Alexander Fleming este cunoscut drept microbiologul strălucit care a oferit lumii medicamentul miraculos care a salvat vieți, numit antibiotic. Dar „părintele penicilinei” avea și o latură artistică, poate mai puțin cunoscută…
Fleming era membru al Clubului Artelor din Chelsea, unde realiza picturi în acuarelă și crea compoziții care erau în cel mai bun caz niște încercări de diletant. Însă talentul său nu rezida în acuarele sau schițe în creion, ci în alt mediu: organismele vii.
Fleming a fost unul dintre primii savanți care au folosit microbii pentru a crea opere de artă. A pictat balerine, case, soldați, mame hrănindu-și copiii, scene de luptă și multe alte figuri în vase de cultură, folosind microbi.
Fleming a realizat aceste opere cultivând microorganisme cu pigmenți naturali diferiți în vase Petri, realizând astfel tipare colorate. A folosit diferite bacterii pentru a obține culori precum maroul, violetul, rozul, roșul, galbenul sau portocaliul.
În timp, paleta sa a devenit și mai bogată, pe măsură ce a descoperit și mai multe bacterii de culoarea de care avea nevoie.
Alexander Fleming umplea un vas Petri cu agar, o substanță gelatinoasă. Apoi, folosea o unealtă ca o sârmă pentru a pune pe vas diferite specii de microbi. Tehnic vorbind, procesul era foarte dificil.
Fleming trebuia să găsească microbii potriviți și să calculeze inocularea astfel încât diferitele specii să capete culoare în același timp. Operele rezistau doar câteva zile, după care o cultură microbiană o invada pe cealaltă și făcea neclare liniile desenului.
Din păcate pentru Fleming, nici comunitatea științifică, nici artiștii vremii nu au acordat vreo atenție operelor sale. La un moment dat, Fleming a pregătit o mică expoziție de artă microbiană, în cadrul unei vizite făcute la St. Mary de către Regina Maria.
Regina „nu a fost amuzată și a trecut repede mai departe”, deși expoziția conținea o reproducere din bacterii a drapelului Marii Britanii.
Operele moderne de artă microbiană sunt foarte inteligente și creative. Iată niște opere microbiene trimise la Societatea Americană de Microbiologie pentru concursul lor anual, numit „ASM Agar Art”.