Afaceri milenare: 6 dintre cele mai vechi companii din lume

Faptul că majoritatea dintre cele mai vechi companii din lume se află în Japonia este interesant. Cum Japonia este un stat cu vechime și are de mult timp o economie puternică, poate că nu este un lucru cu totul surprinzător.

Însă companii care funcționează de peste 1.000 de ani există și în alte țări ale lumii. Dacă stai să te gândești, „un mileniu” este o vechime impresionantă. Asta înseamnă că până și cea mai nouă companie de pe această listă avea activitate înainte de prima cruciadă.

Toate companiile prezentate în acest articol au înfruntat dezastre naturale, războaie și tot felul de perioade distructive. Amintindu-ne cum apar și dispar statele și imperiile, durata de viață a acestor firme este cu atât mai impresionantă.

1

Cele mai vechi companii din lume: Monetăria regală

cele mai vechi companii din lume
Foto: Wikimedia

Vârsta: 1.135 de ani. Anul fondării: 886. Țara: Anglia. Domeniul de activitate: Monetărie.

Iată prima dintre cele mai vechi companii din lume. Aceasta este o corporație controlată de guvern și produce bani de mai bine de un mileniu.

Principala funcție a unei monetării este să producă bani care pot fi folosiți drept monedă de schimb. Astăzi, acest loc este și muzeu; îl poți vizita pentru a vedea o istorie succintă a felului în care a evoluat lira britanică de-a lungul anilor.

De asemenea, te poate ajuta să înțelegi cum se produc monedele în ziua de azi. Totuși, personalul de la monetărie nu îți va arăta întocmai procedura prin care fabrică bani.

Curiozități:

  • Este una dintre cele mai vechi corporații controlate de guvern din istoria omenirii;
  • A funcționat în diferite sedii de-a lungul istoriei sale de peste 1.000 de ani;
  • În momentul de față, produce în jur de 5 miliarde de monede pe an;
  • Produce, de asemenea, medalii care sunt oferite la diferite evenimente.
2

Tanaka Iga

cele mai vechi companii din lume
Foto: tanakaiga.com

Vârsta: 1.136 de ani. Anul fondării: 885. Țara: Japonia. Domeniul: Produse de cult.

Tanaka Iga este o afacere foarte veche care vinde bunuri pentru adepții budismului. Și mai interesant este faptul că multe dintre aceste bunuri sunt fabricate în cadrul afacerii.

Curiozități:

  • Cel mai vechi punct de vânzare documentat care comercializează produse legate de budism;
  • Probabil cel mai vechi magazin din lume care nu vinde mâncare sau băuturi;
  • Produce majoritatea bunurilor pe care le comercializează;
  • A fost fondat într-un moment aproape la fel de apropiat de vremea lui Siddhartha Gautama (Buddha) ca de ziua de azi.

Printre cele mai vechi companii din lume se numără și Monetăria din Paris.

3

Monnaie de Paris

cele mai vechi companii din lume
Foto: Wikimedia

Vârsta: 1.157 de ani. Anul fondării: 864. Țara: Franța. Domeniul: Monetărie.

Cu mult timp înainte ca Uniunea Europeană să producă euro, Monnaie de Paris crea monede care s-au răspândit în întreaga Franță.

Asta înseamnă că această monetărie a produs bani pentru mai multe entități politice, inclusiv pentru naziști, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Interesant este faptul că această monetărie a început să producă euro de îndată ce Franța s-a alăturat Uniunii Europene. Monetăria a bătut diferite feluri de monedă angajând cetățeni locali și este cea mai veche monetărie încă funcțională din istorie.

Curiozități:

  • Este cea mai veche monetărie încă funcțională din lume;
  • A produs franci și euro;
  • Cea mai veche corporație guvernamentală din istoria documentată a omenirii;
  • A început să producă euro în 1998;
  • A produs monedă germană în timpul ocupației naziste.
4

Vinăria Staffelter Hof

cele mai vechi companii din lume
Foto: staffelter-hof.de

Vârsta: 1.159 de ani. Anul fondării: 862. Țara: Germania. Domeniul: Viticultură, industria hotelieră.

Dacă vrei să vezi cea mai veche vinărie din lume, care este și hotel, trebuie să vizitezi cramele Staffelter Hof, din Germania. Fondată în 862, vinăria a fost cândva un loc în care soldații veneau să cumpere vin.

