Al-Aziz Uthman, sultanul excentric care a încercat să demoleze piramidele

Piramidele sunt cea mai durabilă moștenire a ingineriei antice, niște construcții foarte avansate și extrem de vechi. Pentru a pune totul în context, este util să ne amintim că, din punct de vedere cronologic, Cleopatra a trăit mai aproape de zilele noastre decât de momentul construirii piramidelor.

Regina egipteană s-a născut în urmă cu 2089 de ani, mai precis în luna ianuarie a anului 69 î.e.n. Spre comparație, Marea Piramidă de la Gizeh a fost construită în timpul dinastiei a IV-a, în urmă cu aproximativ 4.600 de ani. Astfel, Marea Piramidă exista deja de cel puțin două milenii și jumătate atunci când a început domnia Cleopatrei.

Piramide egiptene
Foto: Egypt Tours Portal

Deși piramidele sunt o minune a tehnicii antice, nu toată lumea le-a înțeles valoarea. Un exemplu este cel al lui Al-Aziz Uthman, sultanul care și-a făcut un scop din distrugerea acestor simboluri antice.

Al-Aziz Uthman (fiul mult mai faimosului Saladin, care a luptat împotriva cruciaților) a fost sultanul Egiptului între 1193 și 1198 și în timpul domniei sale a ordonat distrugerea piramidelor, pe care le-a considerat „obiecte de cult”.

Sultanul a început prin a distruge piramidele mai mici, ordonându-le oamenilor săi să scoată pietrele de la baza construcțiilor. Mai târziu, a trecut la piramidele de dimensiuni medii.

Muncă grea și costisitoare

A cauzat stricăciuni serioase piramidei lui Mikerinos. Din fericire, construcția nu s-a prăbușit, dar pe una dintre laturile sale a rămas o gaură, semn al îndepărtării blocurilor de piatră.

Piramida lui Mykerinos
Pagubele cauzate piramidei lui Mikerinos de muncitorii lui Al-Aziz Uthman. Foto: Wikimedia

Conform relatărilor din epocă, lucrările de distrugere au durat opt luni. Cea mai mare problemă cu care s-au confruntat muncitorii a fost faptul că, pe lângă munca grea de îndepărtare a pietrelor, accesul la baza piramidei era tot mai dificil, din cauza nisipului care se acumula necontenit.

Al-Aziz Uthman a fost informat că operațiunea de distrugere va fi foarte costisitoare, dar nu s-a înduplecat să oprească lucrările.

Mai mult, sultanul capricios nu s-a mulțumit doar să atace piramidele mai mici. Scopul său era să o distrugă pe cea mai mare dintre toate: Marea Piramidă de la Gizeh.

Al-Aziz a început să strângă fonduri și să recruteze o adevărată armată de muncitori pentru a-și atinge scopul. Timp de câteva luni, muncitorii au încercat diverse tehnici pentru a îndepărta blocurile de piatră mari și grele ale Marii Piramide.

Marea piramida
Muncitorii nu au avut nicio șansă să distrugă Marea Piramidă. Foto: Pinterest

În pofida muncii asidue, au reușit să înlăture doar bucăți din blocurile de piatră care alcătuiau unul dintre colțuri. Talentul inginerilor egipteni a fost mai puternic decât fanatismul sultanului.

În acele luni, Al-Aziz Uthman a risipit foarte mulți bani pentru a provoca niște pagube insignifiante. Din fericire, a sfârșit prin a abandona complet ideea de a distruge piramidele.

Sultanul a murit la sfârșitul anului 1198, într-un accident la vânătoare.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și Enigma pietrei care lipsește din vârful Marii Piramide din Egipt, iar apoi află mai multe despre Barca lui Keops: Misterul îngropat la baza Marii Piramide din Egipt.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>