Albinele au început să își construiască cuiburi din plasticul pe care îl aruncăm

Pe câmpurile cu grâne ale Argentinei, albinele construiesc cuiburi pentru progeniturile lor din niște materiale neobișnuite. Pentru prima dată, savanții au descoperit cuiburi de albine construite în întregime din resturi de plastic.

Plasticul ajunge în ferme sub formă de ambalaje și adeseori sfârșește arunat ca gunoi în mediul înconjurător. Lumea se schimbă și fauna trebuie să se adapteze, dar încă nu știm dacă se poate adapta suficient de repede pentru a ține pasul cu impactul oamenilor asupra naturii.

O albină Megachile rotundata. Foto: Dirk Pons/Flickr

Potrivit Science Alert, cercetătorii de la Institutul Național de Tehnologie Agricolă din Argentina au descoperit cuiburile de plastic când făceau cercetări asupra polenizării florii de cicoare.

Echipa a plasat 63 de cuiburi-capcană în jurul câmpurilor cu grâne. Aceste cuiburi-capcană seamănă întrucâtva cu acele „hoteluri pentru albine” pe care le poți construi în grădina ta pentru albinele solitare.

Sunt prevăzute cu niște tuburi lungi, similare cu fagurii de miere în care cresc larvele albinelor. Albinele pot căptuși aceste cavități cu materiale pe care le adună, cum ar fi noroiul, frunzele, pietrele, petalele și rășina.

Din aceste materiale, construiesc un cuib confortabil, împărțit în celule în care sunt depuse larvele aflate în creștere. În primăvara și vara anilor 2017 și 2018, echipa a verificat cuiburile lunar, căutând semne de activitate.

A: rest de plastic găsit pe un gard; B: cuib de plastic; C: celulele; D: bucățile de plastic. Foto: Apidologie

Au descoperit că albinele folosiseră numai trei cuiburi. Două erau căptușite cu noroi și petale, iar din ele au ieșit cinci albine adulte sănătoase.

Cel de-al treilea cuib avea trei celule, construite în întregime din plastic tăiat cu grijă în formă ovală de către albine. Bucățile de plastic erau puse una peste alta.

Primele două celule erau construite din plastic subțire, de culoare albastru deschis, similar celui folosit pentru plasele din comerț. Cea de-a treia celulă era alcătuită din plastic alb, cu o grosime mai mare.

„Dintre cele trei celule, una conținea o larvă moartă. Din altă celulă, albina adultă ieșise deja, iar cea de-a treia celulă nu era terminată”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Așadar, în cazul celor două celule ocupate, o larvă a murit și cealaltă a ajuns la maturitate – ceea ce arată că plasticul nu este cea mai bună alegere, dar s-ar putea să nu fie nici cea mai proastă.

Albina tăietoare de frunze taie și plastic

Echipa nu a reușit să identifice specia de albine care a construit cuibul, dar se crede că ar putea fi vorba de „albina tăietoare de frunze” (Megachile rotundata). Aceasta este o specie introdusă din Europa.

Este o albină solitară care, așa cum arată și denumirea sa, taie frunze pentru a-și căptuși cuibul, în mod similar manierei în care au fost tăiate bucățile de plastic. Și în America de Nord savanții au observat că această albină folosește plastic pentru a construi celule individuale pentru larve în cadrul unui cuib mai mare.

Acest cuib nou este uimitor fiindcă toate celulele din el au fost construite din plastic. Totodată, este primul caz documentat în care au fost folosite două tipuri diferite de plastic.

Și poate că asta nu este ceva rău. S-ar putea, spun cercetătorii, ca albinele să aibă o flexibilitate de adaptare care le va permite să țină pasul cu schimbările climatice rapide.

Un „hotel pentru albine”, creat pentru a ajuta insectele să se înmulțească. Foto: Shutterstock

Pe de altă parte, s-ar putea ca erbicidele folosite pe câmpuri să reducă numărul de plante pe care albinele le folosesc pentru cuiburile lor. Sau, dat fiind faptul că albinele au folosit numai plastic și deloc frunze, s-ar putea deduce că aceste insecte preferă plasticul din alte motive.

Poate că plasticul oferă un avantaj de adaptare pe care noi nu îl cunoaștem, așa cum unele păsări folosesc mucuri de țigări pentru a ține la distanță paraziții. Este imposibil să ne dăm seama de adevăr pe baza unui singur cuib.

„În orice caz, acest studiu subliniază capacitatea albinelor de a găsi materiale alternative pentru a-și construi cuiburile atunci când se confruntă cu interferența umană”, au scris cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în revist Apidologie.


În continuare, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri”

Iată și o carte pe care sperăm să o găsești utilă: Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri. Cei doi coautori (soț și soție) au decis devină o familie cu zero deșeuri. În decurs de trei ani, au redus cele 390 de kilograme de deșeuri la un kilogram pe an, trecând efectiv la un nou mod de viață.

Cartea prezintă beneficiile enorme și neașteptate rezultate dintr-o schimbare atât de profundă. Bazându-se pe cunoștințele lor de ecologie, autorii propun zeci de sfaturi și alternative simple pentru viața de zi cu zi: cumpărături, bucătărie, curățenie, mobilier, igienă personală, cosmetice, îmbrăcăminte, grădină, bricolaj, sărbători… Ce vei câștiga: vei consuma mai puține substanțe toxice și vei face economii.

„Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu