Ambergris, voma de balenă: Ingredientul secret din parfumul tău

Dacă ai citit vreodată eticheta unui parfum scump, poate că ai văzut niște termeni interesanți: flori exotice, esențe de lemn rar, citrice și ceva numit „ambergris”.

Numele evocă ceva oarecum exotic, poate chiar frumos. Poate că e una dintre acele flori sau esențe de lemn sau un tip de ulei… Lucrurile nu stau așa. Deși numele său este legat de lux, ambergrisul nu este o substanță atrăgătoare; este doar vomă de balenă.

Ambergris voma de balenă
Cașaloți, mamă și pui. Foto: Pinterest

Înainte ca ambergrisul să ajungă în sticluțele de o sută de dolari de Chanel nr. 5 (un parfum care folosește voma de balenă), poate fi găsit în formă pură: o substanță precum ceara, lipită de pereții intestinali ai cașaloților.

Ambergrisul se formează numai la cașaloți, deși oamenii de știință nu știu de ce se întâmplă acest lucru. Se crede că ambergrisul este folosit pentru a încapsula obiectele iritante, cum ar fi ciocurile caracatițelor, ca să le facă mai ușor de digerat.

Deși în general este vorba de vomă de balenă, substanța este excretată și prin celălalt capăt al animalului. Se estimează că numai 1% dintre cașaloți produc ambergris bun de folosit în parfumuri.

Ambergris voma de balenă
Bucăți de ambergris. Foto: Pinterest

După ce a fost excretat, ambergrisul, de culoare gri închis sau negru, plutește prin apă, întărindu-se în timp. În cele din urmă, voma de balenă plutește la suprafață și mai târziu spre țărm, unde este găsită chiar și la ani de zile după ce a părăsit gazda.

În forma sa cea mai pură, are miros de fecale marine, însă, după ce se întărește, capătă un miros mai dulce, de pământ. Este foarte greu de găsit, deoarece seamănă cu pietrele de pe țărm și este aproape imposibil de zărit atunci când plutește prin mare.

Fiind atât de rar, prețul de vânzare poate ajunge la mii de dolari pentru un singur gram. De fapt, în 2016, grămada de ambergris descoperită de un cuplu britanic a fost evaluată la 70.000 de dolari.

Înaintea vremurilor moderne, substanța a fost folosită ca parfum. Egiptenii antici au folosit-o ca tămâie, iar europenii medievali ca pe o modalitate de a acoperi duhoarea de putrefacție în timpul Morții Negre.

În cele din urmă, parfumeriile europene au dat o întrebuințare nouă substanței, ca agent de legare a ingredientelor în parfumuri. Prezența ambergrisului în parfum făcea ca mirosul să rămână mai mult timp pe piele și intensifica puterea parfumului.

Voma de balenă este folosită la fabricarea celor mai scumpe parfumuri

În scurt timp, cei mai bogați europeni ar fi dat orice să pună mâna pe parfumuri cu ambergris. În mod ironic, Herman Melville, autorul cărții Moby Dick, a scris în cartea sa că „doamnele și domnii ar trebui să se răsfețe cu esențele descoperite în intestinele unei balene bolnave.”

Pe măsură ce a crescut cererea, a crescut și controversa. Industria de vânat balene, prosperă în secolele XVIII și XIX, ucidea cam 5.000 de cașaloți pe an și populația de cetacee a început să descrească rapid.

Ambergris voma de balenă
Bolovani de ambergris. Foto: Pinterest

Deși ambergrisul nu este recoltat de la balene și este doar un produs rezidual al acestora, cei care se opun vânatului de balene au atacat comerțul cu ambergris, insistând că acesta contribuise la uciderea în masă a cașaloților.

În cele din urmă, vânzarea de vomă de balenă a fost interzisă în Australia și în SUA, ca parte a legislației privind speciile aflate în pericol de dispariție.

Cele mai multe parfumerii au trecut la ambregris sintetic, care este la fel de eficient. Însă în alte locuri unde industria parfumurilor prosperă, cum ar fi Anglia sau Franța, comerțul este încă legal.

Așa că, data viitoare când folosești un parfum scump, cum ar fi Chanel sau Givenchy, adu-ți aminte că mirosul dulceag de pământ își are originea în intestinele cașalotului.


Acum, că ai aflat despre voma de balenă, ingredientul misterios (și scump) din parfumul tău, descoperă și 9 produse alimentare interzise din cauza ingredientelor lor, iar apoi citește despre balena plină cu pahare de plastic, pungi și șlapi care a eșuat pe o plajă din Indonezia.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu