Amerigo Vespucci, negustorul explorator care a „botezat” Americile

Numele „America” provine de la navigatorul Amerigo Vespucci, despre care se presupune că a fost primul european care și-a dat seama că Lumea Nouă este continent distinct și nu o parte a Asiei.

Cu toate acestea, Vespucci nu a susținut niciodată așa ceva, opera lui fiind formată dintr-un amestec de informații reale din hărțile pe care le-a realizat el însuși și numeroase născociri apocrife.

Amerigo_Vespucci
Gravură portret a lui Vespucci realizată de Crispijn van de Passe, care îl etichetează „descoperitor și cuceritor al pământului brazilian”. Foto: Wikimedia

Puține personalități din epoca descoperirilor sunt învăluite de atâta legendă ca Amerigo Vespucci, cel după care a fost numită America. Acest negustor florentin s-a reinventat ca navigator în primii ani de explorare a Lumii Noi și se presupune că a fost primul care a arătat că ținuturile pe care le atinsese Cristofor Columb nu erau vârful estic al Asiei, ci un alt continent, care, ani mai târziu, avea să poarte numele său.

Cu toate acestea, în viața și activitatea unui om atât de important este dificil să separăm adevărul de născocire. Acest lucru este cauzat de faptul că cronicile și observațiile sale, scrise inițial sub formă de scrisori, au fost editate în scop comercial și, pentru a crește vânzările, editorii au adăugat numeroase pasaje inventate sau preluate din alte surse, inclusiv de la Columb însuși.

Încă se mai discută și astăzi care părți ale operei sale sunt reale și care sunt falsuri, și chiar dacă a efectuat toate călătoriile care îi sunt atribuite.

Comerciantul Vespucci devine navigator

1476. columb in lanturi
Grafică: Incredibilia.ro

Amerigo, așa cum a fost botezat, s-a născut la 9 martie 1454 într-o veche familie nobiliară din Florența, familia Vespucci, iar destinul său nu părea inițial să îl îndemne să se îmbarce pe o navă.

A fost educat în științele umaniste și administrație, deoarece, deși nu era primul născut, a arătat mai multe aptitudini decât cei doi frați mai mari pentru a prelua în viitor frâiele familiei.

În plus, familia Vespucci avea relații bune cu familia de Medici, conducătorii de facto ai Republicii Florența, iar Amerigo putea aspira la o poziție bună în cadrul organelor de conducere.

Dar, la sfârșitul anului 1491, a primit o misiune promițătoare de la Lorenzo de Pierfrancesco de Medici, văr de-al doilea al celebrului Lorenzo Magnificul: să călătorească la Sevilla ca asistent al agentului său comercial din Castilia, Gianotto Berardi.

Acesta din urmă se ocupa cu înarmarea și aprovizionarea navelor pentru expediții maritime, iar în acel moment pregătea una care era avea să schimbe istoria: prima călătorie transatlantică a lui Cristofor Columb.

Amerigo l-a întâlnit personal și, fără îndoială, a simțit un mare interes pentru acest proiect, deoarece geografia era una dintre pasiunile sale.

În 1499, el însuși s-a îmbarcat în prima sa expediție (deși inițial se credea că ar fi luat parte la o expediție anterioară, în 1497, istoricii consideră astăzi că aceasta este una dintre numeroasele invenții introduse în ediția comercială a hărților sale).

universalis-cosmographia Amerigo_Vespucci
Inițial, numele America era folosit doar pentru a desemna America de Sud. Foto: Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii

Această expediție a fost comandată de Alonso de Ojeda și avea ca scop cartografierea coastelor Indiilor de Vest, așa cum erau numite pe atunci. În afară de cunoștințele sale geografice, Amerigo se îmbarcase pentru interese personale, pentru a evalua ce produse ar putea fi interesante pentru comerț și pentru a aduce câteva mostre.

Din acest punct de vedere, călătoria a fost foarte profitabilă, deoarece s-a întors cu mai multe perle din care a obținut un profit bun. În această călătorie au călătorit de-a lungul coastei nordice a Americii de Sud, ajungând în delta Orinoco, unde au întâlnit băștinași care trăiau în sate de palate care îi aminteau lui Amerigo de o „mică Veneție” (Venezziola, în florentină) și pe care Ojeda a hispanizat-o…Venezuela.

Între 1500 și 1505, a fost angajat de Coroana portugheză să ia parte la două expediții de explorare a coastelor Americii de Sud, deși există îndoieli cu privire la participarea sa la cea de-a doua expediție.

În orice caz, în urma observațiilor sale, a devenit absolut sigur că ținuturile pe care le explora nu erau extremitatea estică a Asiei, ci un alt continent, pe care l-a numit Lumea Nouă. Nu a fost primul care a făcut o astfel de afirmație, dar a reușit să o dovedească prin intermediul calculelor astronomice.

În 1505 s-a întors la Sevilla pentru a lucra la Casa de la Contratacion de Indias, o instituție creată de Coroana Castiliei pentru a se ocupa de comerțul de peste mări și de profiturile obținute din acesta.

În 1508, Ferdinand Catolicul l-a numit pilot șef al Castiliei, o funcție ale cărei responsabilități includeau instruirea piloților la școala navală și elaborarea Padron Real, o hartă care urma să servească drept model pentru hărțile de navigație.

682. jean nicot nicotina tutun_2_red_compressed
Grafică: Incredibilia.ro

Regele l-a naturalizat ca cetățean castilian, schimbându-i numele în Americo Vespucio, iar exploratorul s-a căsătorit cu Maria Cerezo, o femeie cu care avusese o relație încă de la începuturile sale în Sevilla.

Unele surse vorbesc despre o a cincea călătorie, dar, deși a fost implicat în pregătiri, aceasta nu a mai avut loc. Vespucio a murit la Sevilla, la 22 februarie 1512.

Ce a descoperit Amerigo Vespucci, de fapt?

După fiecare călătorie, Vespucci scria o scrisoare către angajatorii săi din Florența, descriind expediția în detaliu, de la traseu până la relatări despre locuitori și observații astronomice, precum și informații de interes practic, cum ar fi produsele care ar putea fi interesante pentru comerț.

Două dintre ele au fost editate și publicate în 1504 sub numele de Mundus Novus (corespunzând primei călătorii cu portughezii, în 1501-1502) și Carta a Soderini (un fel de antologie a celor patru călătorii confirmate).

globul da vinci Amerigo_Vespucci
Grafică: Incredibilia.ro

Aceste ediții sunt sursa tuturor discordanțelor privind călătoriile lui Vespucci și descoperirile sale, din mai multe motive. Prima este că ele conțin date contradictorii, în special Scrisoarea către Soderini.

În al doilea rând, după cum au arătat studiile ulterioare, acestea nu sunt texte originale scrise de explorator, ci au fost semnificativ modificate de cel care le-a editat pentru prima dată, probabil cu scopul de a face povestea mai spectaculoasă și de a crește vânzările.

În cele din urmă, deoarece scrisorile pe care se bazează nu au fost păstrate, este foarte dificil de clarificat care date sunt reale, deși este posibil să se elimine unele care sunt în mod clar false, deoarece nu sunt în concordanță cu datele istorice.

Unul dintre cele mai disputate puncte este dacă el sau Columb a fost primul explorator care și-a dat seama că Lumea Nouă nu era Asia, ci un alt pământ.

În 1507, geograful german Martin Waldseemüller a publicat o hartă intitulată Universalis Cosmographia, care arăta pentru prima dată noul continent separat de Asia – deși incomplet – și l-a numit America, după Vespucci.

Mundus Novus și Scrisoarea către Soderini circulau în Europa de numai câțiva ani și mulți au presupus că el a fost primul european care și-a dat seama de existența acestei „Lumi Noi”, dar, de fapt, nu a fost așa; într-adevăr, Vespucci însuși, în scrisorile sale, nu a pretins niciodată o astfel de performanță.

Erorile au devenit evidente atunci când, în secolul al XVII-lea, au început să fie publicate scrisorile scrise de mâna lui Vespucci, care contraziceau versiunile editate.

244. sclavii lui cristofor columb_1_red_compressed
Grafică: Incredibilia.ro

Există patru documente principale, cunoscute sub numele de Scrisoarea din Sevilla, Scrisoarea din Capul Verde, Scrisoarea din Lisabona și Fragmentul Ridolfi, la care se adaugă numeroase corespondențe private și documente personale.

Încă din secolul al XVI-lea au existat persoane care au pus la îndoială veridicitatea acestor ediții; unii, cum ar fi teologul și cronicarul Bartolomé de las Casas, l-au acuzat chiar pe Vespucci că a încercat să uzurpe realizările lui Columb; lucru improbabil, deoarece cei doi au păstrat o relație bună, iar Amerigo îl menționează în scrisorile sale private.

Când a fost publicată Universalis Cosmographia, Bartolomé de las Casas, cuprins de admirația sa pentru Columb, s-a înfuriat și a susținut că „Lumea Nouă” ar trebui să se numească Columba; dar – ironie a sorții pentru un călugăr – a întârziat la botez: cineva deja numise America, iar Lumea Nouă a rămas cu acest nume.

Ca să știi mai mult, citește „Aventuri legendare – Exploratori”

În această carte vei descoperi detalii despre viețile extraordinare și aventurile unora dintre marii exploratori din istoria omenirii, care s-au aventurat în necunoscut și au explorat oceanele vaste ale Terrei. Vei afla cum și-au folosit acești aventurieri priceperea și cunoștințele pentru a înfrunta vremea potrivnică, apăsarea psihică și pericolele neprevăzute și ce strategii de supraviețuire au adoptat, uneori cu succes, alteori cu consecințe tragice. O carte deosebit de interesantă, cu fotografii, ilustrații și grafice fascinante, pe care merită să o ai în bibliotecă.

„Aventuri legendare – Exploratori” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu