9 animale spectaculoase care arată ca niște frunze

Mimetismul, abilitatea unui organism de a lua înfățișarea unei specii cu care nu are nicio legătură, este una dintre marile minuni ale lumii naturale. Pe toate continentele există animale experte în camuflaj, care astfel reușesc să scape de prădători sau, dimpotrivă, să vâneze fără a fi detectate.

Această abilitate extraordinară este cel mai des observată la insecte, însă poate fi întâlnită și la reptile, amfibieni și inclusiv la pești. În acest articol îți prezentăm nouă exemple uimitoare de animale care au înfățișarea unor plante.

1

Insecta-frunză uriașă

Insecta-frunză gigantică, Phyllium giganteum, poate fi întâlnită în sud-estul Asiei și în unele părți din Australia.

2

Gecko satanic cu coada-frunză

frunze_02
Foto: Pinterest

Această specie de șopârlă, denumită științific Uroplatus phantasticus, este originară din Madagascar. Reptilele din această specie au o mare varietate de culori. Cele mai des întâlnite sunt maroniul, portocaliul și cafeniul.

Titulatura „satanic” provine de la exemplarele cu ochi roșii, care au lăsat o impresie puternică în folclorul local.

3

Fluturele sub formă de frunză de stejar

Această specie de fluture, Kallima inachus, este originară din Asia tropicală. Atunci când sunt închise, aripile fluturelui arată ca niște frunze maronii, cu nervuri maro închis. Acest aspect îi permit fluturelui să se ascundă de păsări, dușmanii lui naturali.

4

Broasca-frunză

Având denumirea științifică Megophrys nasuta, această specie de broască este răspândită în pădurile tropicale din Peninsula Malacca și pe insulele Sumatra și Borneo.

Datorită aspectului său, broasca-frunză stă ascunsă pe solul din pădure și își pândește prada, pe care o ia prin surprindere.

5

Insecta-băț

Insecta-băț, Trychopeplus laciniatus, este originară din America Centrală. Aceste insecte sunt adevărați specialiști în camuflaj, fiind aproape imposibil de distins atunci când stau nemișcate în copaci.

6

Greierele frunză-moartă

frunze_06
Foto: Pinterest

Greierele frunză-moartă, Chorotypus saussurei, este originar din Malaezia și arată exact ca o frunză uscată.

7

Peștele-frunză

frunze_07
Foto: Pinterest

Peștele-frunză sud-american, Monocirrhus polyacanthus, poate fi găsit în bazinul fluviului Amazon.

8

Cosașul-frunză

Cosașul-frunză, Pycnopalapa bicordata, este răspândit în America Centrală, în unele părți din Mexic și în nordul Americii de Sud.

9

Molia frunză-moartă

frunze_09
Foto: Pinterest / Bertman

Uropyia meticulodina este originară din China și Taiwan.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu