Acestea au fost cele 7 minuni ale lumii antice la apogeul splendorii lor

Piramidele din Gizeh sunt atât de vechi, încât însăși Cleopatra le considera ruine. Cu toate acestea, în anii lor de glorie, au fost un punct de referință al excelenței arhitecturale a Antichității. Însă piramidele nu au fost singure.

Alături de cea mai faimoasă necropolă din Egipt, alte șase situri au fost considerate ca reprezentând viziunea lumii și cultura civilizațiilor care le-au construit. La apogeu, acestea erau cele șapte minuni ale lumii antice.

Grădinile suspendate din Babilon, Mesopotamia

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/acestea-au-fost-cele-7-minuni-ale-lumii-antice-la-apogeul-lor-0_700x449.jpeg
Desen de Ferdinand Knab (1886). Foto: Wikimedia

Mesopotamia a dat cea mai veche cultură din istoria omenirii. Pe lângă faptul că ne-a lăsat moștenire zodiacul și descoperiri din sfera astronomiei, a fost o civilizație dedicată plăcerilor senzuale.

Prin urmare, monarhul Nabucodonosor al II-lea și-a propus să proiecteze un spațiu care să încânte toate simțurile: flori parfumate, pământ moale la atingere, peisaje colorate și nenumărate fructe dulci.

Legenda datează din secolul al VI-lea î.e.n., când „regele a făcut să fie încorporat în palatul său un labirint colosal de cascade și vegetație densă pentru soția sa”. Cum venea din Persia, în mijlocul deșertului, îi era dor de peisajele patriei sale.

Pentru a-i face pe plac, spune mitul, Nabucodonosor al II-lea i-a adunat pe cei mai buni arhitecți din imperiul său. În ciuda faptului că se afla în mijlocul unui mediu arid, în labirint erau canale prin car curgea apă, iar plantele și fructele creșteau din abundență.

În acest fel, după mai mulți ani de muncă, soția lui și-a recăpătat forța vitală. Din punct de vedere istoric, acest spațiu este cunoscut sub numele de Grădinile suspendate din Babilon sau ale Semiramidei. În prezent, ele sunt considerate una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

Necropola din Gizeh

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/acestea-au-fost-cele-7-minuni-ale-lumii-antice-la-apogeul-lor-1_700x400.jpeg
„Bătrânele” piramide egiptene… Foto: Pixabay.com

Cleopatra a fost ultima femeie care a condus Egiptul Antic. Cu toate acestea, înaintea ei au existat cel puțin 5.000 de ani de istorie. National Geographic amintește că, „în ochii grecilor și ai romanilor, piramidele din Egipt erau monumente pe cât de minunate, pe atât de exotice”.

Istoricii estimează că prima dintre ele a fost construită în jurul anului 2570 î.e.n., cu 2501 ani înainte de nașterea Cleopatrei. În ciuda acestui fapt, arhitecți, matematicieni și navigatori din alte națiuni le catalogau deja drept minuni ale științei.

Filon din Bizanț, un renumit inginer din Grecia clasică, le-a descris ca fiind „munți peste munți”.

Statuia lui Zeus de la Olimpia

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/acestea-au-fost-cele-7-minuni-ale-lumii-antice-la-apogeul-lor-2_700x493.jpeg
Desen de Johann Bernhard Fischer von Erlach. Foto: Wikimedia

Zeus a fost zeul principal al panteonului divin din Grecia Antică. În calitate de conducător al celorlalți zei, avea puterea fulgerului în mâinile sale, precum și un apetit sexual insațiabil pentru muritori.

În onoarea întregii sale puteri celeste, în templul din Olimpia a fost ridicată o sculptură colosală în anul 450 î.e.n. Sculptura a fost realizată aproape în întregime din fildeș, de Fidias, unul dintre cei mai renumiți artiști ai Greciei clasice.

În acest sens, scriitorul grec antic Strabon, care a privit lucrarea finalizată secole mai târziu, a scris următoarele: „îl arăta pe Zeus așezat, dar aproape atingând tavanul cu capul, dând astfel impresia că, dacă Zeus s-ar ridica și s-ar ridica în picioare, ar străpunge acoperișul templului”.

Templul lui Artemis din Efes

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/acestea-au-fost-cele-7-minuni-ale-lumii-antice-la-apogeul-lor-3_700x489.jpeg
Desen de Philip Galle. Foto: Wikimedia

Artemis era zeița vânătorii. Ca atare, era venerată în toată Grecia. În Efes, situat în Turcia de astăzi, i-a fost construit un templu superb, care a fost aclamat pe scară largă de către contemporani pentru frumusețea lui rafinată.

La două secole după ce a fost construit, un bărbat pe nume Herostrat i-a dat foc. Deși nu există înregistrări consistente ale existenței sale, se știe că incinta a fost complet distrusă de flăcări în jurul anului 356 î.e.n.

Există și o ipoteză că, fiind construit și din lemn, a luat foc după ce a fost lovit de trăsnet, astfel că templul lui Artemis din Efes a rămas o amintire printre cele șapte minuni ale lumii antice.

Mausoleul din Halicarnas

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/acestea-au-fost-cele-7-minuni-ale-lumii-antice-la-apogeul-lor-4_700x498.jpeg
Foto: Wikimedia

Cei mai iscusiți patru sculptori ai Antichității au fost chemați să ridice locul de veci al lui Mausolus, monarhul din nordul Anatoliei. Realizat de Scopas, Bryaxis, Timotheus și Leochares, Mausoleul din Halicarnas urma să fie locul de păstrare a rămășițelor regelui și ale rudelor sale.

Însă moartea a lovit înainte de termen. Înainte ca monumentul să fie finalizat, soția lui Mausolus a decedat subit, lucru care nu i-a împiedicat pe constructori să edifice structura.

„Nu și-au abandonat munca până când cădirea nu a fost terminată, considerând că era în același timp un memorial pentru propria lor faimă și pentru arta sculptorului”, a documentat Pliniu, unul dintre cei mai renumiți istorici și scribi ai vremii.

Se știe că incinta avea o înălțime de până la 43 de metri. Acesta a fost proiectat să arate ca o piramidă, cu mai multe coloane decorative pe fațadă. Nimeni nu știe de ce a dispărut. Astăzi, din baza piramidei au mai rămas doar câteva pietre.

Colosul din Rodos

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/acestea-au-fost-cele-7-minuni-ale-lumii-antice-la-apogeul-lor-5_700x520.jpeg
Pictură de Marten van Heemskerck (1498-1574). Foto: Wikimedia

Colosul din Rodos a fost o statuie gigantică dedicată zeului grec al Soarelui, Helios. A fost construit pe o insulă din Turcia de astăzi în jurul anului 280 î.e.n. Deși era bine întemeiată pe o platformă în mare, un cutremur devastator a distrus întreaga structură.

Astăzi, nu mai există nimic din el.

Farul din Alexandria

https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2022/05/acestea-au-fost-cele-7-minuni-ale-lumii-antice-la-apogeul-lor-6_700x441.jpeg
Desen de Johann Bernhard Fischer von Erlach. Foto: Wikimedia

Farul din Alexandria a fost comandat de faraonul Ptolemeu al II-lea Philadelphus. Știind că Alexandria era un punct de reper cultural și comercial cheie pentru imperiul său, a decis să construiască o structură care să facă „lumină în întunericul mării” pentru marinarii și navele care ajungeau în port.

Se estimează că înălțimea sa era de până la 122 de metri. Deși a continuat să fie folosit pe tot parcursul Evului Mediu, acesta s-a prăbușit în secolul al XIV-lea, după cum a documentat Doris Behrens-Abouseif, profesor la Facultatea de Studii Orientale și Africane, de la Universitatea din Londra.

Deși s-au făcut încercări de a-l repara, în cele din urmă a căzut în ruine.

Ca să știi mai mult, citește „Ceasul deșteptător al lui Platon și alte invenții antice uimitoare”

Omul modern crede că dispune de cele mai noi tehnologii și că este beneficiarul celor mai mari progrese științifice, dar arheologia și studiul textelor antice arată că aceasta este o concepție greșită.

„Ceasul deșteptător al lui Platon” dezvăluie o serie de invenții ale civilizațiilor antice care s-au pierdut în timp și ne amintește că au existat unele tehnologii ale căror secrete, chiar și cu cele mai noi echipamente și cunoștințe, încă nu am reușit să le deslușim.

Cartea adună poveștile a sute de dispozitive antice, invenții și descoperiri din întreaga lume, de-a lungul secolelor. De la primul telescop până la invenția arbaletei și de la dinții falși etrusci până la ceasurile mecanice chinezești timpurii, aceasta este o privire fascinantă asupra epocilor, care erau mult mai complexe și avansate din punct de vedere tehnologic decât ne dăm seama uneori.

Grecii aveau focul grecesc, o armă teribilă, iar romanii aveau sticla incasabilă și betonul care se întărea singur în apa de mare. Unele civilizații au reușit chiar să încorporeze nanotehnologia în produsele lor, chiar dacă nu înțelegeau prea bine de ce funcționau aceste procese.

James Russell ne ajută să pătrundem în mințile geniale ale civilizațiilor antice și ne avertizează să nu avem o părere atât de bună despre noi înșine, pentru ca ceea ce creăm astăzi să nu fie într-o zi uitat pentru totdeauna.

„Ceasul deșteptător al lui Platon și alte invenții antice uimitoare” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu