Cazul straniu al lui Adam Rainer, singurul om care a fost și pitic, și uriaș

În adolescență a fost catalogat drept pitic. La vârsta de 17 ani, avea înălțimea unui copil de șapte ani și părea că-și va petrece viața privindu-i pe toți de jos. Însă, la 21 de ani i s-a întâmplat ceva uimitor, care i-a schimbat destinul pentru totdeauna.

Aceasta este povestea lui Adam Rainer, bărbatul care a fost și pitic, și uriaș. Despre viața lui personală se cunosc foarte puține, dar Rainer reprezintă un caz extraordinar în istoria medicinei.

Adam Rainer – Băiatul pitic

adam rainer
Medicii l-au catalogat pe Adam Rainer pitic și uriaș. Foto: Pinterest

Austriacul Adam Rainer s-a născut în 1899, ambii lui părinți fiind de statură normală. Însă băiatul s-a dezvoltat foarte lent, iar la vârsta de 18 ani avea doar 1.22 metri înălțime.

Din acest motiv, dar și pentru că avea o constituție slabă, lui Rainer i-a fost refuzată de două ori înrolarea în armată. Văzând că are înălțimea cu mult sub limita normală, medicii vremii l-au diagnosticat pe Rainer cu nanism.

Până aici, povestea pare să nu aibă nimic extraordinar, însă…

Adam Rainer – Bărbatul uriaș

La vârsta de 21 de ani, viața lui Rainer s-a schimbat în mod dramatic și inimaginabil. Spre uimirea tuturor, a început să crească într-un ritm alarmant. Astfel, în decursul a câțiva ani, Rainer a crescut de la 1.46 metri la 2.15 metri!

În 1932, la vârsta de 32 de ani, bărbatul avea deja 2.18 metri. Din cauza creșterii atât de bruște, Rainer a început să aibă probleme cu coloana vertebrală.

În curând, medicii l-au diagnosticat cu acromegalie. Acromegalia este o boală provocată de un dezechilibru hormonal, care duce la creșterea necontrolată a extremităților corpului.

În cazurile de acromegalie, țesutul moale al corpului începe să se umfle. Această umflare determină creșterea mâinilor, picioarelor, nasului, buzelor și urechilor.

De asemenea, pielea bolnavilor devine din ce în ce mai groasă, iar inflamațiile afectează și organele interne, în special inima. În timp, mușchii și rinichii celor afectați slăbesc, iar corzile vocale se îngroașă, cauzând dificultăți de vorbire.

Medicii au intervenit prea târziu

adam rainer 2.10
Din pitic, Adam Rainer s-a transformat într-un uriaș de 2,34 metri. Foto: Pinterest

Această boală afectează doar șase din 100.000 de oameni, iar Rainer a aflat că este bolnav doar la 31 de ani. Investigând problema bărbatului, un neurochirurg a descoperit că Rainer avea o tumoare care presa pe glanda pituitară, care secreta prea mulți hormoni de creștere.

Tumoarea a fost îndepărtată, pentru a opri viteza de creștere, dar răul fusese făcut. Rainer era deja uriaș.

Tot restul vieții, bărbatul a continuat să crească, iar acest fapt i-a afectat serios sănătatea. Nu mai era în stare să stea în picioare fără sprijin, iar în ultimii ani de viață a fost internat într-o clinică, pentru a primi îngrijirile de care avea nevoie.

Rainer a murit pe 4 martie 1950. Avea 51 de ani și măsura 2.34 metri înălțime.

Alți uriași. Cazul lui Robert Wadlow

Cunoscut drept „Gigantul din Illinois”, Robert Wadlow a fost cel mai înalt om din lume care a fost atestat documentar. La vârsta de 22 de ani, avea 2.72 metri înălțime și suferea de hiperplazia glandei pituitare.

Născut în 1918, Wadlow a fost cel mai înalt om din istoria medicală (nimeni nu a depășit încă recordul său de înălțime). Când cei de la British Pathe l-au filmat în 1935, măsura „doar” 2.47 metri.

Când au revenit, un an mai târziu, bărbatul avea 2.54 metri înălțime. La momentul morții, la doar 22 de ani, avea deja 2.71 metri. În acest videoclip, Robert Wadlow este înconjurat de familie și, chiar dacă tatăl său avea înălțimea de 1.82 metri, nimeni nu îi trecea mai sus de talie.

Filmul de mai jos a fost realizat în 1936.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu