În loc să apeleze la bucătari profesioniști, acest restaurant angajează bunici din lumea întreagă

„Nimeni nu gătește mai bine decât bunica!” Îți dai seama cât de mult îți plac mâncărurile ei abia după ce începi să mănânci cu regularitate preparate gătite la restaurant sau la standurile fast-food.

Uneori, tot ce îți dorești este să te bucuri de una dintre mâncărurile pe care bunica le gătea cu atâta dragoste. Dacă încă mai poți face asta, ești un om norocos.

În loc sa angajeze bucătari de profesie, Enoteca Maria a apelat la femei care oricum au zeci de ani de experiență la gătit. Foto: Enoteca Maria / Facebook

Însă cei mai puțin norocoși pot pune în practică ideea aplicată la Enoteca Maria, un restaurant din New York care servește mâncare gătită exclusiv de bunici. În loc să angajeze bucătari profesioniști, în restaurant gătesc bunici din lumea întreagă, care prepară feluri pe care le servesc și familiilor lor.

Jody Scaravella, fondatorul și proprietarul restaurantului Enoteca Maria, a venit cu această idee unică în urmă cu zece ani, după ce a suferit o serie de tragedii.

În numai un an, și-a pierdut mama, bunica și sora. Ideea ca o bunică să conducă bucătăria restaurantului i-a plăcut mult. Într-un interviu pentru Gothamist, Scaravella a declarat că mai întâi a dat un anunț în ziar, căutând „gospodine italience care să gătească feluri de mâncare regionale”.

Restaurantul încă nu funcționa, așa că gătitul urma să aibă loc la el acasă. Femeile aduceau propriile feluri de mâncare și uneori se îngrijeau și de nepoții lor în timp ce găteau.

Patru bunici de la Enoteca Maria pozează pentru o reclamă la restaurant inspirată de imaginea de pe un album al The Beatles. Foto: Enoteca Maria / Facebook

Enoteca Maria a depășit acea perioadă umilă. Acum, în restaurantul mereu ocupat vin să gătească bunici din lumea întreagă. Popularitatea restaurantului s-a răspândit cu repeziciune și acum localul are 20 de bunici care gătesc mâncăruri pentru toate gusturile.

Femeile provin din diferite locuri, cum ar fi Algeria, Nigeria, Argentina, Cehia sau Palestina. Toate sunt numite „nonna”, termenul italian pentru „bunică”.

Toate gătesc pe rând mâncăruri din bucătăria patriei lor. Așa că, pe lângă mâncăruri italienești tradiționale precum gnocchi, ravioli și lasagna, te poți bucura de un specific culinar diferit în fiecare seară, în funcție de „nonna” care coordonează lucrurile în bucătărie.

Aflat în apropiere de Manhattan, restaurantul a înregistrat succese semnificative în ultimii ani. Localul este cunoscut pentru tematica sa unică și pentru mâncarea delicioasă, făcută din ingrediente proaspete.

Una dintre bunicile de la Enoteca Maria. Foto: Enoteca Maria / Facebook

Având un rating de patru stele, restaurantul este plin de clienți. Clienți din Anglia, Austria și Italia îl sună zilnic pe Scaravella pentru rezervări. În cele mai multe zile, restaurantul este plin până la ora închiderii.

Aproape în fiecare zi, bunicile primesc aplauze din partea clienților. Mulțumită ideii și viziunii unice a lui Scaravella, acest restaurant păstrează vie tradiția mâncării gătite ca acasă.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „În loc să apeleze la bucătari profesioniști, acest restaurant angajează bunici din lumea întreagă”

Lasă un comentariu