Acupunctura cu fire de aur, o modalitate bizară de a lupta cu durerea

De la ulei de șarpe până la terapia cu muzică, omenirea a găsit de-a lungul anilor tot felul de tratamente neobișnuite pentru durerea cronică. Unul dintre cele mai ciudate, despre care probabil că nu ai mai auzit până acum, este acupunctura cu fire de aur.

În cadrul acestei proceduri, în corp sunt implantate fire de aur minuscule. Acupunctura cu fire de aur este folosită de mult timp în țările asiatice pentru a trata diferite tipuri de durere.

Firele albe strălucitoare, grupate în jurul încheieturilor palmelor și ale degetelor, sunt din aur. Foto: The New England Journal of Medicine

De multe ori, procedura este făcută de o persoană fără pregătire medicală convențională și se rezumă la implantarea permanentă de firișoare de aur în zonele afectate cu ajutorul acelor de acupunctură.

Se crede că inserarea acestor fire de aur sterile are ca rezultat o stimulare continuă în corp și ușurarea durerii. Însă, în vreme ce eficiența acestui analgezic alternativ este un subiect ce naște controverse, doctorii au documentat mai multe complicații pe care le-a generat tratamentul cu fire de aur.

Într-un studiu de caz publicat în The American Journal of Medical Sciences, doctorii Jaeyoung Cho și Young Sik Park, de la Spitalul Universitar din Seul, au prezentat situația unei paciente de 39 de ani, relatată de Live Science și IFL Science, printre altele.

Femeia apelase la acupunctura cu fire de aur pentru a-și trata durerile de cap. În acest caz, nu s-au raportat complicații legate de zecile de fire de aur implantate în capul femeii, însă cei doi doctori au menționat alte cazuri cu simptome precum inflamația locală și formarea de granuloame (mici tumori inflamatorii cronice, de formă nodulară).

Genunchii unei femei de 65 de ani diagnosticate cu artrită. Firișoarele albe care se observă pe radiografii sunt bucăți de aur introduse în organism prin acupunctură. Foto: The New England Journal of Medicine

În timp, este posibilă fragmentarea firelor de aur și deplasarea prin corpul pacientului, ceea ce poate avea drept rezultat dureri puternice. Cum această procedură implică introducerea de zeci (și uneori sute) de fire de aur, îndepărtarea materialului inserat este imposibilă.

Acupunctura cu fir de aur este folosită ca tratament alternativ pentru diverse afecțiuni, de la dureri ale articulațiilor cauzate de artrita reumatoidă, până la dureri de cap și de spate.

Acupunctura este o metodă terapeutică originară din China care constă în inserția, la diferite profunzimi, a unor ace lungi, foarte subțiri, în puncte specifice de pe suprafața corpului. Foto: Pinterest

Într-un alt caz documentat de revista Neurology, o femeie de 73 de ani a folosit această procedură pentru a scăpa de spasmele faciale.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu