Acarienii de pe față, paraziții invizibili de care nimeni nu poate scăpa

Știai că în porii feței tale trăiesc sute de arahnide minuscule, cu opt picioare, hrănindu-se cu sebumul secretat de piele și înmulțindu-se neîncetat? Totuși nu trebuie să te panichezi: cu toții trăim cu acești acarieni și nu putem face nimic ca să scăpăm de ei.

Demodex folliculorum sau „acarienii de față”, cum li se spune în mod obișnuit, sunt niște arahnide invizibile cu ochiul liber, care seamănă cu căpușele. Acest tip de acarieni poate trăi doar pe pielea oamenilor și, mai ales, pe fața lor.

Își fac cuib în foliculii firelor de păr

Demodex
Așa arată un acarian de față, văzut la microscop. Foto: kqed.org

Au o lungime de aproximativ 0,2-0,3 milimetri și își petrec cea mai mare parte a vieții îngropați cu capul în jos în foliculii firelor de păr de pe față. Se hrănesc cu sebum, acea substanță grasă, asemănătoare cu uleiul, pe care pielea noastră o produce constant pentru a împiedica uscarea.

Prin urmare, cea mai mare densitate de acarieni poate fi găsită în zonele cele mai grase – în jurul ochilor, nasului și gurii. Cu toții suntem invadați de aceste creaturi microscopice și, oricât de bine ne-am spăla pe față, este imposibil să le eliminăm.

Însă nu ai de ce să-ți faci griji: chiar dacă nu putem scăpa de acarieni, savanții au descoperit că sistemul nostru imunitar le limitează numărul. Totuși, uneori se întâmplă ca anumite persoane să aibă un exces de acarieni de față, ceea ce are drept rezultat o afecțiune numită „demodicoză”.

„Cei care suferă de demodicoză au un aspect caracteristic. Noi îi spunem «fața Demodex». Este un fel de luciu albicios al pielii”, a declarat Kanade Shinkai, dermatolog la Universitatea California din San Francisco, pentru NPR.

Fata
Acarienii preferă să stea ascunși în foliculii firelor de păr sau pufului de pe față. Foto: pixabay.com

„Dacă te uiți cu mare atenție, poți să vezi cum acest luciu se manifestă la nivelul fiecărui por. Dacă îndepărtezi stratul de piele moartă care acoperă porii, poți observa că sunt plini cu acarieni Demodex”, a mai spus Shinkai.

Se înmulțesc pe măsură ce îmbătrânim

Toți suntem „contaminați” cu acarieni de față, însă nu ne naștem cu ei. Cercetările au arătat că nou-născuții nu îi au, însă devin gazde în urma contactului cu mama.

Interesant este că numărul de acarieni de pe față crește pe măsură ce îmbătrânim. Copiii sub 10 ani au puțini acarieni, în timp ce fețele vârstnicilor sunt pline de ei.

Nu este clar de ce lucrurile stau așa. Se poate ca acarienii să aibă nevoie de timp îndelungat pentru a se înmulți sau poate că, la bătrânețe, fețele noastre secretă mai mult sebum, hrana lor preferată.

În general, acarienii de față sunt considerați inofensivi, dar obiceiurile lor de împerechere sunt întrucâtva neliniștitoare. Aceste creaturi își petrec majoritatea timpului îngropate în foliculii de păr.

Însă, atunci când dormim, ies din ascunzișuri și se împerechează. Apoi, se întorc în foliculi pentru a-și depune ouăle.

„Nu sunt periculoși, fiindcă toți îi avem și coabităm pașnic cu ei. Acarienii de față sunt specia cu care avem cea mai strânsă conexiune, deși mulți dintre noi nu știu de existența lor și nu îi văd niciodată”, a afirmat Michelle Trautwein, entomolog la Academia Californiană de Științe din San Francisco.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și Monștrii noștri: Cum arată paraziții umani la microscop.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>