Surprizele planetei Pământ: 10 creaturi stranii din lumea sălbatică

Lumea este plină de creaturi ciudate despre a căror existență mulți nu știu nimic. Fie că sunt ascunse în adâncurile oceanelor sau că trăiesc în apropierea oamenilor, aceste ființe ajung uneori „vedete” în filme documentare sau la grădinile zoologice.

Pentru înfățișare și abilitățile lor unice sau datorită modului de viață puțin înțeles, animalele prezentate în acest articol merită incluse în categoria celor mai ciudate ființe din lume.

1. Regele heringilor

Creaturi ciudate - Regele hering
Foto: Pinterest

Peștele-vâslă uriaș, cunoscut și sub numele de „Regele heringilor”, este cel mai lung pește cu schelet osos din lumea întreagă. El trăiește doar în apele adânci și, de obicei, nu iese la suprafață.

Dacă vreun exemplar o face, totuși, cel mai probabil înseamnă că este pe moarte. Regele heringilor atinge lungimea de cinci metri, ceea ce este uimitor.

2. Proteul de peșteră

Creaturi ciudate - Proteu pestera
Foto: Pinterest

Această creatură ciudată, care seamănă cu un șarpe cu picioare, este o salamandră adaptată vieții în apele subterane. Aceste animale sunt oarbe și pot fi găsite cel mai adesea în peșterile subacvatice.

Proteul atinge lungimea de 20 până la 30 de centimetri și este un animal destul de fragil.

3. Peștele Albatrossia pectoralis

Creaturi ciudate - Albatrossia pectoralis
Foto: Pinterest

Cu o înfățișare care îți dă fiori, cu ochi ce par a fi umani, acest pește este singura specie din genul Albatrossia care trăiește în nordul Oceanului Pacific, lângă coastele Japoniei.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Albatrossia pectoralis atinge lungimea de doi metri și trăiește, de obicei, în jur de 56 de ani. Se hrănește cu caracatițe, viermi și creveți.

4. Izopodul uriaș

Creaturi ciudate - Izopod urias
Foto: Pinterest

Izopodul uriaș este un crustaceu de talie mare, care trăiește pe fundul Oceanului Atlantic.

Aceste creaturi supraviețuiesc la cele mai mari adâncimi și există pe Pământ de peste 130 de milioane de ani. Izopodul uriaș are patru perechi de maxilare.

5. Iepurele de Angora

Iepurele de Angora este o rasă de iepure complet domesticit, cunoscut pentru faptul că produce o lână lungă și moale. Acest iepure provine din Angora, Turcia, și poate trăi până la șapte ani, dacă este îngrijit cum trebuie.

Cele mai multe exemplare ating greutatea de 5.5 kilograme și sunt niște animale foarte active.

6. Salamandra chinezească uriașă

Creaturi ciudate - Salamandra chinezeasca
Foto: Pinterest

Potrivit biologilor, salamandra uriașă nu s-a schimbat mai deloc în ultimele 30 de milioane de ani. Este cea mai mare salamandră din lume și trăiește de obicei apele de munte din China.

Cele mai multe exemplare ating lungimea de 1.85 metri și trăiesc până la 80 de ani.

7. Peștele-viperă

Peștele-viperă este un animal ciudat și înspăimântător. Cei mai mulți îl cunosc din desenul animat „În căutarea lui Nemo”. Maxilarul acestui pește este prevăzut cu niște dinți lungi și ascuțiți, care pot sfâșia prada cu ușurință.

De fapt, raportat la dimensiunea capului, peștele-viperă are cei mai mari dinți de pe planetă.

8. Crabul-păianjen japonez

Crabul-păianjen japonez este cel mai mare artropod din lume și are opt picioare. De obicei, crabul-păianjen trăiește în apropierea coastelor Japoniei, la o adâncime cuprinsă între 150 și 800 de metri.

Prin natura lor, aceste animale sunt calme, însă au oricum un aspect sinistru.

9. Scotoplanes

Aceste creaturi translucide, parcă desprinse din preistorie, sunt înrudite cu castraveții de mare. Au zece tentacule, care au atașate pe ele niște apendice asemănătoare unor cioturi.

Trăiesc la adâncimi extreme, de peste 6.000 de metri. Unele au fost observate chiar și la 9.500 de metri adâncime.

10. Crabul Yeti

Creaturi ciudate - Crab Yeti
Foto: Pinterest

Biologii marini au descoperit crabul Yeti abia recent, în 2005. Această creatură mică seamănă puțin cu animalul legendar „Yeti”, de la care își ia numele.

Crabul este acoperit de păr și trăiește în izvoarele hidrotermale de pe fundul Oceanului Pacific.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Surprizele planetei Pământ: 10 creaturi stranii din lumea sălbatică”

Lasă un comentariu