Aceste lentile de contact fac zoom de 2.8 ori și schimbă focalizarea atunci când „tragi cu ochiul”

Când Salvino d’Armate a inventat ochelarii, în jurul anului 1285, probabil nu și-a imaginat că invenția lui avea să ajute oamenii și în secolul XXI. În jur de 64% din populația lumii poartă ochelari, deși ramele nu mai sunt făcute din os, iar lentilele nu mai sunt făcute din cuarț.

În mod similar, când optometristul californian Kevin Tuohy a inventat lentilele de contact pentru cornee, în 1948, după ce alte design-uri mai puțin eficiente fuseseră brevetate de mai mulți predecesori, probabil că nu și-a imaginat că modelul său ar putea într-o zi să ajute 11% din populația lumii.

Foto: Ro Medic

Ochelarii și lentilele de contact sunt niște „tovarăși de drum” foarte buni pentru cei cu deficiențe de vedere. Însă eficiența lor este limitată pentru cei cu vederea foarte slabă.

În 2015, Asociația Americană pentru Progresul Științei a dezvăluit un nou tip de lentilă de contact, proiectată pentru cei cu vederea slabă.

Eric Tremblay, șeful unei echipe de designeri de la Institutul Elvețian Federal de Tehnologie, crede că aceste lentile vor fi în special eficiente pentru oamenii care suferă de degenerescență maculară, o boală din cauza căreia cei afectați își pierd treptat vederea centrală.

Mai mare și mai rigidă decât o lentilă de contact standard, lentila lui Tremblay acoperă sclera (albul) ochiului, potrivit Gizmodo.

Lentila este controlată prin mișcări naturale ale ochiului. Foto: University of California San Diego

În jurul centrului fiecărei lentile sunt dispuse niște oglinzi mici, din aluminiu. Oglinzile reflectă lumina ce pătrunde prin lentilă, mărind obiectele din câmpul vizual de până la 2.8 ori.

Utilizatorii pot comuta între starea normală și cea mărită purtând lentilele alături de o pereche de ochelari electronici. Dacă „tragi” cu un ochi, ochelarii comută pe un filtru polarizat care direcționează lumina spre partea telescopică a lentilei.

Dacă „tragi” cu celălalt ochi, setările se schimbă, permițând luminii să treacă prin lentilă în mod normal. Acest design este o îmbunătățire a unui prototip anterior, care nu includea opțiunea de comutare.

În plus, acest design conține niște canale mici care permit aerului să treacă pe sub partea de jos a lentilei. Altfel, lentilele ar putea fi utilizate numai pentru un timp limitat, deoarece, fiind mari și groase, ar limita aportul de aer către ochi, menționează New Scientist.

Lentila „inteligentă” este mai mare decât o lentilă de contact obișnuită. Foto: University of California San Diego

Testele clinice au început în 2018. Un test clinic este un studiu de cercetare care evaluează efectul unei anumite intervenții medicale, chirurgicale sau comportamentale asupra oamenilor.

Dacă intervenția este sigură și de ajutor, ar putea fi aprobată pentru a fi scoasă pe piață. Chiar dacă aceste lentile nu sunt încă disponibile pe piață, savanții speră deja să dezvolte lentile de contact care să îi ajute pe cei care suferă de alte boli.

Printre aceste lentile din viitor se vor număra lentile de contact care ar putea să verifice dacă suferi de glaucom și lentile care ar putea verifica nivelul de glucoză al utilizatorului. Cele din urmă ar fi vândute oamenilor care au deficiențe de vedere și bolnavi de diabet.

Chiar dacă lentilele cu comutator sunt sigure și eficiente, nu toți cei care suferă de deficiențe de vedere le vor putea folosi. Pentru unii dintre cei cu dizabilități fizice ar putea fi dificil să „tragă cu ochiul”.

De asemenea, s-ar putea să nu fie capabili să scoată și să introducă lentilele fără ajutor.


Citește și aceste articole interesante:

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>