Spălarea creierului și îndoctrinare: Adevărul ascuns despre scientologie

Spălarea creierului și îndoctrinare Adevărul ascuns despre scientologie FEATURED_compressed

O organizație religioasă construită ca o afacere, în care manipularea, îndoctrinarea și abuzurile sunt la ordinea zilei – așa descriu foștii adepți ai curentului numit scientologie sistemul de control al minții din care au reușit să scape.

Această pseudoreligie li se adresează celor bogați, care devin captivi într-un univers ascuns și suspicios. Cultul scientologic este învăluit în mister, iar publicul larg știe foarte puține despre el.

Scientologie - L Ron Hubbard
Fondatorul cultului scientologic, L. Ron Hubbard. Foto: edgesuite.net

În ultimii ani, scientologia a intrat în vizorul autorităților americane. FBI a demarat o anchetă împotriva acestui cult, dar investigațiile se desfășoară greoi.

Secretele Bisericii Scientologice sunt foarte bine păstrate, iar singurele informații despre ea provin de la câțiva membri care au reușit să se desprindă de organizație.

Scientologie: origini nebănuite

Inițial, scientologia nu avea nimic de-a face cu religia. De fapt, totul a pornit de la o carte de dezvoltare personală.

În 1952, autorul american L. Ron Hubbard a publicat „Știința modernă a sănătății psihice”, un amalgam de idei personale, credințe din filosofia estică și idei din opera lui Sigmund Freud.

Cartea a fost distribuită prin Dianetic Foundation și a prins foarte bine la public. Toate au mers ca pe roate, până când fundația a dat faliment.

Disperat să obțină bani, în 1954 ingeniosul Hubbard a decis să-și transforme cartea într-o religie, denumită scientologie. La acea vreme, părea o soluție nevinovată la o problemă temporară, dar lucrurile au luat o turnură neașteptată.

Scientologia a devenit tot mai populară și – spre deosebire de alte religii – este foarte profitabilă.

Religia și extratereștrii

Toate religiile au la bază lupta dintre bine și rău, iar scientologia nu face excepție. Singura diferență este că, în scientologie, forța răului este un extraterestru pe nume Xenu, care a trăit acum 75 de milioane de ani.

La acea vreme, Xenu stăpânea o confederație de aproximativ 90 de planete, inclusiv planeta Pământ (care se numea pe atunci Teegeeack). Din cauza suprapopulării, Xenu a declanșat un genocid.

Scientologie - Carte
Foto: Getty Images

Cei nefolositori erau capturați și transportați pe Pământ, unde erau aruncați în vulcani. Probabil că povestea este mai potrivită pentru un basm de groază decât ca fundament pentru o religie.

Și totuși, a prins surprinzător de bine. Probabil că, după o perioadă lungă de îndoctrinare și spălare pe creier, capacitatea de gândire critică a membrilor este diminuată considerabil, aceștia devenind susceptibili să creadă orice poveste.

O afacere superprofitabilă

Scientologie - Sediu
Fortăreața în care niciun intrus nu reușește să intre. Foto: Curbed

Biserica Scientologică este gândită și organizată ca o afacere. Ca să devii membru, trebuie să plătești o taxă de 1.500 de dolari.

Fostă adeptă a scientologiei, Leah Remini a dezvăluit că membrii nou inițiați plătesc între un dolar și 1.200 de dolari pe oră pentru un curs. Odată absolvit acest curs, trec la „următorul nivel” de inițiere.

Prima etapă de inițiere se numește „Clear” (curat, liber). Pe lângă asta, fiecare nou membru trebuie să semneze un contract prin care promite să slujească scientologia timp de… un miliard de ani.

Dorința de a acapara noi membri este atât de mare, încât cultul își încurajează adepții să-și mintă familiile și prietenii și să se rupă de societate. Astfel, devin mai ușor de controlat și mai docili.

Celebritățile cad în plasă ca muștele

Scientologie - Tom Cruise
Tom Cruise este cel mai celebru adept al scientologiei. S-a alăturat cultului în 1990. Foto: The Daily Beast

În timp ce majoritatea cultelor au tendința de a recruta persoane marginalizate (grupuri sărace, vulnerabile), scientologia face exact opusul. Biserica Scientologică li se adresează în primul rând celor bogați și celebri.

În 1965, Hubbard a precizat că această strategie este esențială pentru popularizarea scientologiei. În plus, probabil că doar cei bogați ar plăti taxa inițială de 1.500 de dolari pentru a face parte din organizație.

Unii dintre cei mai celebri membri ai cultului sunt actorii Tom Cruise, John Travolta, Kirstie Allie și Priscilla Presley, fosta soție a lui Elvis Presley.

