Aceasta este cea mai apropiată planetă de mărimea Pământului din sistemul solar: Ce au descoperit cercetătorii despre ea e incredibil

Oamenii de știință au folosit telescopul spațial Hubble pentru a măsura dimensiunea unei exoplanete numite LTT 1445Ac. Această planetă, situată la doar 22 de ani lumină distanță, este cea mai apropiată planetă cunoscută de sistemul nostru solar, de mărimea Pământului.

Anul trecut, oamenii de știință au descoperit această planetă asemănătoare Pământului, iar acum au observat-o mai îndeaproape în timp ce trecea prin fața soarelui său, o mică stea pitică roșie, în cadrul unui eveniment astronomic numit tranzit.

Un nou studiu publicat în The Astronomical Journal arată că LTT 1445Ac este o lume stâncoasă cu un diametru de 1,07 ori mai mare decât cel al Pământului. Gravitația sa la suprafață este ușor mai mare decât a noastră. Cu toate acestea, ceea ce o deosebește de Pământ este temperatura de la suprafață, care este de aproximativ 260 de grade Celsius.

Această temperatură ridicată exclude orice posibilitate de existență a vieții pe această planetă. Exoplanetele, planetele din afara sistemului nostru solar, sunt dificil de găsit și de studiat. Ele sunt mici și nu emit lumină proprie, ceea ce le face dificil de observat în detaliu.

Astronomii se bazează pe un fenomen numit tranzit pentru a le detecta. Un tranzit are loc atunci când o planetă trece între telescopul nostru terestru și o stea, făcând ca lumina stelei să se diminueze. Oamenii de știință pot observa această atenuare și pot identifica prezența unei planete.

Atunci când LTT 1445Ac a fost descoperită pentru prima dată, cercetătorii au folosit Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) al NASA pentru a o observa. Cu toate acestea, TESS nu a fost suficient de puternic pentru a furniza date concludente.

Existau temeri că observațiile făcute de TESS ar fi putut avea loc chiar în momentul în care exoplaneta a traversat granița stelei sale, ceea ce ar fi dus la măsurători inexacte. Din fericire, Telescopul spațial Hubble a intervenit și a confirmat descoperirea.

Pe scurt, telescopul spațial Hubble a confirmat că LTT 1445Ac este cea mai apropiată exoplanetă de dimensiunea Pământului de sistemul nostru solar. Deși se aseamănă cu Pământul în ceea ce privește compoziția stâncoasă și dimensiunea sa, temperatura ridicată a suprafeței sale o face improprie pentru a susține viața.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu