Anatoli Bugorski și-a băgat capul într-un accelerator de particule și a supraviețuit

Un accelerator de particule este o mașină care propulsează particule încărcate cu o viteză apropiată de viteza luminii. Acceleratorul de particule a fost inventat în anii ’30 și este folosit pentru a studia fizica particulelor.

Acest dispozitiv a dus la descoperiri epocale, precum bosonul Higgs. Însă, pe lângă valoarea sa științifică, acceleratorul de particule a fost în centrul unui eveniment mai puțin obișnuit.

Anatoli Bugorski a primit un nivel foarte mare de radiații

Anatoli Bugorski 2_compressed
Foto: Pinterest

În anii ’70, omul de știință rus Anatoli Bugorski era cercetător la Institutul de Fizica Energiilor Înalte. Lucra în cadrul unui proiect sovietic de accelerator de particule, cunoscut drept Synchrotron U-70.

Pe 13 iulie 1978, el și-a vârât capul în Synchrotron pentru a verifica o piesă care nu funcționa optim. Brusc, un mecanism de siguranță al aparatului s-a stricat, iar prin capul bărbatului a fost propulsată o rază de protoni.

Bugorski nu a simțit durere, dar a declarat că a văzut un fulger de lumină „mai strălucitor decât o mie de sori”. Raza i-a intrat prin ceafă și a ieșit prin nas.

În curând, jumătatea stângă a feței i s-a umflat ca un balon și a fost dus de urgență la spital. Medicii se așteptau la ce era mai rău și au prezis că Bugorski va muri în câteva zile.

Tipul de energie pe care craniul lui Bugorski l-a absorbit din radiația ionizantă a razei de protoni este măsurat în unități numite „gray”. După cum explică Gizmodo, raza care l-a lovit pe omul de știință măsura 2.000 de gray când i-a intrat în craniu și în jur de 3.000 de gray când a ieșit din craniu.

A fost vorba de o cantitate imensă, dat fiind că absorbția a mai mult de 5 gray echivalează cu moartea în cel mult 14 zile.

Dar, pentru că niciun om nu mai fusese iradiat de o rază de protoni care să se deplaseze cu o viteză apropiată de cea a luminii, nimeni nu știa cu adevărat ce se va întâmpla cu organismul lui Bugorski.

„Sunt un supraviețuitor”

Anatoli Bugorski 1_compressed
Foto: Pinterest

Bugorski a supraviețuit mai mult de câteva zile. De fapt, el trăiește și acum, în 2020, și are vârsta de 78 de ani. Incidentul nu l-a lăsat, totuși, neatins.

Raza i-a provocat arsuri în craniu și în țesutul cerebral. Timp de două zile după incident, pielea din jurul plăgilor corespunzătoare locurilor de intrare și ieșire a razei a trecut printr-un proces de decojire.

Anatoli Bugorski și-a pierdut auzul la urechea stângă și suferă de tinitus chiar și în ziua de astăzi. Partea stângă a feței i-a paralizat de-a lungul timpului: are un aspect oarecum mai tânăr, ca și când ar fi fost înghețată în timp.

De asemenea, de-a lungul timpului bărbatul a suferit cel puțin șase crize tonico-clonice (convulsii majore specifice epilepsiei) și în prezent suferă de crize de absență (un alt tip de criză epileptică).


În continuare, citește și despre decapitarea internă și omul care a supraviețuit unei traume extreme, iar apoi descopră cazul lui Phineas Gage, omul care a supraviețuit după ce o bară de fier i-a trecut prin cap.


Distribuie:

Citește în continuare

>