nivelurile de HDL („colesterol bun”) s-au mărit.

Cele două tipuri de alcool au avut efecte diferite. Vinul roșu a dilatat vasele sanguine, în timp ce votca a determinat dezvoltarea unor vase colaterale. Dintre cele două, vinul roșu a avut efectul cel mai benefic, reducând riscul de boli cardiovasculare.

2

Vacile viitorului, rezistente la căldură

Peste jumătate din vitele din lume trăiesc în zone cu temperaturi foarte ridicate sau cu umezeală mare.

Prin urmare, o echipă de la Universitatea din Florida a încearcă să folosească genetica pentru a produce un animal capabil să se adapteze la astfel de temperaturi, fără a afecta calitatea cărnii.

Geneticienii vor cerceta ADN-ul vacii Brangus, o încrucișare între speciile Angus și Brahman, identificând secvențele de ADN care reglează temperatura corpului.

3

De ce există berbeci homosexuali?

Animale domestice 03
Foto: Shutterstock

În lume există multe animale cu comportamente bisexuale, însă oamenii și oile sunt singurele specii care dau dovadă de preferințe pe viață pentru parteneri de același sex.

De fapt, până la 8% dintre berbecii domestici preferă alți masculi. În 2004, cercetătorii de la Universitatea de Științe ale Sănătății din Oregon au încercat să afle de ce.

Au descoperit o mică diferență între hipotalamusul (zona creierului care controlează reproducerea) berbecilor care preferă masculi și hipotalamusul celor care preferă femele.

Se pare că preferințele sexuale ale berbecilor sunt determinate de o diferență de ordin biologic.

4

Puii de găină țin țânțarii la distanță

Dacă gândul de a împărți patul cu niște pui de găină îți dă fiori, ar trebui să știi că acest lucru te-ar putea proteja de malarie.

Un studiu din 2016 al cercetătorilor suedezi și etiopieni care investigau țânțarul purtător de malarie Anopheles arabiensis a relevat că această insectă găsește respingător mirosul emanat de puii de găină.

Așadar, izolând mirosul penelor puilor, oamenii de știință au reușit să creeze o substanță care alungă cu succes țânțarii.

5

Cum aleg rațele cu cine se reproduc

Animale domestice 05
Foto: iStock

Cei mai mulți masculi din regatul păsărilor nu au penis. Însă rățoiul are un falus destul de mare (până la 20 de centimetri), sub formă de tirbușon.

Rațele au obiceiul de a practica copulația forțată, iar cercetătorii de la Universitatea Yale au descoperit că femelele de rață s-au adaptat la această realitate.

Acestea au dezvoltat un vagin artificial, în formă de spirală. Datorită acestei forme, femela poate bloca sperma rățoiului, ceea ce înseamnă că poate alege masculul cu care se reproduce.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu