Alt-Steak, friptura „tipărită” la imprimanta 3D

O companie din Israel a dezvoltat prima „friptură vegană” din lume, creată cu ajutorul unei imprimante 3D. Reprezentanții companiei Redefine Meat susțin că au creat un produs care are aspectul, textura și gustul cărnii.

Compania a denumit „carnea” Alt-Meat și a dezvoltat-o în colaborare cu măcelari, bucătari, ingineri în domeniul agroalimentar și cu Givaudan, un producător elvețian de arome alimentare.

Friptura 02
Foto: Redefine Meat

Astfel, a fost realizat un plan digital cu peste 70 de parametri pe care „carnea” trebuie să îi îndeplinească, printre care textura, distribuirea grăsimii, gustul și suculența.

Alt-Steak este descris ca un „aliment extrem de complicat”, în care proteinele, grăsimile, coloranții naturali, aromele și alte câteva ingrediente sunt aranjate într-o manieră precisă, pentru a le face să funcționeze ca elementele echivalente ale unei bucăți de carne.

„Folosirea tehnologiei de imprimare 3D de înaltă precizie a fost foarte importantă în procesul de obținere a combinației perfecte de textură, culoare și aromă. Folosind rețete separate pentru mușchi, grăsime și sânge, ne-am putut concentra pe fiecare element în parte, pentru a obține un Alt-Steak perfect”, a declarat Eshchar Ben-Shitrit, cofondatorul Redefine Meat, pentru 3D Printing Industry.

Friptura
Foto: Redefine Meat

„Carnea” cu zero colesterol va fi testată în restaurante de lux

Potrivit acestuia, Alt-Steak poate fi produs rapid, are un conținut ridicat de proteine și nu conține colesterol.

Pentru a promova „carnea” alternativă, Redefine Meat a invitat un renumit bucătar israelian, Assad Granit, să guste produsul.

Potrivit Times of Israel, acesta a declarat că friptura are un gust aproape identic cu cel al cărnii și că, în opinia sa, opt din zece oameni nu și-ar da seama de diferența dintre o friptură reală și Alt-Steak.

Redefine Meat produce atât imprimantele 3D, cât și ingredientele necesare pentru crearea fripturii. Ingredientele sunt bazate pe plante, proteine din semințe și grăsimi vegetale. Aromele și culorile naturale sunt folosite pentru a imita suculența cărnii reale.

Potrivit Reuters, în 2020 compania israeliană își va testa produsele în câteva restaurante de lux, iar în 2021 Alt-Steak va fi pus la dispoziția distribuitorilor de carne.


Carnea produsă la imprimanta 3D nu este singura ciudățenie alimentară apărută în ultimii ani. Belgienii au creat „untul” din insecte, iar finlandezii au inventat Solein, mâncarea fabricată din electricitate, apă, aer și bacterii.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Un comentariu la „Alt-Steak, friptura „tipărită” la imprimanta 3D”

Lasă un comentariu