Acest lac din India este atât de poluat, încât ia foc din când în când

Poate că arată spectaculos, dar acest lac din India este, de fapt, un dezastru ecologic cum rareori poți vedea. Ceea ce se vede în imaginile de mai jos este o apă bogată în amoniac și fosfați și săracă în oxigen, formând o spumă extrem de toxică. De fapt, este atât de toxică, încât ia foc ocazional din cauza uleiului și detergenților care se află în ea.

Spuma se formează pe lacul Bellandur din Bangalore (capitala statului indian Karnataka), cu diametrul de 36 de kilometri, iar apoi este preluată de un canal. Spuma este rezultatul poluanților care au fost deversați în lac timp de zeci de ani, iar atunci când plouă, se revarsă pe drumurile și zonele din jur.

Mașini trecând peste canal. Sub ele, spuma toxică a luat foc. Foto: NDTV

Pe lângă faptul că este toxică, spuma miroase și foarte urât. Uneori, ia foc, deși nu este clar cum încep flăcările.

Reacțiile chimice ar putea duce la combustia spumei, iar incendiul s-ar putea datora acumulării de metan la suprafața apei. Cu toate acestea, experții consultați de presa locală spun că o singură țigară aruncată în lac ar fi suficientă pentru a aprinde focul.

De asemenea, vântul adună spuma și o trimite peste orașul din apropiere, cauzând probleme semnificative. Nu se cunosc cu exactitate pericolele pentru sănătate pentru că, deloc surprinzător, autoritățile nu au comandat niciun astfel de studiu.

Cu toate acestea, având în vedere că este vorba despre un amestec de substanțe chimice și ape reziduale, situația este foarte gravă.

Încă din anul 2000 oamenii au înaintat petiții către autorități, solicitându-le să facă ceva în legătură cu această problemă, dar fără succes. Televiziunea indiană NDTV relatează că Bangalore „se sufocă din cauza construcțiilor ilegale, depozitelor nereglementate și deșeurilor în creștere”.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu