Al treilea ochi, dispozitivul creat pentru cei care se uită la telefon în timp ce merg pe stradă

Nu se poate nega că telefoanele inteligente au devenit o parte integrantă a vieții în zilele noastre. Milioane de utilizatori petrec câteva ore în fiecare zi uitându-se la ecranele dispozitivelor mobile, iar unii o fac chiar o fac în timp ce merg pe stradă sau conduc mașina.

Probabil că ai văzut clipuri amuzante cu oameni care cad în fântâni arteziene sau în guri de canal pentru că se uitau la telefon în timp ce mergeau sau poate că ai experimentat și tu ceva similar.

Foto: Minwook Paeng

Ei bine, datorită acestui „Al treilea ochi” al lui Minwook Paeng, care studiază design-ul industrial la o universitate din Londra, vei putea să trimiți mesaje sau să navighezi pe YouTube în timp ce mergi, fără teamă de accidente.

Al treilea ochi al lui Paeng constă dintr-o carcasă din plastic translucidă care se fixează direct pe fruntea purtătorului, pe un strat subțire de gel. În interiorul acestui ochi din plastic se găsesc un difuzor mic, un senzor giroscopic și un senzor sonar.

Când giroscopul detectează că utilizatorul și-a înclinat capul înainte (cu bărbia în piept), deschide „pleoapa” de plastic a ochiului, iar sonarul începe să monitorizeze zona din fața utilizatorului. Când detectează un obstacol, emite un avertisment în difuzor.

Foto: Minwook Paeng

„Componenta neagră care arată ca o pupilă este un senzor cu ultrasunete care aproximează distanța. Când în fața utilizatorului se află un obstacol, senzorul cu ultrasunete detectează acest lucru și îl informează pe utilizator la difuzor”, a explicat designer-ul.

Paeng a declarat pentru revista Dezeen că Al treilea ochi este doar primul dintr-o serie de proiecte prin care încearcă să își imagineze cum ar putea ajunge generațiile viitoare de „Phono sapiens”.

Deși au apărut abia de câteva decenii, telefoanele mobile ne schimbă deja corpul, așa că este de așteptat ca omenirea să sufere în următoarele generații schimbări pe care astăzi nu ni le putem imagina.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

„Prin utilizarea telefoanelor în timp ce avem o postură corporală proastă vertebrele gâtului se deplasează înainte, declanșând sindromul gâtului de țestoasă, iar degetele cu care manipulăm telefoanele se îndoaie într-un mod nenatural. După câteva generații, aceste mici schimbări generate de utilizarea smartphone-ului se vor acumula și vor crea o formă complet diferită, nouă a omenirii”, este de părere Paeng.

Iar Paeng s-ar putea să aibă dreptate. Recent, o companie din Anglia a realizat un studiu pe aproximativ 3.000 de angajați care desfășoară muncă de birou în cadrul unor firme din Franța, Germania și Marea Britanie.

Pe baza problemelor raportate de angajați, a fost creată o proiecție a modului în care vor arăta peste 20 de ani cei care fac muncă de birou. Modelul angajatului din viitorul apropiat arată urât: are ochii uscați și roșii din cauza orelor petrecute în fața monitorului, spinarea încovoiată, precum cocoșatul Quasimodo, kilograme în exces, membrele umflate din cauza circulației proaste și eczeme cauzate de stres. Aici poți citi întreaga poveste.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu