Dezvăluiri din domeniul științei care până acum erau necunoscute publicului larg

Social media a fost plină de afirmații bizare și înfricoșătoare despre viruși și secrete științifice care se presupune că sunt ținute departe de public. Oamenii îndeamnă comunitatea științifică să dezvăluie ceea ce cred ei că este ascuns.

Una dintre afirmațiile care a atras atenția este despre bacteria Bacillus anthracis, cunoscută și sub numele de antrax. Se spune că antraxul poate forma spori în sol și poate rămâne latent timp de secole, până când solul este deranjat și acești spori sunt inhalați. În mod surprinzător, această afirmație este adevărată.

Într-adevăr, bacteria poate supraviețui mulți ani în subteran, iar când ajunge la suprafață, poate infecta oamenii și animalele. În 2016, de exemplu, dezgroparea unui ren infectat a provocat o epidemie de antrax în Siberia care a dus la moartea a 1.500 de reni, a spitalizat patru persoane și chiar a luat viața unui copil de 12 ani.

O altă afirmație înfricoșătoare se referă la bolile prionice, care sunt cauzate de proteine mutante care declanșează o reacție în lanț a altor proteine mutante, ducând la o acumulare de amiloizi. Rezultatul final este reprezentat de boli neuronale degenerative care sunt fatale în 100% din cazuri în doi ani.

Din păcate, această afirmație este, de asemenea, adevărată. Bolile prionice, cum ar fi insomnia fatală, pot fi terifiante. Simptomele încep să apară în jurul vârstei de 50 de ani, pacientul având treptat din ce în ce mai puțin somn, până când moartea survine în aproximativ 18 luni.

Poate părea o poveste de coșmar, dar o altă afirmație susține că, în 1958, peste 3.000 de kilograme de bombe nucleare au fost pierdute în largul coastei Georgiei, în apropiere de Savannah, și încă nu au fost găsite. Această afirmație nu numai că este adevărată, dar este de fapt mai gravă decât credem, potrivit IFLScience.

Situația rămâne un motiv de îngrijorare. Am văzut cu toții scene dramatice în filme în care personajele cad în bălți de lavă de la un vulcan și par să se topească. Cu toate acestea, realitatea este destul de diferită. Dacă o persoană s-ar arunca în lavă, ea ar rămâne de fapt deasupra, arzând și, în cele din urmă, evaporându-se.

Moartea ar surveni rapid, dar nu ar fi un episod de topire precum cel al personajului Gollum. În cele din urmă, variola este menționată ca fiind relativ ușor de adus în zilele noastre. Dacă ar fi să reapară, ar putea distruge o cincime din populația lumii.

Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă virusul ar fi folosit în mod intenționat ca armă de către americani sau ruși, sau dacă ar avea loc un incident accidental în laborator. Din păcate, acest scenariu înfricoșător este, de asemenea, plauzibil. În 2019, a avut loc o explozie într-o aripă a unui laborator rusesc care adăpostea virusul variolei.

Acestea sunt afirmații neliniștitoare și tulburătoare, dar ele dețin un oarecare adevăr. Este un memento al pericolelor potențiale care există în lumea virușilor și a fenomenelor științifice. Vise plăcute!

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu