Spălarea creierului și îndoctrinare: Adevărul ascuns despre scientologie

O organizație religioasă construită ca o afacere, în care manipularea, îndoctrinarea și abuzurile sunt la ordinea zilei. Așa descriu foștii adepți ai curentului numit scientologie sistemul de control al minții din care au reușit să scape.

Această „pseudoreligie” li se adresează celor bogați, care devin captivi într-un univers ascuns și suspicios. Cultul scientologic este învăluit în mister, iar publicul larg știe foarte puține despre el.

În ultimii ani, scientologia a intrat în vizorul autorităților americane. FBI a demarat o anchetă împotriva acestui cult, dar investigațiile se desfășoară greoi.

Secretele Bisericii Scientologice sunt foarte bine păstrate, iar singurele informații despre ea provin de la câțiva membri care au reușit să se desprindă de organizație.

Scientologie: origini nebănuite

Scientologie - L Ron Hubbard

Fondatorul cultului scientologic, L. Ron Hubbard. Foto: edgesuite.net

Inițial, scientologia nu avea nimic de-a face cu religia. De fapt, totul a pornit de la o carte de dezvoltare personală.

În 1952, autorul american L. Ron Hubbard a publicat „Știința modernă a sănătății psihice”, un amalgam de idei personale, credințe din filosofia estică și idei din opera lui Sigmund Freud.

Cartea a fost distribuită prin Dianetic Foundation și a prins foarte bine la public. Toate au mers bine, până când fundația a dat faliment.

Disperat după bani, în 1954 ingeniosul Hubbard a decis să-și transforme cartea într-o religie, denumită scientologie. La acea vreme, părea o soluție nevinovată la o problemă temporară, dar lucrurile au luat o turnură neașteptată.

Scientologia a devenit tot mai populară și – spre deosebire de alte religii – este foarte profitabilă.

Religia și extratereștrii

Scientologie - Carte

Foto: Getty Images

Toate religiile au la bază lupta dintre bine și rău, iar scientologia este exact la fel. Singura diferență este că, în scientologie, forța răului este un extraterestru pe nume Xenu, care a trăit acum 75 de milioane de ani.

La acea vreme, Xenu stăpânea o confederație de aproximativ 90 de planete, inclusiv planeta Pământ (care se numea pe atunci „Teegeeack”). Din cauza suprapopulării, Xenu a lansat un genocid.

Cei nefolositori erau capturați și transportați pe Pământ, unde erau aruncați în vulcani. Povestea este mai potrivită ca basm pentru copii decât ca religie.

Și totuși, a prins surprinzător de bine. Probabil că, după o perioadă lungă de îndoctrinare și spălare pe creier, rațiunea membrilor e considerabil diminuată, ei devenind susceptibili să creadă orice poveste.

O afacere superprofitabilă

Scientologie - Sediu

Fortăreața în care niciun intrus nu reușește să intre. Foto: curbed.com

Biserica Scientologică este gândită și organizată ca o afacere. Pentru a deveni membru, trebuie să plătești o taxă exorbitantă: 1.500 de dolari.

Fostă adeptă a scientologiei, Leah Remini a dezvăluit că membrii nou inițiați plătesc între 1 dolar și 1.200 de dolari pe oră pentru un curs. Odată absolvit acest curs, ei trec la „următorul nivel” de inițiere.

Prima etapă de inițiere se numește „Clear” (Curat, Liber). Pe lângă asta, fiecare nou membru trebuie să semneze un contract, prin care promite să slujească scientologia timp de… un miliard de ani.

Dorința de a acapara noi membri este atât de mare, încât cultul își încurajează adepții să-și mintă familia și prietenii și să se rupă de societate. Astfel, ei devin mai ușor de controlat și mai docili.

Celebritățile cad în plasă ca muștele

Scientologie - Tom Cruise

Tom Cruise este cel mai celebru adept al scientologiei. S-a alăturat cultului în 1990. Foto: thedailybeast.com

În timp ce majoritatea cultelor au tendința de a recruta persoane marginalizate (grupuri sărace, vulnerabile), scientologia face exact opusul. Biserica Scientologică li se adresează în primul rând celor bogați și celebri.

În 1965, Hubbard a precizat că această strategie este esențială pentru popularizarea scientologiei. În plus, probabil că doar cei bogați ar plăti taxa inițială de 1.500 de dolari pentru a face parte din organizație.

Unii dintre cei mai celebri membri ai cultului sunt actorii Tom Cruise, John Travolta și Kirstie Allie sau Priscilla Presley, fosta soție a lui Elvis Presley.

„Închisoarea” scientologică

Scientologie - Sylvia Taylor

Sylvia Taylor. Foto: vice.com

Asupra cultului planează de mult suspiciuni. În ultimii ani, FBI demarat o anchetă asupra bisericii scientologice, suspectată că de trafic de persoane și exploatare.

Totul a început când s-a descoperit că unii membri erau forțați să lucreze aproape gratuit la sediul cultului, denumit Sea Org. În documentarul Going Clear – Scientology & the Prison of Belief  („Eliberarea – Scientologia și închisoarea credinței”), o fostă adeptă, pe nume Sylvia Taylor, a dezvăluit condițiile inumane la care biserica își supune membrii.

Taylor fusese omul de legătură între cult și John Travolta și a povestit că, la un moment dat, a fost trimisă într-o tabără „de reabilitare” denumită „Rehabilitation Project Force”. Centrul funcționa ca un lagăr de concentrare: oamenii erau forțați să lucreze fără bani, primeau mâncare puțină și dormeau în condiții mizere.

Scientologie: Odată ce devii membru, ești un prizonier

Scientologie - Leah Remini

Actrița Leah Remini a rupt tăcerea cu privire la scientologie. Foto: salon.com

Conducătorii Bisericii Scientologice spun că adepții pot părăsi religia în orice moment. În ultimii ani, însă, au apărut tot mai multe mărturii care contrazic acest lucru.

După spusele celor care au reușit să scape, a părăsi cultul este un lucru extrem de greu. În primul rând, îndoctrinarea este atât de puternică, încât puțini mai sunt în stare să înțeleagă că sunt abuzați.

Dacă, totuși, își dau seama de asta și doresc să plece, cultul încearcă să-i descurajeze pe toate căile. Lea Remini a afirmat că cei care au ales să plece din centre precum Sea Org au primit la final o factură imensă, pentru cazare, masă și altele, deși inițial li s-a spus că totul e gratuit.

Așadar, e greu să părăsești cultul cu conturile pline, iar cei care se întorc la viața normală sunt faliți și neajutorați. Mai mult, dezertorii sunt adesea supuși unor campanii de denigrare, pentru a le distruge credibilitatea și pentru a-i face să tacă.

Articole fascinante

  • Dan T spune:

    Clar, concis, la obiect !

  • Hornet Natalia spune:

    Multumesc pentru informare !

  • >