Pe lângă faptul că a supraviețuit prăbușirii Sfântului Imperiu Roman, vinăria a rămas în picioare și după distrugerile cauzate de Primul și Al Doilea Război Mondial, conflagrații în care peste 10 milioane de germani și-au pierdut viața și în urma cărora multe locuri au rămas în paragină.

Curiozități:

  • Astăzi, funcționează ca vinărie și hotel;
  • Cultivă peste șapte hectare de vie;
  • Făcea cândva parte din Sfântul Imperiu Roman.

Vinăria Staffelter Hof a supraviețuit ascensiunii și prăbușirii celui de-Al Treilea Reich, a rămas în picioare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și în timpul invaziei aliate din Germania.

5

Cele mai vechi companii din lume: Genda Shigyo

cele mai vechi afaceri din lume
Foto: AllAbout-Japan.com

Vârsta: 1.250 de ani. Anul fondării: 771. Țara: Japonia. Domeniul: Industria hârtiei.

Hârtia nu a fost inventată în Japonia, ci în China, însă aceasta este cea mai veche afacere din lume care se ocupă cu producerea și comercializarea hârtiei.

Având o vechime de 1.250 de ani, este impresionant că o companie precum aceasta a supraviețuit atâta timp fără să fie răpusă de cel mai incomod factor economic: concurența.

Curiozități:

  • Tipărește produse ceremoniale din hârtie, cum ar fi felicitările pentru nunți;
  • Fabrică ambalaje pentru cadouri, folosind design-uri de hârtie sofisticate.
6

Cele mai vechi companii din lume: Kongo Gumi

cele mai vechi firme din lume
Kongo Gumi folosește tehnici de tâmplărie care au fost transmise din generație în generație, de la fondarea companiei. Motto-ul firmei este: „Tehnici de acum 1.400 de ani moștenite pentru viitor”. Foto: John Kasawa/worksthatwork.com

Vârsta: 1.428 de ani. Anul fondării: 578. Ţara: Japonia. Domeniul: Construcţii.

Iată și ultima dintre cele mai vechi companii din lume. Această firmă a trecut prin transformări majore în 2006, când a fost cumpărată, însă merită menţionată.

După ce au fost achiziționate, bunurile companiei sunt încă pe piață – cel puțin până când, odată cu trecerea timpului, vor ieși din uz.

Este dificil să ne imaginăm motivul pentru care cei care conduceau cea mai veche companie din lume au permis ca aceasta să dispară, însă tocmai asta s-a întâmplat cu firma Kongo Gumi.

Firma a fost vândută din cauza datoriilor foarte mari.

Curiozități:

  • Fondată la puțin peste 100 de ani după prăbușirea Imperiului Roman;
  • A devenit o filială a companiei Takamatsu în 2006;
  • A construit Castelul Osaka, un loc cu semnificație istorică.

Ca să știi mai mult, citește „Bani murdari. Cum fac afaceri cartelurile de droguri”

Toate strategiile și tacticile folosite de cartelurile de droguri cu scopul de a supraviețui și de a prospera pe o piață ilegală cu o cifră anuală a afacerilor de 300 de miliarde de dolari sunt, de fapt, creația unor mari corporații precum McDonald’s, Coca-Cola și Walmart. Indiferent că este vorba despre cercetare-dezvoltare, comerț electronic, resurse umane, delocalizare, concurență, relații publice sau schimbări în legislație, baronii drogurilor se lovesc de aceleași probleme ca o companie de talia lui Apple sau Ryanair. Prin urmare, când ei încep să gândească asemenea conducătorilor unor corporații, comportamentul lor nu poate fi înțeles decât cu ajutorul teoriei economice.

De la închisorile din El Salvador până la cele din Republica Dominicană, de la laboratoarele din Noua Zeelandă până la cele columbiene, de la palatul prezidențial din Mexic până la cel din Guatemala și de la piața europeană până la cea din SUA, autorul acestei lucrări face o adevărată radiografie a traficului mondial de stupefiante. În același timp însă, el propune un plan de combatere a acestui flagel cu care statele lumii se luptă zadarnic de zeci de ani.

„Bani murdari. Cum fac afaceri cartelurile de droguri” se găsește cu reducere pe Cartepedia, eMag sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu