5 adevăruri surprinzătoare despre lumea în care trăim

Omul, cât trăiește, învață. Această zicală este și va fi mereu valabilă, indiferent câte cunoștințe acumulăm. Descoperim zilnic lucruri noi, care ne surprind și ne prezintă lumea din alte perspective.

De la istorie la știință, iată câteva curiozități pe care, probabil, nu le-ai aflat până acum.

1

Prima mașină electrică a fost inventată în 1837

Adevaruri uimitoare - masina electrica
Foto: Wikimedia / Pinterest

În contextul în care preocuparea pentru epuizarea resurselor este un subiect relativ nou pentru omenire, este surprinzător să aflăm că mașina electrică a fost inventată în secolul XIX.

Mai exact, prima mașină electrică datează din 1837, fiind construită de Robert Davidson, un chimist din Scoția. Mașina era pusă în mișcare cu ajutorul unor celule galvanice.

Câțiva ani mai târziu, în 1841, Davidson a construit un vehicul mai mare, pe care l-a denumit Galvani. Vehiculul cântărea 7.1 tone și funcționa tot pe baterii.

Galvani a fost testat în 1842 pe calea ferată dintre Edinburgh și Glasgow și a atins viteza de 6.4 kilometri pe oră, pe o distanță de 2.4 kilometri, transportând 6.1 tone.

Adevaruri uimitoare - masina electrica 03
Foto: Wikimedia

Din cauza limitelor bateriilor folosite, vehiculul nu a fost considerat practic pentru uzul general. A fost distrus de muncitorii căilor ferate, care îl priveau ca pe o amenințare la adresa locurilor lor de muncă.

Prima mașină electrică practică produsă în masă a fost construită de inventatorul englez Thomas Parker, în 1884. Parker a inventat baterii reîncărcabile de capacitate mare, care au schimbat opinia referitoare la fiabilitatea mașinilor electrice.

Cu toate acestea, timp de peste un secol, producătorii de automobile nu au luat în seamă posibilitatea de a fabrica astfel de vehicule.

2

De la descoperirea sa, în 1930, Pluto încă nu a făcut o mișcare de rotație completă în jurul Soarelui

Adevaruri uimitoare - Pluto
Foto: Wikimedia

Pluto, considerată până mai recent o planetă pitică, a fost descoperită pe 18 februarie 1930. Pentru a face o rotație completă în jurul Soarelui, Pluto are nevoie de 248.9 ani pământeni.

Dat fiind că de la descoperirea sa au trecut aproape 89 de ani, Pluto va termina o mișcare completă de rotație în jurul Soarelui pe 23 martie 2178.

3

După armată, Disney World este cel mai mare cumpărător și importator de explozibili din SUA

Departamentul Apărării al Statele Unite ale Americii este cel mai mare cumpărător și importator de explozibili din lume, dar acest lucru nu este deloc surprinzător.

Surprinzător este, însă, că cel de-al doilea importator și cumpărător de explozibili din SUA este Disney World. Motivul îl constituie spectacolele impresionante cu artificii pe care le organizează Disney World pentru a le oferi vizitatorilor o experiență unică.

Spectacolul de artificii este de obicei rezervat pentru petreceri, sărbători, parade și alte ocazii speciale. Cei de la Disney trebuie să aibă mereu stocul plin, pentru a fi pregătiți pentru aceste evenimente.

4

Fanta a apărut ca înlocuitor pentru Coca-Cola, în Germania nazistă

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Aliații au instituit un embargo comercial împotriva Germaniei. Din această cauză, companiei Coca-Cola Germania îi era tot mai dificil să importe siropul necesar pentru fabricarea celebrului suc.

Max Keith, directorul Coca-Cola Germania, a venit cu ideea de a crea o băutură alternativă, un substitut pentru care avea să folosească doar ingredientele disponibile în Germania. Așa s-a născut Fanta.

Nume băuturii a fost rezultatul unei ședințe de brainstorming organizate de Keith. El a cerut echipei „să își folosească imaginația” pentru a găsi denumirea perfectă.

Adevaruri uimitoare - Fanta 02
Foto: Wikimedia

Și cum în limba germană „imaginație” se traduce prin „fantasie”, până la alegerea denumirii de „Fanta” a fost doar un pas. În timpul războiului, Coca-Cola a pierdut fabrica în care producea Fanta.

De îndată ce războiul s-a sfârșit, compania a reluat controlul asupra fabricii și asupra rețetei băuturii.

5

Rezistența părului uman este comparabilă cu a oțelului

Deși pare o exagerare, din punct de vedere științific această afirmație este adevărată. Părul uman are abilitatea de a se întinde cu de 1.5 ori lungimea sa, înainte de a se rupe.

Adevaruri uimitoare - Parul uman
Foto: Pinterest

Oamenii de știință de la Universitatea San Diego din California studiază structura părului, pentru a dezvolta materiale cu aceleași proprietăți.

În timpul cercetărilor, au descoperit că rezistența firului de păr depinde de cât de repede sau încet este întins. De exemplu, dacă un fir de păr este întins încet, se rupe cu ușurință. Dar, dacă este întins brusc, devine mai rezistent.

Cauzele acestui fenomen au fost atribuite lui cortex fibrilis și lui matrix, principalele componente ale părului uman. Cortex fibrilis este compus din mii de proteine de cheratină, care se înfășoară una în jurul celeilalte, asemenea unui lanț.

Există mii de astfel de lanțuri, care îi conferă părului rezistență. Practic, un adult de greutate medie poate sta suspendat de propriul păr, fără ca podoaba capilară să i se rupă. Mai mult, toate firele de păr de pe capul unei persoane ar putea trage 12 tone!

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu