„Albina” oceanelor: Crustaceul care ajută algele să se reproducă

Pe uscat, plantele sunt ajutate de polenizatori precum păsările și albinele. În ocean, de obicei, se descurcă singure. Așa că oamenii de știință au fost surprinși să descopere un crustaceu de patru centimetri care ajută algele să se reproducă.

Este primul caz cunoscut al acestei interacțiuni între animale și alge și are loc între crustaceul Idotea balthica și alga roșie Gracilaria gracilis.

Idotea balthica. Foto: Wikimedia

Reproducerea acestor alge este un proces neobișnuit în sine. Organismele care trăiesc în mare eliberează, de obicei, gameți masculi sau femele, dar nu este cazul Gracilaria, așa cum o vom supranumi de acum înainte.

La Gracilaria, femelele nu-și eliberează gameții în apă. Masculii o fac, dar celulele gameților lor nu au coadă pentru a facilita locomoția, așa cum au spermatozoizii umani, de exemplu.

Myriam Valero, cercetătoare la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS, Franța), a început să presupună că crustaceele ar putea acționa ca polenizatori (facilitând întâlnirea gameților) când a observat că acestea se adunau în masă în cazul algelor Gracilaria.

Valero a făcut echipă cu alți cercetători pentru a efectua experimente în acvarii, unde au cultivat alge masculine și feminine. Jumătate dintre rezervoare au fost populate cu crustacee, iar echipa a observat că acestea au crescut fertilizarea de 20 de ori.

Au examinat, de asemenea, animalele la microscop și și-au dat seama că acestea aveau într-adevăr mici gameți masculi pe tot corpul lor. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.

Relația ar fi benefică pentru ambele părți. Trăind alături de Gracilaria, crustaceele ar facilita reproducerea acestora, dar ar sta camuflate lângă ele (posibil să scape de prădători) și ar găsi hrană din belșug (alge mai mici, de la alte specii).

„Această descoperire sugerează că fertilizarea mediată de animale ar fi putut evolua independent în mediile terestre și marine, și ridică posibilitatea apariției sale în mare înainte ca plantele să ajungă pe coastă”, scriu cercetătorii.

Gracilaria gracilis. Foto: Wikimedia

Alți oameni de știință au avertizat că studiul a fost realizat în acvarii și, prin urmare, nu se știe încă dacă rezultate similare ar fi observate în mediul înconjurător.

Pentru o lungă perioadă de timp, s-a crezut că animalele acționează ca polenizatori doar pe uscat. Dar, în urmă cu un deceniu, oamenii de știință au descoperit că viermii marini mici și crustaceele făceau acest serviciu pentru iarba de mare.

Noul studiu este primul care identifică relația cu algele marine.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu