Anatoli Bugorski și-a băgat capul într-un accelerator de particule și a supraviețuit

Un accelerator de particule este o mașină care propulsează particule încărcate cu o viteză apropiată de viteza luminii. Acceleratorul de particule a fost inventat în anii ’30.

El este folosit pentru a studia toate lucrurile care țin de fizica particulelor. Mașina aceasta a dus la descoperiri epocale, cum ar fi bosonul Higgs.

Dar destul despre descoperirile epocale… Cum ar fi să-ți bagi capul într-un astfel de accelerator? Sau poate că întrebarea potrivită este: de ce să-ți vâri capul în el?

Din fericire, avem răspunsuri la ambele întrebări. Am putea să-l întrebăm pe Anatoli Bugorski, omul care chiar a făcut așa ceva.

Anatoli Bugorski, nu încerca așa ceva acasă!

Anatoli Bugorski 2_compressed

În anii ’70, omul de știință rus Anatoli Bugorski era cercetător la Institutul de Fizica Energiilor Înalte. El lucra în cadrul unui proiect sovietic de accelerator de particule, cunoscut drept Synchrotron U-70.

Pe 13 iulie 1978, el și-a vârât capul în Synchrotron pentru a verifica o piesă care nu funcționa optim. Și deodată, poc! Un mecanism de siguranță s-a stricat și o rază de protoni i-a fost propulsată prin cap.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Bugorski nu a simțit durere, dar a declarat că a văzut un fulger de lumină „mai strălucitor decât o mie de sori”. Raza i-a intrat prin ceafă și a ieșit prin nas.

În curând, jumătatea stângă a feței i s-a umflat ca un balon și a fost dus de urgență la spital. Acolo trebuia să fie, bineînțeles, tratat. Dar și studiat, fiindcă nimic de genul ăsta nu se mai întâmplase vreodată.

Cei din jurul lui credeau că avea să moară în cel mult câteva zile. Nu e de mirare că doctorii se așteptau la ce era mai rău. Tipul de energie pe care craniul lui Bugorski l-a absorbit din radiația ionizantă a razei de protoni este măsurat în unități numite „gray”.

După cum explică Gizmodo, raza care l-a lovit pe Anatoli Bugorski măsura 2.000 de gray când i-a intrat în craniu și în jur de 3.000 de gray când a ieșit din craniu.

Ca să înțelegi proporțiile dezastrului, trebuie să știi că absorbția a mai mult de 5 gray echivalează cu moartea în cel mult 14 zile. Dar nimeni nu știa cu adevărat ce se va întâmpla.

Asta, fiindcă nimeni nu mai fusese iradiat de o rază de protoni care să se deplaseze cu o viteză apropiată de viteza luminii.

„Sunt un supraviețuitor”

Anatoli Bugorski 1_compressed

Bugorski a supraviețuit mai mult de câteva zile. De fapt, omul e bine mersi în 2018, la vârsta de 75 de ani. Incidentul nu l-a lăsat, totuși, neatins.

La urma urmei, e și el om. Raza a lăsat în urma ei arsuri în craniu și în țesutul cerebral. Timp de două zile după incident, pielea din jurul plăgilor corespunzătoare locurilor de intrare și ieșire a razei a trecut printr-un proces de decojire.

Anatoli Bugorski și-a pierdut auzul la urechea stângă și în ziua de azi trăiește mereu cu senzația de tinitus. Partea stângă a feței i-a paralizat de-a lungul timpului, având aspectul ciudat de a fi înghețată în timp, oarecum mai tânără.

De asemenea, el a suferit cel puțin șase crize tonico-clonice (cunoscute și drept „grand mal”) și în prezent suferă de crize de absență (cunoscute și ca „petit mal”).

Lucrurile ar fi putut sta mult mai rău pentru cineva care a fost considerat un om mort imediat după accident. Bugorski a fost capabil să-și termine doctoratul după incident. Nu e vreo poveste cu supereroi, dar trebuie să recunoaștem că întreaga poveste este impresionantă.


În continuare, citește și despre decapitarea internă și omul care a supraviețuit unei traume extreme, iar apoi descopră cazul lui Phineas Gage, omul care a supraviețuit după ce o bară de fier i-a trecut prin cap.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu