Acest lipici din venin de șarpe închide orice rană în câteva secunde

De obicei, veninul este un subiect de coșmar. Animalele care îl secretă ne dau fiori pe șira spinării. Cu toate acestea, oamenii de știință încearcă să descopere scopuri utile pentru aceste substanțe puternice care (uneori întâmplător) ne pot provoca foarte multă durere.

În ultimii ani, asistăm la progrese științifice deosebite care au la bază veninul – de la veninul de albine ca tratament împotriva cancerului până la utilizarea veninului de ornitorinc pentru tratarea diabetului.

Vipera cu cap de lance (Bothrops atrox). Foto: Wikimedia

Recent, o echipă de cercetători a dezvoltat următorul produs medical bazat pe venin: un superlipici cu acțiune rapidă care oprește sângerarea în mai puțin de un minut, potrivit CBC.

Chiar dacă adezivii sintetici sunt mai ușor de manipulat, degradarea lor poate fi potențial toxică. În schimb, bioadezivii naturali au mai multe șanse să fie compatibili cu organismele pe care sunt aplicați, dar au o aderență limitată, explică autorii în noua lor lucrare.

Pentru a remedia neajunsurile, cercetătorii au creat un gel bioadeziv bazat pe veninul viperei cu cap de lance (Bothrops atrox). Vipera comună cu cap de lance este un șarpe care pândește zonele tropicale din America de Sud, în căutare de mamifere, păsări și reptile mici, pe care le doboară cu un venin care le distruge sistemele vasculare.

Veninul provoacă o coagulare excesivă (vezi video mai jos), până când organismul prăzii își epuizează capacitatea de a forma cheaguri și sfârșește prin a sângera excesiv.

Oamenii de știință au extras molecula reptilază (sau batroxobină) responsabilă de coagularea sângelui. Această enzimă este deja utilizată în testele de diagnosticare de laborator pentru a măsura nivelul de fibrinogen – o moleculă produsă în ficat și utilizată de organism la formarea cheagurilor de sânge.

Echipa a adăugat reptilaza într-un gel pentru a o transforma într-un adeziv cu acțiune rapidă. Gelul respectiv este ușor de fixat cu ajutorul luminii, dar are dezavantajul că nu este capabil să lipească bine în prezența sângelui. Adăugarea reptilazei a rezolvat rapid această problemă.

Adezivul pe bază de venin de șarpe închide în mai puțin de un minut rănile deschise. Foto: Pinterest

„La traumatisme, răni și hemoragii din cazurile urgente, acest superlipici poate fi aplicat prin simpla stoarcere a tubului sub o rază de lumină vizibilă, timp de câteva secunde. O lanternă de smartphone este suficientă”, a declarat bioinginerul Kibret Mequanint, de la Western University, unul dintre autorii studiului.

Noul adeziv ar putea sigila rănile în doar 45 de secunde, de două ori mai repede decât sunt capabile în momentul de față cele mai bune materiale similare.

Cercetătorii au testat adezivul pe răni cu hemoragie majoră, cum ar fi o tăietură profundă a pielii și o ruptură de aortă, la șobolani. Nu a necesitat cusături și nici nu s-a îndepărtat odată cu sângele, la spălarea rănilor.

„Ne imaginăm că acest superlipici tisular va fi folosit pentru a salva vieți pe câmpul de luptă sau în alte traume, cum ar fi accidentele de mașină. Aplicatorul se potrivește cu ușurință și în trusele de prim ajutor”, a declarat Mequanint.

În videoclipul de mai jos poți vedea ce efect are veninul asupra sângelui.

Totuși, înainte de a ajunge în acest punct, tratamentul mai trebuie să fie supus unor teste clinice. Aceasta este doar una dintre numeroasele investigații desfășurate în prezent privind utilizarea veninului la salvarea de vieți omenești.

În urmă cu câteva zile, o altă echipă a publicat o cercetare care arată că veninul de păianjen are potențialul de a ajuta victimele atacurilor de cord.

Proteină Hi1a a păianjenului din Insula Fraser este capabilă să oprească semnalul de moarte celulară cauzat de lipsa de oxigen. Echipa a demonstrat că poate folosi proteina pentru a menține în viață mai mult timp celulele cardiace utilizate în laborator.

„Pentru persoanele care sunt efectiv la un pas de moarte, acest lucru le-ar putea schimba viața”, a declarat Peter Macdonald, de la Institutul de Cercetare Cardiacă Victor Chang.

În timp ce lucrările continuă în vederea transformării acestor substanțe în produse utile, multe alte biomolecule naturale rămân neexplorate. Cu toate acestea, distrugerea galopantă pe care o provocăm mediului înconjurător înseamnă că tratamentele vor dispărea odată cu speciile în care se găsesc.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu