5 animale care se droghează. Vicioșii care nu cuvântă

De la strămoșii noștri din peșteri, care mestecau nestingheriți plante halucinogene, și până la hippioții din anii ’60, care au făcut „surfing” pe marele val al substanțelor psihedelice, oamenii folosesc dintotdeauna drogurile ca metodă de destindere sau acces în alte lumi. Dar știai că există și animale care se droghează?

Animalele găsesc aceste substanțe în natură, sub formă de ierburi, ciuperci sau licheni, cărora nu le pot rezista. În euforia ce urmează, ele au comportamente care mai de care mai bizare, unele de-a dreptul amuzante.

În acest articol, îți prezentăm cinci animale care consumă repetat substanțe halucinogene.

1. Pisicilor le place „iarba mâței”

Animale care se drogheaza 01
Foto: boredpanda.com

Unul dintre cele mai cunoscute animale care se droghează este pisica, iar drogul preferat al felinelor este o plantă numită cătușnică (sau „iarba mâței”). Când găsesc „iarba mâței”, pisicile îi consumă florile și se freacă de frunze și de tulpină.

În câteva minute, felinele își schimbă comportamentul: adulmecă, se rostogolesc, ling diverse obiecte, se întind, sar și li se face somn. Unele pisici salivează abundent.

De asemenea, se crede că pisicile au halucinații atunci când se află sub influența acestei plante, deoarece multe se comportă ca și cum ar vâna, chiar dacă prada nu este prezentă.

Substanța care le provoacă aceste comportamente se numește nepetalactonă. Atât masculii, cât și femelele reacționează la această substanță.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Pisica iarba
Foto: imgur.com

Totuși, personalitatea animalului influențează mult modul în care reacționează la drog: felinele mai îndrăznețe și mai prietenoase reacționează mai bine decât pisicile retrase.

Sensibilitatea la iarba mâței este moștenită genetic, doar 33% dintre pisici fiind indiferente la nepetalactonă. Nu doar pisicile domestice iubesc iarba mâței. Și felinele mari (precum tigrii, leoparzii și lincșii) sunt încântate de această plantă.

Unele feline caută și alte droguri în sălbăticie. De exemplu, se știe că jaguarii consumă ayahuasca. Această plantă conține un compus psihedelic numit DMT, care provoacă puternice halucinații și ascuțirea simțurilor.

2. Delfinii se droghează cu peștele-balon

Iată al doilea exemplu de animale care se droghează. În mai multe ocazii, delfinii au fost observați ducând în gură pești-balon (cunoscuți și sub numele de fugu, o delicatesă periculoasă, la mare căutare în Japonia), pe care îi storc și apoi îi dau mai departe altor delfini.

S-a speculat că delfinii încearcă să determine peștele-balon să elibereze o doză mică de neurotoxină, care induce o stare asemănătoare cu transa. Acest comportament a fost înregistrat într-un documentar BBC, produs de zoologul Robert Pilley.

„A existat un caz în care delfini tineri au experimentat intenționat cu substanțe despre care știm că au efectul unor droguri. După ce au mestecat peștele și l-au dat mai departe, au început să se poarte foarte ciudat, stând cu boturile la suprafața apei, ca și cum ar fi fost fascinați de propria reflexie”, a relatat Pilley.

Potrivit acestuia, delfinii vânau în mod intenționat peștii-balon. Îi manevrau cu grijă și păreau a fi experți în astfel de practici. Cum toxina produsă de peștele-balon este letală în doze mari, delfinii trebuie să se poarte delicat cu peștele.

3. Animale care se droghează – Vacile se dau în vânt după „iarba nebună”

Puțini s-ar fi gândit că vacile sunt animale care se droghează. Ele caută uneori o plantă cu efect tranchilizant, care le induce o transă calmă.

Animale care se drogheaza
Foto: theconversation.com

După ce consumă „iarba nebună”, animalele rămân pe loc timp îndelungat, aparent neinteresate de „socializare” sau de orice altă activitate. După ce începe să pască „iarba nebună”, animalului îi vine foarte greu să se oprească.

Din păcate, ingerarea acestei plante este periculoasă, deoarece poate cauza diverse boli. Dacă mănâncă această iarbă timp de peste două săptămâni, animalul începe să dea semne de intoxicație.

Simptomele includ pierderea greutății până la emaciere, disfuncții ale organelor sexuale, sarcini pierdute și vătămări neurologice. Aceste animale dezvoltă un comportament instabil.

Poate fi periculos să interacționezi cu ele, din cauza agresivității imprevizibile și a nervozității extreme. Unele animale par chiar să cadă în depresie, devenind apatice.

Vaca
Foto: cloudinary.com

Toxina poate ajunge la animalele tinere prin laptele matern, provocând vătămări ireversibile. Fermierii și crescătorii de animale trebuie să depună eforturi mari pentru a-și împiedica animalele să pască această iarbă.

4. Muflonii Bighorn consumă licheni halucinogeni

În Munții Stâncoși canadieni, muflonii Bighorn se îndepărtează de teritoriile și turmele lor pentru a-și satisface dependența de licheni halucinogeni. Acești licheni cresc în zone izolate și neprielnice pentru alte plante.

De cele mai multe ori, muflonii Bighorn își riscă viața și se cațără pe niște poteci înguste și terase foarte abrupte, doar pentru a ajunge la drogul lor preferat.

Ele „răzuiesc” lichenii cu dinții din față și, dacă este nevoie, își tocesc dinții până la gingie pentru a-și lua doza. Localnicii au observat că muflonii care se droghează au adesea un comportament ciudat.

5. Animale care se droghează – Renii mănâncă ciuperci psihedelice

Multe specii de rumegătoare, precum elanii și renii, consumă ciuperci psihedelice. În timp ce pasc, aceste animale caută o ciupercă denumită „buretele muștei” (Amanita muscaria, cunoscută la noi și sub numele de „pălăria șarpelui” sau „muscăriță”), care poate fi găsită înghețată sub zăpadă.

Ren
Foto: thewallpaper.co

Oamenii care au observat acest lucru au spus că, după ce mâncă ciuperca, renii se comportă de parcă ar fi în stare de ebrietate. Aleargă fără țintă, scutură din cap și scot diverse sunete.

Renii aflați sub influența drogului se separă de turmă, devenind vulnerabili. Agenții psihoactivi din ciupercă ajung în urina animalului, iar alți reni ajung să se bată între ei pentru a ingera urina exemplarelor care au consumat drogul.

Observând acest lucru, oamenii și-au dat seama că și ei ar putea beneficia de pe urma consumului de urină de ren aflat sub influența ciupercii. În Siberia, Scandinavia și în alte regiuni unde trăiesc reni, consumul urinei acestor animale este o tradiție cu rădăcini străvechi.

După ce trec prin organismul animalului, agenții psihoactivi ai ciupercii devin și mai puternici, iar multe dintre substanțele care cauzează efecte secundare nedorite sunt filtrate și eliminate.

Mai multe articole despre acest subiect fascinant: BBC, The Science Explorer, New Scientist.


Ți-a plăcut acest articol? Află și 5 lucruri neașteptate descoperite în ultimii ani despre animalele domestice, iar apoi citește despre cele 5 animale care au candidat la alegeri pentru funcții publice.

Ca să știi mai mult

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Comandă cartea „Puterea sub influența drogurilor” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu