Detaliile sinistre omise de Walt Disney din „Albă ca Zăpada”

Detaliile sinistre omise de Walt Disney din „Albă ca Zăpada” featured_compressed

„Albă ca Zăpada” este o poveste clasică, în care binele triumfă aspra răului. Este povestea unei tinere frumoase și nevinovate, izgonită de o mamă vitregă, vanitoasă, geloasă și crudă. Cu ajutorul celor șapte pitici, tânăra găsește în cele din urmă dragostea adevărată.

Walt Disney a transpus povestea în primul film de animație, lansat în 1937. „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” este considerat, până în ziua de azi, unul dintre primele zece cele mai de succes filme din toate timpurile.

Totuși, realizatorul american a omis din poveste câteva detalii sinistre. „Albă ca Zăpada” a lui Disney este o versiune cosmetizată a poveștii fraților Grimm, care era mult mai înspăimântătoare. Varianta originală a acesti povești este, probabil, ultimul lucru pe care părinții l-ar spune copiilor seara, înainte de culcare.

Povești recomandate mai degrabă adulților

Alba ca Zapada 01
Jacob și Wilhelm Grimm. Foto: Pinterest

Jacob și Wilhelm Grimm nu au fost cei care au inventat povestea Albei ca Zăpada. Ce doi savanți, cercetători și scriitori germani au adunat o serie de povești folclorice, transmise prin viu grai din generație în generație.

În 1812, frații au publicat colecția de povești, sub titlul „Povești pentru copii și familie”. În ciuda titlului, cartea nu era nicidecum destinată copiilor. Textele includeau violență, incest și alte elemente erotice.

Spre exemplu, în povestea Cenușăresei, surorile vitrege ale tinerei își taie degetele și călcâiele pentru ca picioarele să le încapă în condurul de sticlă.

În „Micuța Albă ca Zăpada”, cum se numea povestea originală, regina cea rea îi cere unui vânător să o ducă pe fată în pădure și să o ucidă, la fel ca în film. (În versiunea originală, copila are șapte ani, pe când în varianta lui Disney are 14 ani).

În versiunea fraților Grimm, regina îi ordonă vânătorului să aducă înapoi organele interne ale fetei:

„Ucide-o, și, ca dovadă a morții ei, adu-mi înapoi ficatul și plămânii!”

Vânătorul ucide, în schimb, un mistreț. Îi recoltează ficatul și plămânii și le aduce reginei. Crezând că organele îi aparțin fetei, regina le mănâncă imediat.

„Bucătarul le-a fiert cu sare și femeia cea rea le-a mâncat, crezând că mâncase plămânii și ficatul Albei ca Zăpada”, au scris frații Grimm.

Albă ca Zăpada supraviețuiește tentativelor de asasinat

Alba ca Zapada 02
Regina cea rea o vizitează pe Albă ca Zăpada. Foto: ABC.es

În versiunea germană, regina încearcă să o ucidă pe Albă ca Zăpada încă de trei ori. Prima oară, o pune să încerce un corset. Corsetul este atât de strâmt, încât fata leșină. Piticii o salvează, tăind șireturile.

A doua oară, îi vinde fetei un pieptene otrăvit, pe care fata și-l pune în păr și leșină din nou. Tânăra este salvată, din nou, de pitici. A treia oară, regina o înșală cu mărul otrăvit, care apare și în film.

Atât în carte, cât și în film, după ce leșină (părând moartă), fata este pusă într-un sicriu de sticlă. În versiunea fraților Grimm, când prințul trece pe lângă sicriu, hotărăște să o ia cu el pe Albă ca Zăpada.

Minora se căsătorește, iar regina primește o pedeapsă cruntă

Alba ca Zapada 03
Foto: Pinterest

Piticii ezită, dar până la urmă sunt de acord. Însă, atunci când scot sicriul din casă, unul dintre ei se împiedică. Fata scuipă mărul care i-a rămas în gâtlej și revine imediat la viață, fără să aibă nevoie de sărutul prințului.

Atât în film, cât și în cartea fraților Grimm, Albă ca Zăpada și prințul se îndrăgostesc. Ce doi se căsătoresc, deși în povestea originală fata are doar șapte ani.

Inclusiv sfârșitul reginei malefice este diferit în cele două versiuni ale poveștii. În film, cei șapte pitici o fugăresc pe regină în pădure. Aceasta ajunge pe marginea unei prăpăstii, unde este lovită de un fulger și moare, căzând de pe stânci.

În versiunea fraților Grimm, regina vine la nunta celor doi. Acolo, este pedepsită să danseze până moare. Versiunea fraților Grimm cu privire la moartea reginei sună așa:

„Au pus o pereche de pantofi de fier pe cărbuni încinși. Apoi, regina a fost obligată să încalțe pantofii înroșiți în foc și să danseze până când a căzut moartă.”


În continuare, citește despre alte 5 povești pentru copii cu finaluri mult mai macabre decât știai, iar apoi intră în culisele castelului Neuschwanstein, adevărata casă a Frumoasei din Pădurea Adormită.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Detaliile sinistre omise de Walt Disney din „Albă ca Zăpada””

Lasă un comentariu