Abraham Lincoln, singurul președinte al SUA care a brevetat o invenție

La 6 noiembrie 1860, americanii au mers la vot, acordându-i sprijinul candidatului republican Abraham Lincoln. După o campanie electorală în care s-a remarcat prin abilități oratorice excelente și gândire matură, Abraham Lincoln a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii.

A devenit astfel al 16-lea președinte al țării, iar alegerea sa a dus la înființarea Confederației Statelor din Sud, care s-a opus politicilor sale aboliționiste.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Mandatul lui Lincoln a fost dominat de două mari probleme: sclavia și încercarea secesionistă a statelor din sud.

La început, a încercat o apropiere de politicienii din sud, propunând o abolire progresivă a sclaviei și formând un guvern de coaliție cu membri din nord și din sud.

Totuși, aristocrații bogați din sud erau convinși de superioritatea propriului lor sistem; renunțarea la sclavie ar fi însemnat pierderea privilegiilor și a beneficiilor economice.

Prin urmare, sudiștii nu numai că au respins propunerile lui Lincoln, ci au trecut la ostilități deschise în 1861.

Din punct de vedere politic, Lincoln a reușit să impună cel de-al 13-lea amendament la Constituția SUA (care a abolit sclavia în toată țara) în 1863.

În plan militar, și-a bazat strategia pe superioritate numerică, pe calitatea armamentului și pe conducerea strălucită a generalului Ulysses S. Grant.

Abraham Lincoln a fost reales președinte în 1864. În anul următor, după capitularea necondiționată a statelor din sud, președintele american a inițiat un plan de reconstrucție națională.

Martie 1961. Învestirea lui Lincoln, clădirea Capitoliului. Foto: Wikimedia

Acesta urmărea revenirea la situația de dinainte de război – în condiții egale pentru toate statele – și reclădirea regiunilor sudice devastate de conflict.

Cu toate acestea, Lincoln nu avea să-și ducă la bun sfârșit cel de-al doilea mandat. La 14 aprilie 1865, la cinci zile după încheierea oficială a războiului, actorul John Wilkes Booth l-a împușcat în cap, în timpul unei spectacol de teatru organizat în Washington D. C.

Abraham Lincoln a murit a doua zi dimineață.

1

Lincoln a creat Serviciul Secret cu câteva ore înainte de a fi asasinat

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

La 14 aprilie 1865, Lincoln a semnat legea privind înființarea Serviciului Secret al SUA. În seara aceleiași zile, a fost împușcat la Teatrul Ford.

Serviciul Secret nu l-ar fi putut salva pe Lincoln nici dacă ar fi fost înființat mai devreme: inițial, misiunea instituției a fost combaterea operațiunilor de falsificare a banilor.

Abia în 1901, după uciderea altor doi președinți, Serviciul Secret a fost însărcinat oficial cu protecția președintelui SUA.

2

Jefuitorii de morminte au încercat să fure cadavrul lui Lincoln

Trenul funerar al lui Lincoln. Foto: Wikimedia

Totuși, Serviciul Secret l-a protejat oarecum pe Lincoln, dar numai după moarte.

În 1876, o bandă de falsificatori din Chicago a încercat să fure cadavrul lui Lincoln din mormântul său dintr-un cimitir din Springfield, Illinois, care era protejat cu un singur lacăt.

Planul hoților era să ceară o răscumpărare de 200.000 de dolari în schimbul cadavrului și să obțină eliberarea din închisoare a celui mai bun falsificator al bandei.

Cu toate acestea, agenții Serviciului Secret au reușit să se infiltreze în bandă, zădărnicind operațiunea. Corpul lui Lincoln a fost mutat rapid într-un mormânt nemarcat și, în cele din urmă, închis într-o cușcă de oțel și îngropat sub un strat de trei metri de beton.

3

Fratele lui John Wilkes Booth i-a salvat viața fiului lui Lincoln

Abraham Lincoln și fiul său, Todd. Foto: Wikimedia

Cu câteva luni înainte ca John Wilkes Booth să-l asasineze pe Lincoln a avut loc o coincidență stranie.

Aflat într-un tren în New Jersey, fiul cel mare al președintelui, Robert Todd Lincoln, a fost împins de o mulțime de pasageri, căzând în spațiul dintre peron și roți, aflate deja în mișcare.

Dintr-o dată, fiul președintelui a fost prins de gulerul hainei de o mână fermă și tras la adăpost. Robert Todd Lincoln și-a recunoscut imediat salvatorul: celebrul actor Edwin Booth, fratele lui John Wilkes.

Într-o altă coincidență bizară, în ziua înmormântării lui Edwin Booth – 9 iunie 1893 – Teatrul Ford s-a prăbușit, ucigând 22 de oameni.

4

Lincoln este singurul președinte american care a obținut un brevet de invenție

Benjamin Franklin nu este singurul lider politic american care a dat dovadă de creativitate în domeniul tehnic.

După ce s-a aflat la bordul unui vapor cu aburi care s-a blocat pe un banc de nisip și a trebuit să-și arunce încărcătura, Lincoln, căruia îi plăceau mașinile, a conceput o metodă de menținere a navelor pe linia de plutire atunci când traversează apele puțin adânci, prin utilizarea unor recipiente metalice cu aer atașate de laturi.

Lincoln alături de ofițeri după Bătălia de la Antietam (17 septembrie 1862). Foto: Wikimedia

Abraham Lincoln și-a brevetat invenția în 1849.

5

Lincoln testa personal arme în fața Casei Albe

Lincoln era un om practic și, dată fiind pasiunea sa pentru mecanică, era foarte interesat de artileria folosită de trupele Uniunii în timpul Războiului Civil.

Lincoln a participat la testarea tunurilor de artilerie și s-a întâlnit la Casa Albă cu inventatori care făceau demonstrații cu prototipuri militare.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Cu toate că testarea armelor în Washington D. C. era interzisă prin lege, Lincoln a testat puști pe pajiștile din jurul Casei Albe.

6

Mama lui Lincoln a murit după ce a băut lapte otrăvit

În 1818, când Abraham avea 9 ani, mama sa, Nancy, a murit după ce a contractat o misterioasă „boală a laptelui”, care a făcut mai multe victime în sudul statului Indiana.

S-a dovedit ulterior că boala ciudată era cauzată de consumul de lapte provenit de la vaci care mâncaseră limba șarpelui (Eupatorium rugosum), o plantă otrăvitoare.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu