Al Madam: Satul-fantomă din deșert al cărui trecut este un mister

La 37 de kilometri de orașul Dubai, unul dintre centrele urbane cu cea mai rapidă dezvoltare din lume, se află un sat abandonat, invadat de nisipul deșertului.

Deși a fost construit acum câteva decenii, trecutul satului Al Madam este necunoscut. Nimeni nu știe exact de ce așezarea, acoperită încet de nisip, a fost abandonată la scurt timp după ce a fost construită.

Al Madam 01
Foto: businessinsider.com

Așezarea este formată din două rânduri de case albe și o moschee, care acum sunt ascunse între dunele de nisip care s-au format în ultimii ani.

Pe baza arhitecturii și în urma interviurilor cu localnicii, istoricii au ajuns la concluzia că satul a fost construit, cel mai probabil, la mijlocul anilor ’70.

Nu se cunoaște numărul oamenilor care au locuit aici în acea perioadă, dar un bărbat a susținut că s-a căsătorit acolo.

Există indicii că locuitorii satului ar fi părăsit așezarea în grabă: ușile larg deschise, diverse obiecte personale lăsate în locuințe.

Construit de guvern?

Al Madam 02
Foto: Pinterest

Potrivit experților, este posibil ca satul-fantomă să fi fost construit în cadrul unui proiect guvernamental, cu scopul de a determina beduinii nomazi să se stabilească într-un loc.

„Pentru a avea un stat funcțional, era nevoie de o populație stabilă, nu de beduini nomazi care cutreieră deșertul”, a afirmat Yasser Elsheshtawy, profesor la Universitatea Columbia, care a studiat proiectul guvernamental, denumit „locuințele sha’bi”.

Cel mai probabil, satul a fost abandonat la câțiva ani după ce a fost construit.

Un posibil motiv al abandonului este faptul că satul a fost prost construit. Unele sate cu locuințe sha’bi au fost edificate fără a beneficia de utilități precum electricitatea. Este posibil ca Al Madam să fi avut aceeași problemă.

Al Madam 03
Foto: Pinterest

Localnicii cred că satul este bântuit de spirite. Alții spun că furtunile de nisip i-au determinat pe săteni să fugă.

„Nisipul de aici este, într-adevăr, o problemă. Ceea ce știm de la bătrânii noștri este că acest loc a fost construit pentru oamenii din tribul Al Kutbi, dar aceștia l-au abandonat”, a afirmat Ayub Al Kaabi, un bărbat care cunoaște zona.

Astfel, pe parcursul anilor, clădirile din sat au fost invadate de nisip. Împins prin ferestrele și ușile deschise de vânt, nisipul a erodat și a acoperit interiorul clădirilor.

Deși nu a reușit să atragă locuitori, satul Al Madam atrage anual sute de turiști, curioși să vadă cum arată un sat abandonat.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și 7 metropole moderne care au devenit orașe-fantomă. Apoi, privește această demonstrație de forță din partea naturii: Abandonat de oameni, acest sat pescăresc a fost reînviat de vegetație.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Al Madam: Satul-fantomă din deșert al cărui trecut este un mister”

  1. Daca intr-adevar nu sunt date despre cand si cine a construit satul Al Madam asta inseamna ca autoritatile din Dubai construiesc-aproba edificii importante fara sa inregistreze actele respective !?

    Răspunde

Lasă un comentariu