7 lucruri interesante și mai puțin știute despre Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell, astăzi notoriu datorită invenției sale folosite de toată lumea – telefonul -, a avut și alte contribuții semnificative la știință în timpul vieții sale extraordinare.

Bell a imaginat multe instrumente și dispozitive utile, și-a asumat un angajament pe viață pentru educarea surzilor și a înregistrat 18 brevete de invenție, potrivit Enciclopediei Britannica.

1

Cel de-al doilea prenume al lui Bell a fost un cadou de ziua lui

Alexander Graham Bell în adolescență. Foto: Wikimedia

Botezat inițial Alexander Bell, inventatorul și-a dorit în copilărie un al doilea prenume, unul care să îl deosebească de tată și de bunic (ambii cu același prenume, Alexander) și care să îi amintească de frații săi (morți de tuberculoză, avuseseră amândoi câte două prenume).

Când băiatul a împlinit 11 ani, tatăl lui Bell i-a permis să adopte și prenumele Graham, în onoarea lui Alexander Graham, un fost pacient al său.

2

Mama și soția lui Bell aveau deficiențe de auz

Mabel și Alexander Graham Bell. Foto: Getty Images

O boală din copilărie o lăsase pe mama lui Bell aproape surdă, femeia bazându-se mereu pe o trompetă pentru ureche ca să audă. Tânărul Alexander vorbea aproape de fruntea mamei, astfel încât aceasta să poată simți vibrațiile vocii lui.

Tatăl și bunicul lui Bell au fost amândoi logopezi, iar viitorul inventator a început și el să se ocupe de afacerea familiei de la o vârstă fragedă. Bell a a lucrat cu tatăl său, care a dezvoltat Limbajul Vizibil, un sistem de simboluri scrise prin care îi învăța pe surzi cu să pronunțe sunete.

În 1873, a devenit profesor de fiziologie vocală la Universitatea din Boston, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Mabel Hubbard, o studentă cu zece ani mai în tânără, care și-a pierdut complet auzul după ce s-a îmbolnăvit de scarlatină.

Viața și munca alături de cei cu deficiențe de auz i-au stârnit lui Bell interesul pentru acustică și experimentele privind transmiterea undelor sonore prin cablu, conform History.com.

3

S-a confruntat cu peste 600 de procese în legătură cu brevetul său de telefonie

Bell a depus documentele pentru brevetarea telefonului la 14 februarie 1876, cu doar câteva ore înainte ca inventatorul rival Elisha Gray să depună un aviz la Oficiul de Brevete din SUA prin care anunța că lucrează la o invenție similară.

Pe 7 martie, Bell, în vârstă de 29 de ani, a primit primul brevet american pentru telefon, iar trei zile mai târziu, asistentul lui Bell, Thomas Watson, auzea clar inflexiunile vocii inventatorului transmise prin cablu din laboratorul lor din Boston în prima transmisiune telefonică de succes din istorie.

Mesajul? „Domnule Watson, vino aici, am nevoie de tine!” Nu peste mult timp, Bell s-a trezit confruntându-se cu sute de procese din cauza brevetului său.

Cinci dintre acestea au ajuns până la Curtea Supremă a SUA, care i-a dat dreptate lui Bell în cele din urmă, într-unul dintre cele mai lungi litigii privind brevetele de invenție din istoria americană.

4

Bell a creat și un telefon fără fir

Fotofonul Bell. Foto: Wikimedia

Cu circa un secol înainte de apariția telefoanelor mobile, Bell a inventat un telefon fără fir, care transmitea sunete prin raze de lumină.

Bell l-a botezat „fotofon” (din cuvintele grecești pentru „lumină” și „sunet”), l-a brevetat în 1880 și s-a descris drept „cea mai mare invenție pe care am făcut-o vreodată; mai mare decât telefonul.”

Inventatorul le-a declarat reporterilor de la Boston Traveller că fotofonul ar fi util pentru navigatorii care comunică de pe mare la țărm și „pe timp de război, când liniile telegrafice sunt căzute, iar țara este pustiită.”

Cu toate acestea, având în vedere tehnologia vremii, utilitatea fotofonului s-a dovedit limitată. Abia când a apărut fibra optică, multe decenii mai târziu, a fost aplicat la scară largă principiul transmiterii datelor prin lumină.

5

O barcă de mare viteză proiectată de Bell a stabilit un record mondial

O „barcă zburătoare” Bell. Foto: Pinterest

Bell și-a început experimentele în domeniul aviației în anii 1890, dezvoltând chiar zmeie gigantice controlate de la sol. Visurile sale cu avioane care puteau decola de pe apă l-au făcut să lucreze la proiecte de bărci cu aripi, care săreau pe suprafața apei la viteză mare.

Modelul HD-4 a atins viteza de peste 110 kilometri pe oră în timpul unui test realizat în 1919 pe un lac, un record mondial care a rezistat mai bine de un deceniu.

6

Telefoanele din America de Nord au „tăcut” în onoarea lui Bell

Bell a murit la casa sa de vacanță din Nova Scotia, Canada, la 2 august 1922. Două zile mai târziu, toate serviciile de telefonie din Statele Unite și Canada au fost suspendate pentru un minut, exact în momentul în care sicriul cu trupul lui Bell era coborât în ​​mormânt.

Timp de 60 de secunde, cei 60.000 de operatori de telefonie nu au realizat nicio conexiune telefonică, iar cele 13 milioane de telefoane de pe continent au „amuțit”.

7

Decibelii sunt numiți după el

Numele lui Bell a rămas în limbajul popular după moartea inventatorului. Pentru a onora contribuțiile sale la știință, unitatea standard pentru intensitatea undelor sonore a fost numită „bel” în anii ‘20.

Decibelul, o zecime dintr-un bel, este cea mai comună unitate utilizată pentru măsurarea magnitudinii zgomotului.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu