Akademgorodok, orașul creierelor: Silicon Valley din Siberia

Ascuns într-o pădure de mesteacăn și pin din inima Siberiei, la 3.000 de kilometri distanță de Moscova, într-un loc în care iernile durează șase luni cu temperaturi ce scad la minus 40 de grade Celsius, iar verile aduc nori de țânțari, Akademgorodok este un oraș construit pentru elita sovietică: oameni de știință și cercetători.

Acest pustiu înghețat este mai potrivit pentru urșii polari decât pentru cercetările științifice, dar Nikita Hrușciov a considerat că distanța față de Moscova avea să le permită celor mai strălucite minți să poată lucra împreună la cercetări fundamentale, departe de ochii curioși ai birocrației.

Foto: gelio.livejournal.com

Acesta este Akademgorodok, sau „Orașul academic”, răspunsul Uniunii Sovietice la Silicon Valley din America. Akademgorodok este situat în mijlocul unei păduri, la 30 de kilometri sud de orașul Novosibirsk.

Din anii ’50 până la mijlocul anilor ’70, în Siberia au fost construite mai multe Akademgorodok, dar cel de lângă Novosibirsk a avut cel mai mult succes.

În Akademgorodok se află Universitatea de Stat din Novosibirsk, 35 de institute de cercetare, o clinică medicală, blocuri de apartamente și case, precum și o multitudine de facilități comunitare, inclusiv magazine, hoteluri, spitale, restaurante și cafenele, cinematografe, cluburi și biblioteci.

Nikita Hrușciov (prim-plan, centru) la inaugurarea Akademgorodok de lângă Novosibirsk. Foto: gelio.livejournal.com

La mai puțin de doi kilometri distanță se găsește o plajă artificială creată prin aruncarea a sute de tone de nisip pe malul Mării Ob.

La apogeu, Akademgorodok găzduia 65.000 de oameni de știință și membrii familiilor lor, iar pentru ruși era un privilegiu să locuiască acolo.

Mulți intelectuali din anii ’60 au scăpat în Estul înghețat ca într-un fel de exil voluntar, pentru a fi departe de stăpânirea totalitară de la Moscova, fiind ademeniți de promisiunea unei noi locuințe și a unei avansări profesionale.

Foto: gelio.livejournal.com

Locuitorii s-au bucurat de un nivel de libertate neimaîntâlnit și s-au răsfățat cu activități care în orice alt colț al imperiului sovietic ar fi fost considerate simple vise.

Aici se putea discuta despre bazele teoriei marxiste și despre reformele economice, se puteau citi cărți altminteri interzise și se putea asculta muzică „problematică”, pentru care un cetățean sovietic ar fi avut nevoie de aprobare specială.

Cercetările științifice din domeniile considerate pseudoștiințe periculoase la Moscova, cum ar fi cibernetica și genetica, au înflorit. Nivelul de trai în Akademgorodok era, de asemenea, mai ridicat decât în ​​restul țării.

Foto: gelio.livejournal.com

Magazinele erau aprovizionate cu produse alimentare subvenționate, care nu erau ușor de obținut în altă parte, iar apartamentele erau bine mobilate.

Cei care obțineau titlul de doctor aveau acces la un serviciu special de livrare a alimentelor, care le oferea o selecție mai largă de produse alimentare decât cea la care putea spera cea mai mare parte a populației.

Membrii Academiei de Științe aveau acces la un nivel și mai ridicat de servicii și li se alocau case de familie, mai degrabă decât apartamente.

Dar această viziune utopică – absența oricărei interferențe birocratice – s-a dovedit imposibilă în Uniunea Sovietică. Libertățile au fost limitate drastic în anii ’70, în timpul domniei lui Leonid Brejnev.

Clădire modernă din Akademgorodok. Foto: gelio.livejournal.com

Apoi, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, în anii ‘90, multe dintre cele mai strălucite minți din URSS au fugit în Occident. Cu timpul, reformele economice aduse de sfârșitul comunismului au făcut loc investițiilor private.

De la 10 milioane de dolari investiți în 1997 în Akademgorodok, suma a crescut până la 1 miliard de dolari în 2015. Astăzi există aproximativ 300 de companii care își desfășoară activitatea în acest oraș. Domeniile de activitate variază de la nanoceramică la aplicații grafice pentru industria de divertisment americană.

Astăzi, Academgorodok are o populație de peste 100.000 de persoane. Chiar dacă nivelul investițiilor pălește în comparație cu sumele vehiculate în alte țări, Akademgorodok va rămâne în istorie drept Silicon Valley al Rusiei.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „Akademgorodok, orașul creierelor: Silicon Valley din Siberia”

  1. Groaznic! Absolut teribil ce s-a intamplat acolo! Asa au parte toti prostii care permit capitalismului sa puia stapanire acolo unde a fost ordine si disciplina socialista. Capitalismul este chiar cea mai proaste doctrina politica din cate pot exista vreodata. Este pur si simplu ”fa bani cu orice pret”. Complet schizofrenic.

    Răspunde
    • Dar se pare ca de asta si doar de asta este capabila cea mai mare parte a omenirii din prezent. Adevarat ca schizofrenia este boala noului mileniu.

      Răspunde

Lasă un comentariu