Piramidele sunt cea mai durabilă moștenire a ingineriei antice, niște construcții foarte avansate și extrem de vechi. Pentru a pune totul în context, este util să ne amintim că, din punct de vedere cronologic, Cleopatra a trăit mai aproape de zilele noastre decât de momentul construirii piramidelor.
Regina egipteană s-a născut în urmă cu 2089 de ani, mai precis în luna ianuarie a anului 69 î.e.n. Spre comparație, Marea Piramidă de la Gizeh a fost construită în timpul dinastiei a IV-a, în urmă cu aproximativ 4.600 de ani. Astfel, Marea Piramidă exista deja de cel puțin două milenii și jumătate atunci când a început domnia Cleopatrei.

Deși piramidele sunt o minune a tehnicii antice, nu toată lumea le-a înțeles valoarea. Un exemplu este cel al lui Al-Aziz Uthman, sultanul care și-a făcut un scop din distrugerea acestor simboluri antice.
Al-Aziz Uthman (fiul mult mai faimosului Saladin, care a luptat împotriva cruciaților) a fost sultanul Egiptului între 1193 și 1198 și în timpul domniei sale a ordonat distrugerea piramidelor, pe care le-a considerat „obiecte de cult”.
Sultanul a început prin a distruge piramidele mai mici, ordonându-le oamenilor săi să scoată pietrele de la baza construcțiilor. Mai târziu, a trecut la piramidele de dimensiuni medii.
Muncă grea și costisitoare
A cauzat stricăciuni serioase piramidei lui Mikerinos. Din fericire, construcția nu s-a prăbușit, dar pe una dintre laturile sale a rămas o gaură, semn al îndepărtării blocurilor de piatră.

Conform relatărilor din epocă, lucrările de distrugere au durat opt luni. Cea mai mare problemă cu care s-au confruntat muncitorii a fost faptul că, pe lângă munca grea de îndepărtare a pietrelor, accesul la baza piramidei era tot mai dificil, din cauza nisipului care se acumula necontenit.
Al-Aziz Uthman a fost informat că operațiunea de distrugere va fi foarte costisitoare, dar nu s-a înduplecat să oprească lucrările.
Mai mult, sultanul capricios nu s-a mulțumit doar să atace piramidele mai mici. Scopul său era să o distrugă pe cea mai mare dintre toate: Marea Piramidă de la Gizeh.
Al-Aziz a început să strângă fonduri și să recruteze o adevărată armată de muncitori pentru a-și atinge scopul. Timp de câteva luni, muncitorii au încercat diverse tehnici pentru a îndepărta blocurile de piatră mari și grele ale Marii Piramide.

În pofida muncii asidue, au reușit să înlăture doar bucăți din blocurile de piatră care alcătuiau unul dintre colțuri. Talentul inginerilor egipteni a fost mai puternic decât fanatismul sultanului.
În acele luni, Al-Aziz Uthman a risipit foarte mulți bani pentru a provoca niște pagube insignifiante. Din fericire, a sfârșit prin a abandona complet ideea de a distruge piramidele.
Sultanul a murit la sfârșitul anului 1198, într-un accident la vânătoare.
Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și Enigma pietrei care lipsește din vârful Marii Piramide din Egipt, iar apoi află mai multe despre Barca lui Keops: Misterul îngropat la baza Marii Piramide din Egipt.
Citește în continuare