Acesta a fost megalodonul: rechinul uriaș de 17 metri care mânca balene ucigașe

Chiar și temutul mare rechin alb se dădea la o parte din calea megalodonului. Cu mai multe rânduri de dinți triunghiulari uriași, de până la 20 de centimetri, acest animal preistoric a dominat Cenozoicul: o perioadă a preistoriei cuprinsă între 3 și 20 de milioane de ani în urmă, când se afla în vârful lanțului trofic.

În ciuda faptului că a fost inspirație pentru mai multe filme de groază în SUA, se știu puține lucruri despre acest prădător preistoric, în mare parte pentru că rămășițele sale s-au pierdut de-a lungul a milioane de ani.

GETTY IMAGES
Foto: Getty Images

După unele vertebre care au fost găsite, biologii marini susțin că trupul său era alcătuit din cartilaj, care se descompune ușor în adâncurile mării.

Un prădător preistoric de neegalat

Din cauza lipsei resturilor biologice ale megalodonului (Carcharocles megalodon), oamenii de știință s-au străduit să definească dimensiunile sale reale.

Spre deosebire de alte animale din preistorie – cum ar fi T. Rex sau Triceratops, ale căror oase s-au păstrat, nu există nicio referință pentru dimensiunea medie a acestui rechin. Doar colții săi uriași au fost păstrați.

Cea mai apropiată aproximație de până acum provine de la Universitatea din Bristol. Dintr-un studiu, publicat în septembrie 2020, cercetătorii au stabilit că un exemplar mediu al speciei ar putea măsura până la 10.3 metri:

„Până în prezent, doar lungimea legendarului rechin gigant Megalodon fusese estimată, dar acum, un nou studiu a dezvăluit dimensiunea restului corpului său, inclusiv înotătoarele, care erau cât un om”, scriu autorii într-un comunicat.

Cu aceste dimensiuni, nu a avut nicio dificultate în a ataca o mare diversitate de animale preistorice, care nu se puteau compara cu el. Alți cercetători susțin, potrivit Britannica, că un megalodon adult putea avea o lungime de până la 17 metri.

Adică, de peste două ori mai mare decât o balenă ucigașă, documentează baza de date Naturalist, care o consideră acum unul dintre cei mai periculoși prădători din mări.

Când a fost văzut ultima dată un megalodon

Foto: AFP PHOTO / METAZOA STUDIO / HUGO SALAIS
Foto: AFP

Cei mai mulți oameni de știință cred că megalodonul a dispărut din cauza schimbărilor de temperatură din mare. Cu o piele sensibilă, nu au reușit să se adapteze la răcirea oceanelor.

Echipa de oameni de știință de la Muzeul de Paleontologie al Universității din California sugerează că, mai degrabă, au rămas fără hrană pentru că altcineva le-a luat-o.

În comparație cu megalodonul, marele rechin alb poate părea neglijabil ca mărime. La doar 6 metri, explică autorii în Nature Communications, nu are nici măcar jumătate din dimensiunea vărului său preistoric.

Cu toate acestea, pe baza urmelor de zinc găsite în dinții fosilizați ai speciei, se pare că acești pești au terminat de chefuit înainte ca megalodonul să se alăture petrecerii.

Teoria conform căreia megalodonul a cedat concurenței marine în preistorie nu este nouă. Cu toate acestea, Boessenecker și echipa sa cred că acesta a fost unul dintre factorii determinanți în dispariția speciei.

Mai ales pentru că rechinii albi au început să se hrănească cu aceleași animale care, timp de milenii, au fost victimele miticului prădător preistoric.

Natural, schimbările din mediul înconjurător nu au favorizat specia. Cu o concurență mai mare – și condiții mai puțin adecvate – meniul megalodonului a fost semnificativ diminuat.

După milenii de domnie, acesta a abdicat în cele din urmă în favoarea unui nou prădător: rechinul alb, care rămâne până în prezent unul dintre cei mai feroce prădători din mările lumii.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu