Cine a fost Robinson Crusoe? Cazul real al piratului Alexander Selkirk

De când a fost publicat, în 1719, romanul „Robinson Crusoe” al britanicului Daniel Defoe stârnește fascinația cititorilor și pasionaților de aventură din întreaga lume. Totuși, puțini știu că povestea lui Robinson Crusoe, personajul care a naufragiat și a petrecut patru ani pe o insulă pustie, singur și fără provizii, a fost inspirată din viața unui pirat scoțian pe nume Alexander Selkirk.

Alexander Selkirk a fost abandonat de pirați pe o insulă pustie

Alexander Selkirk - Robinson Crusoe
O statuie din bronz înfățișându-l pe Alexander Selkirk, adevăratul Robinson Crusoe. Foto: Wikimedia

Născut în 1676 într-un sat pescăresc din Scoția, Alexander Selkirk (din familia Selcraig) era cunoscut încă de mic pentru firea rebelă și încăpățânată.

După o altercație cu frații și cu tatăl său, și-a schimbat numele în Selkirk și s-a alăturat unui grup de pirați în compania cărora care a părăsit Scoția cu destinația America de Sud.

Cu toate acestea, viața alături de pirați a fost departe de ceea ce își imaginase Selkirk. Oamenii din echipajul navei Cinque Ports se confruntau adesea cu lipsa hranei, dăunătorii, mucegaiul, scorbutul, dizenteria și alte boli.

Alexander Selkirk - Robinson Crusoe
Navă franceză atacată de pirați. Pictură de Aert Anthonisz, circa 1615. Foto: Wikimedia

Condițiile grele duceau adesea la revolte și conflicte între membrii echipajului. Situația s-a agravat și mai mult după ce căpitanul navei, Charles Pickering, a murit, iar locul său a fost luat de locotenentul Thomas Stradling.

Stradling nu era deloc iubit de pirați, iar conflictele au devenit ceva obișnuit la bordul navei. Selkirk și Stradling, ambii tineri, mândri și temperamentali, erau deosebit de ostili unul față de celălalt.

Ostilitățile au ajuns apogeu în septembrie 1704, când nava a acostat în apropierea coastei unei insule nelocuite din Pacificul de Sud.

Alexander Selkirk - Robinson Crusoe
Pictură din 1718, care îl înfățișează pe faimosul pirat Barbă Neagră înainte de a fi ucis. Foto: Pinterest

Când a venit timpul ca nava să-și reia călătoriile, Selkirk a refuzat să mai plece, susținând că ambarcațiunea șubredă nu va supraviețui pericolelor oceanului.

A cerut să fie lăsat pe țărm, presupunând că ceilalți bărbați îi vor urma exemplul și se vor răzvrăti împotriva lui Stradling. Însă presupunerea s-a dovedit a fi falsă.

Văzându-se singur, Selkirk s-a răzgândit, dar, în ciuda rugăminții de a fi primit înapoi pe navă, Stradling nu i-a permis să se întoarcă la bord. A fost abandonat pe insulă cu o cantitate redusă de provizii, o muschetă, un topor, un cuțit, o oală și o Biblie.

Cum a supraviețuit în sălbăticie adevăratul Robinson Crusoe

Insula Robinson Crusoe
Insula Robinson Crusoe, cunoscută inițial drept Insula Mas a Tierra, este a doua cea mai mare insulă din Arhipelagul Juan Fernandez, situat la 670 de kilometri vest de coasta statului Chile. Aici a petrecut Selkirk patru ani în izolare. Foto: Wikimedia

La început, Selkirk a rămas în apropierea țărmului. După ce proviziile s-au terminat, a început să prindă homari, ținându-și privirea ațintită spre largul oceanului, de unde ar fi putut apărea nave salvatoare.

Dar salvatorii au întârziat să apară, iar Selkirk a început să sufere de singurătate, remușcări și din pricina lipsei proviziilor. După ce a avansat spre interiorul insulei, viața a devenit mai suportabilă.

În primul rând, Selkirk a găsit mai multe surse de hrană, indispensabile pentru supraviețuire. Caprele sălbatice de pe insulă – introduse de marinarii care acostaseră aici în trecut – îi furnizau carne și lapte.

Alexander Selkirk 03
Foto: Alamy

Napii sălbatici, frunzele unui arbore cunoscut drept „copacul de varză” (Dendroseris litoralis) și fructele arborelui de piper roz îi ofereau varietate și condimente.

Cu toate acestea, viața pe insulă era departe de a fi un vis. Noaptea, Selkirk era atacat de șobolani, iar pentru a putea dormi în siguranță marinarul s-a văzut nevoit să prindă pui de pisici sălbatice, domesticindu-i.

Selkirk s-a dovedit ingenios în utilizarea materialelor pe care le-a găsit pe insulă: a confecționat un cuțit din cercurile metalice de pe butoaiele lăsate pe plajă, a construit două colibe din vegetație și și-a folosit muscheta pentru a vâna capre.

După ce praful de pușcă s-a epuizat, a fost nevoit să vâneze alergând după pradă. În timpul unei urmăriri, a căzut de pe o stâncă și s-a rănit grav, zăcând neajutorat și incapabil să se miște vreme de o zi.

Când hainele i s-au uzat, a confecționat altele noi din piele de capră, folosind un cui drept ac de cusut. După ce pantofii i s-au stricat, a început să umble desculț, deoarece bătăturile și pielea groasă îi confereau suficientă protecție.

Pentru a alunga singurătatea, cânta psalmi și citea Biblia.

Mult-așteptata salvare

Alexander Selkirk 04
Foto: The Telegraph

În timpul traiului în pustietate, la țărm au tras două nave. Din păcate pentru Selkirk, ambele vase erau spaniole, iar el, ca pirat scoțian, s-ar fi confruntat cu o soartă mai crudă dacă ar fi fost capturat de spanioli. Prin urmare, a fost nevoit să se ascundă.

Mult-așteptata salvare a lui Alexander Selkirk a venit la 2 februarie 1709, când nava de corsari Duke a ajuns pe insulă. După patru ani și patru luni în sălbăticie, Selkirk a fost recuperat de pe insulă de piratul englez Woodes Rogers (care a ajuns primul guvernator al Bahamasului).

Ulterior, Selkirk i-a povestit lui Rogers întreaga sa experiență, pe care acesta din urmă a relatat-o în cartea „O călătorie în jurul lumii”.

Această relatare a stat la baza multor opere literare bazate pe aventurile lui Selkirk, dintre care cea mai faimoasă a fost „Robinson Crusoe”, a lui Daniel Defoe (disponibilă aici).

Robinson Crusoe
Prima ediție a cărții „Robinson Crusoe”. Foto: Wikimedia

Întors în Anglia, Selkirk s-a readaptat la viața în civilizație. S-a întors la pasiunea sa, navigația, iar în 1720 s-a căsătorit cu Frances Candis, proprietara unui han.

Alexander Selkirk a murit la 13 decembrie 1721, după ce s-a îmbolnăvit de febră galbenă în timp ce făcea parte dintr-o patrulă anti-piraterie în largul coastei vestice a Africii. Trupul său a fost aruncat în mare.


Distribuie:

Citește în continuare

>