Alcoolul băut înainte de culcare poate cauza reducerea somnului REM

Oamenii de știință de la Laboratorul de Cercetare a Somnului de la Spitalul E.P. Bradley, împreună cu colegii de la Universitatea Brown și de la Providence VA Medical Center, au descoperit că consumul de alcool înainte de culcare poate avea un impact asupra calității somnului.

Studii anterioare au arătat că somnul cu mișcări oculare rapide (REM), care reprezintă aproximativ 20% din somnul unei nopți obișnuite, este important pentru bunăstarea emoțională și funcția cognitivă. Cercetătorii au urmărit să investigheze dacă consumul de alcool înainte de culcare ar putea afecta somnul REM.

Echipa a recrutat 30 de voluntari adulți care au petrecut trei zile și trei nopți consecutive într-un laborator de somn. Participanții au primit un mixer fără alcool într-o noapte și un mixer cu adaos de alcool în altă noapte, ambele consumate cu o oră înainte de a merge la culcare.

Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost monitorizată în timpul somnului. Rezultatele au arătat că consumul de alcool a dus la o creștere a somnului cu unde lente pe parcursul celor trei nopți. Somnul cu unde lente este un stadiu de somn profund asociat cu refacerea fizică.

Cu toate acestea, durata somnului REM a fost redusă, ceea ce indică un impact negativ asupra calității somnului. Deși participanții au reușit să adoarmă mai repede după ce au consumat alcool, perioadele scurte de somn REM au afectat calitatea generală a somnului.

În plus, cercetătorii au observat că consumul de alcool în nopți consecutive nu a schimbat cantitatea de somn REM afectată. Acest lucru sugerează că organismul nu se adaptează pentru a depăși efectele negative ale alcoolului în timp.

În concluzie, chiar și o cantitate mică de alcool consumată înainte de culcare poate avea un efect dăunător asupra calității somnului. Această constatare subliniază importanța luării în considerare a impactului alcoolului asupra somnului atunci când se încearcă îmbunătățirea igienei somnului și a bunăstării generale.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu