Puterea minții sau scamatorie? Călugării budiști meditează în ulei încins

Călugării budiști din provincia thailandeză Nong Bua Lamphu practică un ritual de meditație total neobișnuit. Un călugăr meditează în poziția lotusului, într-un cazan cu ulei încins, deasupra focului.

Pe parcursul rugăciunii, călugărul pare a suporta fără dificultate căldura dogoritoare în mijlocul căreia este așezat. Bulele ce se ridică la suprafață par a fi un indiciu clar că uleiul în care este așezat călugărul fierbe cu adevărat.

Călugării budiști in ulei incins

Abilitatea acestor călugări de a sfida legile fizicii este catalogată de unii drept „magie”, în vreme ce alții sunt de părere că la mijloc este o șarlatanie. Potrivit profesorului Jessada Denduangboripant, de la Universitatea Chulalongkorn, nu există nicio dovadă că uleiul fierbe cu adevărat.

„Singurul mod de a dovedi că este o înșelătorie este să măsurăm temperatura uleiului în care stă călugărul. Uleiul nu arată ca și cum ar fierbe, iar cazanul arată pur și simplu ciudat. Recipientul ar putea avea fund dublu, pentru a izola căldura”, afirmă Denduangboripant.

Afirmațiile profesorului Jessada Denduangboripan par a fi confirmate de videoclipul următor. Recipientul în care este așezat călugărul este în contact direct cu focul și aburii sunt vizibili, însă nu este clar dacă uleiul este încins sau nu.





Profesorul nu se oprește aici. El afirmă că există mai multe modalități prin care această iluzie poate fi reprodusă, așa cum a demonstrat într-o prezentare video din 2012, în care pare că atinge uleiul în fierbere fără să pună în pericol călugării budiști.

Trucul constă în adăugarea unei cantități de apă înainte de a turna uleiul. Astfel, apa va absorbi toată căldura, iar uleiul nu va mai atinge punctul de fierbere.

Potrivit descrierii clipului YouTube în care călugărul face acest exercițiu incredibil, „pe suprafața vasului este pus un mănunchi de ierburi, pentru a reduce căldura, însă aceasta nu scade cu nimic gradul de periculozitate al exercițiului. Prin realizarea acestei probe, călugării budiști își dovedesc forța și determinarea în fața credincioșilor.”

Călugărul thailandez pe scaunul încins

„Călugărul thailandez pe scaunul încins” este un eveniment care are loc anual la templul Wat Tanak, lângă Chang Mai, în Thailanda. Cel ce practică acest ritual este numit „yoghin” de către străini, însă thailandezii îi spun „Luesii”. Numele său este Luesii Sombet. Face deseori această demonstrație în diverse temple din Thailanda și este renumit pentru acest număr.

În videoclip puteți urmări întreg procesul de pregătire a cazanului, de când vasul este complet gol până când este umplut cu straturi de pământ, ierburi și hârtie, peste care se toarnă canistre întregi de ulei.

Apoi totul este încins progresiv până când ajunge la punctul de fierbere. Călugărul „tronează” peste toată compoziția, învăluit în fum și aburi, sub privirile curioase ale mulțimii.

Așadar, să fie vorba de puterea meditației sau doar despre un truc foarte bine pus la punct? Dacă te fascinează acest subiesct, citește mai multe despre Meditația de 1.000 de ani – Un călugăr mumificat a fost transformat în statuie.


Distribuie:

Citește în continuare

  • profesorul acela mai întâi să verifice și apoi să spună…doar după videoclipuri sau poze nu-ți dai seama! firesc era să spună ”nu cunosc, nu am fost acolo.vă voi spune după ce verific și analizez fenomenul!” voi,jurnaliștilor chiar nu v-ați lămurit că oamenii nu mai pun botul la presupuneri? astăzi sunt și farseori,dar în egală măsură sunt și videoclipuri și poze trucate!

  • scamatorie spune:

    scamatorie!
    daca sunt pe munte, la o anumita altitudine apa (uleiul) fierbe la temperaturi mai joase

    • Da. Asa este. Cauza este atmosfera rarefiata care scade presiunea de vapori deasupra lichidului. Chestie foarte bine cunoscuta din fizica de liceu. Pe de alta parte daca observati cu atentie, “Cigulete” acesta este foarte bine protejat de caldura focului/lichidului printr-o succesiune de straturi izolante. Urmaritzi, va rog, etpele de pregatire a “spectacolului” destul de ieftin dupa opinia mea.

  • >