„Închisoarea” scientologică

Scientologie - Sylvia Taylor
Sylvia Taylor. Foto: Vice

Asupra cultului planează de mult suspiciuni. În ultimii ani, FBI demarat o anchetă asupra bisericii scientologice, suspectată de trafic de persoane și exploatare.

Totul a început când s-a descoperit că unii membri erau forțați să lucreze aproape gratuit la sediul cultului, denumit Sea Org. În documentarul Going Clear – Scientology & the Prison of Belief  („Eliberarea – Scientologia și închisoarea credinței”), o fostă adeptă, pe nume Sylvia Taylor, a dezvăluit condițiile inumane la care biserica își supune membrii.

Taylor fusese omul de legătură între cult și John Travolta și a povestit că, la un moment dat, a fost trimisă într-o tabără „de reabilitare” denumită „Rehabilitation Project Force”.

Centrul funcționa ca un lagăr de concentrare: oamenii erau forțați să lucreze fără să fie plătiți, primeau mâncare puțină și dormeau în condiții mizere.

Scientologie: Odată ce devii membru, ești un prizonier

Scientologie - Leah Remini
Actrița Leah Remini a rupt tăcerea cu privire la scientologie. Foto: Salon

Conducătorii Bisericii Scientologice spun că adepții pot părăsi organizația în orice moment. În ultimii ani, însă, au apărut tot mai multe mărturii care contrazic acest lucru.

După spusele celor care au reușit să scape, a părăsi cultul este un lucru extrem de greu. În primul rând, îndoctrinarea este atât de puternică, încât puțini mai sunt în stare să înțeleagă că sunt abuzați.

Dacă, totuși, își dau seama de acest lucru și doresc să plece, cultul încearcă să-i descurajeze pe toate căile.

Actrița Lea Remini a afirmat că cei care au ales să plece din centre precum Sea Org au primit la final o factură imensă, pentru cazare, masă și altele, deși inițial li s-a spus că totul este gratuit.

Așadar, e greu să părăsești cultul cu conturile pline, iar cei care se întorc la viața normală sunt faliți și neajutorați. Mai mult, dezertorii sunt adesea supuși unor campanii de denigrare, pentru a le distruge credibilitatea și pentru a-i forța să tacă.

Ca să știi mai mult, citește „Primele religii”

Asemenea limbilor vii care își au rădăcinile în limbile „moarte”, religiile vii își au rădăcinile în religiile dispărute sau se înscriu în continuitatea ritualurilor dintâi pe care le-au reluat, le-au reformulat, le-au încărcat cu alte sensuri, fără să le păstreze întotdeauna amintirea.

Momentele importante ale vieții – nașterea, pubertatea, moartea -, penitențele și sacrificiile, raportul dintre om, natura și animale descoperă urmele profunde lăsate de gândirea animistă în peisajul religios de astăzi. Istoricul religiilor Odon Vallet încearcă să regăsească moștenirea credințelor animiste în religiile actuale.

„Primele religii” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „Spălarea creierului și îndoctrinare: Adevărul ascuns despre scientologie”

  1. Scientologia e cea mai periculoasa religie inventata vreodata deoarece se adreseaza si bogatilor si saracilor(cei bogati vor mai mult iat aia saraci n-au nimic)in Romania n-ai nevoie de servici secrete ca deja mare a majoritate a barurilor,restaurantelor,chioschiurilor din colt lucreaza ptr. scientologi,organizatiile colaboreaza intre ele,politia e pusa in tema si nu se baga stiind cat de periculosi sunt,procurori,avocati,televiziunile o multime sunt scientologi de care nu stie lumea prin cursurile de dianetica pe care le tin scientologii.
    V-ati intrebat de ce e sediul bisericii la Moldova!Nu ca as avea ceva cu moldovenii da romanul sarac pune botul la sf-uri dintrastea.Asa am pus si eu in Angl agatat in Saint Hill ca romanul sarac plecat in tari straine sa se imbogateasca. Au putere mare unde e vb. de bani si putere sunt bagati si ei asa ca vedeti-va de ce vreti voi nu ca mine care am ajuns sa ma gandesc in 1000 de feluri cum sa ma sinucid ptr. ca am semnat contract cu biserica scientologica din UK unde m-au agatat si de 9 ani abia supravietuiesc probabil ca nu mai am mult dar oameni dragi nu faceti greseli(unde ma angajez mai mult de o saptamana doua nu stau ptr. ca au o gramada de call center si majoritatea job-urilor sunt controlate de ei.O sa ajung ca cei despre care cititi pe net ca si-au scos lucrurile dupa ei si/sau sinucis asta inseamna societatea(democratia) in care traim.Tot sper sa fiu lasat in pace de atatia ani si tot degeaba acum o sa scriu si o sa fac ce pot pe unde pot sa fiu lasat in pace daca nu scriu in continuare .

Lasă un comentariu