Cum au devenit amprentele digitale arma poliției. Prima crimă rezolvată cu ajutorul lor

Cum au devenit amprentele digitale arma poliției. Prima crimă rezolvată cu ajutorul lor

Unicitatea amprentelor digitale era cunoscută încă din Antichitate, însă abia britanicul William Herschel a fost cel care le-a descoperit utilitatea în identificarea persoanelor și prevenirea infracțiunilor.

Întrebuințarea amprentelor digitale ca marcă a identității personale are o istorie îndelungată. Încă de acum 4.000 de ani, babilonienii le foloseau pentru a semna contracte. În China, erau folosite astfel încă din secolul XI î.e.n.

amprente digitale
Fișă cu amprentele unei persoane. În 1924, FBI a lansat o arhivă care astăzi conține zeci de milioane de înregistrări. Foro: Pinterest

De acolo, practica a ajuns în Persia odată cu dinastia Timur Lenk, în secolul XIV. La acea vreme, istoricul Rashid al-Din Tabib afirma:

„Experiența arată că nu există doi oameni ale căror degete să fie exact la fel.”

Cu toate acestea, sistemul modern de prelevare a amprentelor digitale a apărut abia la mijlocul secolului XIX. William Herschel, un magistrat britanic trimis în India, era preocupat de cazurile în care oamenii refuzau să recunoască contractele semnate de mână sau cu sigiliu.

De asemenea, văzuse că astfel de contracte erau uneori semnate lăsând o urmă cu unghia sau cu un dinte. În 1858, a observat că un localnic care urma să-i furnizeze materiale de construcție, în loc să semneze contractul cu interiorul palmei, a pus pe hârtie dosul palmei.

Surprins, Herschel a început să studieze amprentele și a descoperit că semnarea contractelor doar cu vârful degetelor, în locul întregii palme, era mai practică. De-a lungul timpului, magistratul a adunat o colecție uriașă de amprente și a început să le analizeze, până când s-a convins că acestea nu se schimbă în timp și că amprentele fiecărei persoane sunt unice și irepetabile.

În 1877, într-un raport adresat guvernatorului Bengalului, a susținut că amprentele digitale erau „o metodă mult mai infailibilă (sic!) de identificare a persoanelor decât fotografia”. Herschel le folosea pentru a se asigura că pensiile nu erau încasate de impostori.

Amprentele digitale intră în arsenalul polițiștilor

În 1880, englezul Henry Faulds, chirurg la un spital din Tokyo, a început să se intereseze și el de amprentele digitale, concluzionând că acestea erau unice în cazul fiecărei persoane.

Faulds, care a descris și metodele de obținere a amprentelor, credea chiar că aceste particularități puteau fi folosite la rezolvarea crimelor. Întors în Marea Britanie în 1886, a prezentat ideea poliției britanice și lui Charles Darwin, care l-a pus în legătură cu vărul său, Francis Galton.

amprente digitale
În 1858, un hindus, în loc să semneze un contract în mod convențional, a pus pe hârtie dosul palmei, ceea ce i-a dat lui William Herschel ideea de a studia particularitățile mâinilor. În curând a descoperit că era mai practic să marcheze actele cu vârful degetelor decât cu întreaga palmă. Foto: SPL / AGE Fotostock

Acesta din urmă a folosit datele strânse de Faulds și Herschel și a confirmat ideea că amprentele fiecărei persoane sunt unice. Mai mult, Galton a calculat că probabilitatea de a găsi două amprente identice este de una la 64 de miliarde.

Tot ce mai rămânea de făcut era să pună în practică aceste cunoștințe pentru a rezolva crime, iar acest lucru s-a întâmplat la Buenos Aires în 1892.

O femeie pe nume Francesca Rojas și-a ucis ambii copii și apoi s-a rănit singură intenționat și a înscenat o agresiune, dând vina pe un vecin violent. Bărbatul a fost interogat cu asprime, dar a insistat asupra nevinovăției lui.

amprente digitale
Grafică: Incredibilia

Inspectorul Eduardo Alvarez a descoperit adevărul datorită unei amprente identificate pe o pată de sânge de pe ușă. Confruntată cu aceste dovezi, criminala a mărturisit.

O coincidență incredibilă

Lovitura finală în favoarea amprentelor digitale a fost dată în 1903, odată cu cazul încarcerării lui William West.

amprente digitale
Grafică: Incredibilia

Acesta fusese confundat cu un deținut deja încarcerat, Will West, deoarece nu doar numele, ci și semnalmentele fizice și imaginile lor erau aproape identice. Singurele caracteristici care prezentau deosebiri evidente erau amprentele.

Datorită acestei coincidențe, noua metodă de verificare a identității s-a răspândit încet-încet în Statele Unite, iar în 1924 FBI a creat o bază de date care astăzi conține zeci de milioane de înregistrări.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu