Agnes Sampson, vrăjitoarea care a mărturisit că l-a ucis pe regele Iacob al VI-lea

Anii 1500 se apropiau de sfârșit, iar Scoția îl vedea pe diavol peste tot. Pentru societatea din acea vreme, Satana recruta agenți secreți care să acționeze la ordinele sale.

Complicii erau vrăjitoarele, iar autoritățile credeau că acestea trebuiau exterminate. Printre femeile acuzate de vrăjitorie în această perioadă s-a numărat și Agnes Sampson, o femeie care a mărturisit, sub tortură, că a complotat pentru uciderea regelui Iacob al VI-lea.

Coșmarul a început cu o furtună

Photo: Getty Images
Regele Iacob al VI-lea al Scoției. Foto: Getty Images

Regele Iacob al VI-lea se afla într-o călătorie în Danemarca pentru a-și căuta mireasa, Ana a Danemarcei, în 1589. Pe drum, furtunile au fost atât de puternice, încât regele a fost nevoit să se întoarcă în Scoția.

Iacob a devenit convins că teribilul eveniment meteorologic fusese opera vrăjitoarelor din micul oraș North Berwick, care îi doreau moartea.

Când i s-a spus că vrăjitoarele complotaseră ca să aducă furtuna care să pună în pericol viața regelui și a miresei lui, Iacob a dat crezare vorbelor.

Cine a fost Agnes Sampson?

Photo: Shutterstock.com
„Vrăjitoarele din North Berwick se întâlnesc cu diavolul”. Gravură de epocă. Foto: Historic UK

Agnes Sampson a trăit în sărăcie toată viața. Era cunoscută la nivel local ca fiind o moașă și o vindecătoare excelentă, salvându-le viața câtorva vecini.

Rămasă văduvă și cu mai mulți copii, Agnes mai fusese suspectată și investigată pentru vrăjitorie. Prin urmare, atunci când numele ei a fost menționat din nou în legătură cu astfel de practici, nimeni nu a fost surprins.

După ce a fost numită vrăjitoare, a fost arestată și, bineînțeles, și-a susținut nevinovăția.

„The Newes from Scotland”, o publicație care circula la Londra în anii 1590, menționează că lui Agnes i-a fost ras capul, după care fiecare parte a corpului ei a fost legată și strânsă ore în șir cu frânghii, provocându-i dureri intense.

După schingiuire, torționarii au găsit „semnul diavolului” pe corpul ei. Torturată, înspăimântată și cu moralul la pământ, Agnes a mărturisit în cele din urmă că ea și alte vrăjitoare se aflau în North Berwick în noaptea de Halloween, „pentru o întâlnire cu diavolul”.

Procesul lui Agnes Sampson

Mărturisirea sub tortură a lui Agnes Sampson a fost extrem de detaliată, un delir care implica un grup cu aproximativ 200 de vrăjitoare. Potrivit lui Sampson, toate se întâlniseră cu necuratul.

Agnes a mai povestit că prințul întunericului le-a instruit să folosească vrăji, precum și să arunce în mare o pisică moartă legată de oase de om, pentru a crea furtuna care urma să distrugă vasul regelui la întoarcerea acestuia în Scoția, alături de mireasa lui.

Foto: Wikimedia
Zeci de femei au fost arse de vii în timpul vânătorii de vrăjitoare a regelui Iacob al VI-lea. Foto: Wikimedia

Conform mărturiilor, „diavolul le-a spus clar vrăjitoarelor că regele era cel mai mare dușman al lor”.

La proces, Agnes a fost găsită vinovată de 49 din cele 51 de capete de acuzare. Printre acestea se numără vindecarea copiilor grav bolnavi, vindecarea unei femei care mergea în cârje de la naștere și vindecarea soției unui polițist, care fusese „vrăjită de vânt”.

A fost chiar acuzată că a vindecat o persoană care fusese blestemată de o altă vrăjitoare.

După multe suferințe pe care i le-au provocat torționarii, la 28 ianuarie 1591, Agnes a fost dusă la Castelul Edinburgh. Acolo, a fost strangulată, iar trupul ei a fost ars pe rug.

Procesele vrăjitoarelor din North Berwick

Agnes Samson a fost doar una dintre cele peste 100 de persoane arestate, interogate, torturate, acuzate și ucise în timpul faimoaselor procese ale vrăjitoarelor din North Berwick.

Evident, datorită torturii brutale și prelungite, falsele mărturisirile au început să apară una după alta.

În acea perioadă, în întreaga Scoție, aproximativ 4.000 de persoane au fost arse de vii pentru vrăjitorie, un număr enorm, având în vedere mărimea populației țării la acea vreme (circa 800.000 de locuitori).

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu