Alaska, teritoriul pe care Rusia l-a vândut Statelor Unite pe un preț de nimic

Imaginează-ți cât de diferită ar putea fi lumea dacă Imperiul Rus ar fi păstrat coloniile din Alaska. Mulți au impresia că Alaska a făcut întotdeauna parte din Statele Unite ale Americii, dar vastul teritoriu nici măcar nu a fost un stat până în anul 1959.

Cu o suprafață de 1.7 milioane de kilometri pătrați, Alaska este unul dintre cele mai bogate teritorii de pe Pământ. Pentru Statele Unite, cumpărarea acestei bucăți de continent a fost de mult una dintre cele mai bune afaceri.

Cecul de 7.2 milioane de dolari emis de SUA pentru achiziționarea teritoriului Alaska. În banii de azi, ar fi însemnat 133 de milioane de dolari… Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, cu 30 de ani înainte ca Statele Unite să devină o țară, Alaska era o posesiune colonială a Imperiului Rus sau, mai bine zis, a țarilor săi, conducătorii vastului imperiu care se întindea din Europa până în Pacific și din Orientul Apropiat până la Polul Nord.

În America de Nord, Rusia deținea nu numai Alaska, ci și o mare bucată de pământ care se întindea din partea de nord-vest a Statelor Unite până în California. Astăzi, în cea mai mare parte, singurele rămășițe ale așezărilor rusești din nord-vestul Americii sunt numeroasele biserici ortodoxe ruse care, în unele locuri, au mulți enoriași.

Expansiunea rusă în nord-vestul Statelor Unite ale Americii avea sens, cel puțin din perspectivă geografică. Direct peste Pacific, de pe teritoriul rusesc, și peste Marea Bering, de la unul dintre porturile sale majore de la Vladivostok, exploratorii, coloniștii și tăietorii de lemne au plecat în emisfera occidentală în căutare de bogății.

În plus, oceanul a creat o și mai mare distanță între ei și Sankt Petersburg, unde aristocrația guverna cu mână de fier și controla mai toate afacerile. Pentru ruși, America era, în multe privințe, ceea ce era pentru alți coloniști din alte țări: o șansă la libertate.

Conducătorilor Rusiei, teritoriul din Lumea Nouă le-a permis să concureze, într-un fel, cu celelalte mari puteri ale Europei. Marea Britanie, după 1763, controla Canada și invada părți ale coloniilor rusești din actualele state Oregon și Washington.

Alaska „a pus capăt puterii englezilor” (care aveau cea mai puternică flotă navală din lume), câștigând teritoriu adiacent Imperiului Rus.

La mijlocul anilor 1800, Statele Unite începuseră să se extindă pe coasta de vest și spre nord, în teritoriile rusești din California. Prin anii 1860, majoritatea comercianților ruși din ceea ce este acum nord-vestul Statelor Unite plecaseră fie spre Alaska, fie se mutaseră în alte state din America.

Semnarea Tratatului privind Cedarea Teritoriului Alaska, în martie 1967. Foto: Wikimedia

Între 1853 și 1856, Imperiul Rus a purtat un război împotriva unei alianțe a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, împotriva celui de-al doilea Imperiu Francez, Regatului Sardiniei și Imperiului Otoman (Războiul Crimeii) și a anticipat mai multe conflicte cu statele europene.

Cu toate acestea, în comparație cu britanicii, Rusia era o țară săracă, un teritoriu prea mare pentru administrația sa slabă și pentru guvernarea centralizată. Alaska era și mai costisitoare pentru guvern. Aceasta trebuia apărată de inamici, iar cel mai important era faptul că numărul de coloniști scădea de la an la an.

Rusia a vândut Alaska pentru 7.2 milioane de dolari

Ca să obțină bani și să îi împiedice pe britanici să cucerească teritoriul din Alaska, în 1867, guvernul rus a oferit teritoriul spre vânzare Statelor Unite ale Americii. Prețul convenit după negocieri pripite: 7.2 milioane de dolari (133 de milioane de dolari la valoarea din anul 2020, un preț realmente derizoriu).

Chiar dacă prețul era foarte mic, pentru ruși, Alaska era un teritoriu lipsit de importanță și, în plus, era greu de administrat în acele timpuri. Alaska a rămas sub controlul armatei SUA până în iunie 1877, după care a fost guvernată de Departamentul Trezoreriei și apoi de diferite autorități militare.

Descoperirea zăcămintelor de aur și petrol a crescut exponențial valoarea teritoriului. Foto: Pinterest

Majoritatea rușilor care ocupaseră teritoriul nu erau rezidenți permanenți și s-au întors în Rusia după vânzare. Cei care au rămas au primit opțiunea de a solicita cetățenia SUA în termen de trei ani, dar cei mai mulți au plecat în cele din urmă.

În mai 1884, după ce teritoriul a devenit district, a fost instalat un guvern civil. Alaska a fost declarată stat american abia la 3 ianuarie 1959.

La vremea când rușii vindeau Alaska Statelor Unite ale Americii, majoritatea transporturilor navale și de altă natură erau alimentate cu cărbune, nu cu petrol. Alaska nu avea prea mult cărbune, dar avea foarte mult lemn.

Mai mult, curând după aceea, în zonă au fost descoperite zăcăminte de metale prețioase și, astfel, Alaska a devenit o adevărată mină de aur.

Tranzacția a fost negociată de un român

Un amănunt mai puțin cunoscut este că, de partea SUA, tranzacția a fost negociată de un român: George Pomuț. Acesta s-a născut în comunitatea românească din orașul maghiar Gyula în anul 1818. Tatăl său era fierar pe moșia grofului Wenckheim, potrivit agenției Rador.

Pe parcursul vieții, George Pomuț a avut o traiectorie profesională remarcabilă, pornind de la studiile militare, care i-au asigurat o carieră strălucită în justiție (procuror și avocat), dar și în armată și diplomație.

A fost ofițer în armata Ungariei, după care a emigrat dincolo de ocean, ajungând în cele din urmă general și maior în armata americană, iar la sfârșitul carierei – consul în Rusia.

După Războiul Civil American, în 16 februarie 1866, George Pomuţ a fost numit în funcţia de consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg (Rusia). Succesorul preşedintelui Ulysses Grant, preşedintele Rutherford Hayes, l-a promovat pe Pomuţ la rangul de consul general în anul 1874.

Bustul lui George Pomuț (Pomutz). Foto: Wikimedia

Motivele păstrării sale în această poziţie timp de 12 ani au fost calităţile şi abilităţile sale diplomatice. A fost foarte apreciat deoarece cunoştea bine opt limbi străine.

A avut o contribuţie remarcabilă în evoluţia relaţiilor americano-ruse, preocupându-se în mod deosebit de ocrotirea cetăţenilor americani. Relevante în acest sens, ca surse istorice, sunt rapoartele sale diplomatice cu multiple informaţii despre viaţa rusească în cele mai diverse domenii.

A dovedit mult tact în relație cu ţarul şi cu alte înalte oficalităţi ruse. În istoria diplomaţiei americane a secolului al XIX-lea, un moment deosebit de important l-a constituit „afacerea Alaska”, din 30 martie 1867.

Gheorghe Pomuţ a fost cel care l-a sfătuit pe ţarul Alexandru al III-lea să se debaraseze de acest teritoriu din componenţa imperiului rus, invocând argumente diverse, precum lipsa de vegetaţie, condiţiile atmosferice nefavorabile și densitatea redusă a populației.

Negocierea a fost făcută tot de el, astfel că Alaska a fost vândută Statelor Unite. Discuţiile s-au încheiat la patru dimineţa, în 30 martie 1867, când SUA au preluat Alaska de la ruşi pentru 7.2 milioane de dolari.

Aurul, petrolul, celelalte zăcăminte ale subsolului s-au constituit într-o afacere cu totul deosebită pentru cei de dincolo de ocean, fapt mărturisit şi de președintele american Grant care, la terminarea mandatului, a ţinut să-i facă o vizită lui Pomuţ, la reşedinţa acestuia de pe malul Nevei.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu