7 alergii foarte rare care îți pot face viața un calvar

Persoanele cu alergii severe au un stil de viață foarte prudent, pentru că pericolele pândesc la fiecare pas. Un sandviș cu unt de arahide, o albină rătăcită ori o bucată de mango ascunsă într-o salată de fructe poate însemna diferența dintre o zi bună și o internare în spital – sau chiar mai rău.

Poate că ai mai întâlnit persoane alergice la gluten sau la alune, însă există puține șanse să fi cunoscut vreodată pe cineva alergic la apă, la mirosul de pește sau chiar la atingere.

1

Alergia la apă

Alergie la apa
Pentru cei cu alergie la apă, spălatul este o activitate foarte chinuitoare. Foto: express.co.uk

Pare incredibil ca o persoană să fie alergică la această sursă de viață, însă, potrivit Health.com, există oameni pentru care apa este o amenințare.

Persoanele care suferă de această afecțiune pot să consume apă, însă pielea li se înroșește și este cuprinsă de mâncărimi atunci când intră în contact cu apa.

2

Alergia la mirosul de pește

Alergia la peștele ingerat este destul de comună, însă unii au dificultăți de respirație chiar și atunci când simt mirosul de pește.

În cele mai multe cazuri, alergenii pătrund în organism prin ingerare. Însă, în unele cazuri, alergenii ajung în fluxul sanguin prin inhalare.

3

Alergia la telefoanele mobile

Apariția telefoanelor mobile a dat naștere unei clase de alergii de neconceput în secolele trecute. Există persoane ale căror fețe se înroșesc și sunt cuprinse de mâncărimi atunci când țin la ureche un telefon mobil.

Acest fenomen apare deoarece dispozitivele conțin nichel și cobalt, elemente care declanșează adeseori dermatite de contact.

Oamenii de știință au descoperit că utilizarea frecventă a telefoanelor mobile determină o expunere prelungită la nichel, care cauzează iritații, uscăciunea pielii și mâncărimi.

De aceea, persoanelor alergice la materialele ce se găsesc în telefoanele mobile li se recomandă folosirea căștilor.

4

Alergia la propria transpirație

Știm că sună neverosimil, dar poți fi alergic la propria-ți transpirație! Deși sunt rare, există cazuri în care oamenii dezvoltă reacții alergice atunci când transpiră, relatează Global News.

De obicei, simptomele se manifestă prin mâncărimi, greață, iar în situațiile mai grave – tensiune arterială scăzută și dificultăți de respirație.

Acestor persoane li se recomandă să evite sauna și exercițiile fizice și să fie atente la mâncarea pe care o consumă și la produsele de igienă pe care le folosesc.

5

Alergia la plastic

Plastic
Plasticul este nociv și pentru mediul înconjurător, și pentru organismul uman. Foto: bbc.co.uk

Când ajunge la finalul ciclului de utilizare, plasticul este unul dintre cele mai nocive materiale de pe Pământ, iar alergia la plastic este destul de comună și extrem de neplăcută.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Suedez de Testare și Cercetare, anumite substanțe chimice folosite la fabricarea plasticului sunt responsabile de apariția astmului, rinitei alergice și eczemelor.

6

Alergia la piele tăbăcită

Contactul prelungit cu obiectele din piele le cauzează unora arsuri, mâncărimi sau iritații extrem de neplăcute. De obicei, însă, persoanele aparent alergice la piele sunt, de fapt, alergice la dimetil fumarat, o substanță folosită în procesul de prelucrare a pielii.

Substanța este folosită pentru proprietățile ei antifungice, dar cauzează reacții alergice puternice. Dacă nu sunt tratate, aceste iritații pot deveni foarte dureroase.

7

Alergia la atingere

Dermatografie
Așa arată pielea unei persoane care suferă de dermatografie. Foto: dermatalk.com

Pare ciudat, însă 2%-5% din populația planetei este alergică la atingere. Denumită dermatografie, această afecțiune este un chin pentru suferinzi.

La orice atingere mai dură a pielii (sau la scărpinat), pe pielea acestor oameni apar cicatrici în relief. Cel mai adesea, ele dispar după aproximativ 30 de minute, dar în cazurile mai rare urmele pot persista și câteva zile.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu