Groaznicul abator de tigri din Cehia și traficul ilegal cu animale din Europa

O investigație de cinci ani privind traficul ilegal cu animale sălbatice a culminat cu descoperirea unui abator îngrozitor în capitala Cehiei, demonstrând că uciderea și vânzarea „pe bucăți” a felinelor mari nu este doar problema Asiei.

În 2018, inspectorii de la Inspectoratul de Mediu din Cehia (CEI) au condus o echipă de peste 200 de ofițeri de poliție și vamă în Operațiunea Trofeul: un raid în zece locuri din Praga și regiunea Boemia. Însă ceea ce au descoperit acolo nu este pentru cei slabi de înger (avertisment:  fotografiile incluse în acest articol sunt grăitoare în aces sens).

Într-o clădire, întins pe podea, au găsit un tigru de patru ani, proaspăt ucis, cu un ochi scos și cu o gaură de glonț. Autopsia a arătat că animalul a fost împușcat în gât, astfel încât prețioasa sa piele să fie păstrată intactă.

Trupul unui tigru descoperit într-un loc din Praga, alături de un recipient folosit pentru a găti organe de tigru. Foto: Poliția din Cehia / The Guardian

Potrivit inspectorilor, este vorba despre o grupare criminală descoperită relativ recent, care operează în Cehia și, posibil, în alte părți din Europa.

Tigrii sunt crescuți ilegal și apoi sacrificați pentru organele lor, care aduc profituri mari pe piața neagră de remedii tradiționale chinezești. Odată extrase, organele tigrilor sunt vândute pe piața neagră din Asia.

„Am avertizat de mai mulți ani că traficul ilegal cu organe de tigru este o problemă cu adevărat serioasă și în Europa, nu numai în Asia. În Europa există mulți tigri în captivitate, dar nu se cunoaște cine și unde îi ține”, a declarat pentru The Guardian inspectorul ICE Pavla Říhová.

Într-un raport întocmit pentru membrii Convenției privind comerțul internațional cu specii de plante și animale pe cale de dispariție, care s-au întâlnit în Rusia, anchetatorii detaliază modul în care creșterea treptată a numărului de capturi de organe tigru din Cehia, începând cu 2013 a dus la descoperirea unei rețele internaționale de crimă organizată, care vinde „pe bucăți”, unor cumpărători din Vietnam, animalele sacrificate.

Rămășițe de tigru ascunse în abator. Foto: Poliția din Cehia / The Guardian

Înainte de a descoperi abatorul în acest an, dovezile adunate începuseră să arate adevărata amploare a operațiunii ilegale. În 2013 a fost reținut un bărbat care avea asupra sa un sac de gunoi cu aproape aproape 8 kilograme de oase de tigru – un schelet complet, dar compus din rămășițele amestecate de la doi tigri.

Ulterior, au fost capturate oase ascunse în difuzoare audio, dinți și gheare (inclusiv un colier de dinți tigru), plus diverse pulberi, lichide și ingrediente din care se prepară supă medicinală asiatică – toate provenite de la tigri.

Potrivit raportului, dintr-un singur animal se pot extrage aproximativ zece kilograme de produs (gelatină de oase) care se folosește la prepararea acestei fierturi cu presupuse proprietăți medicinale.

Un singur gram de „gelatină de tigru” se vinde cu 70 de euro pe piața neagră, în timp ce ghearele de tigru se vând cu 100-125 euro. Specimene vii, crescute pentru a fi expuse la grădinile zoologice și folosite în circuri aduc profituri mult mai mari, de până la 25.000 de euro fiecare.

O piele de tigru se vine cu până la 4.000 de euro, iar ghearele pentru 100-125 euro. Foto: Poliția din Cehia / The Guardian

„Convingerea că tigrii din Europa sunt mai mari și mai puternici este foarte răspândită în Asia. Este ca în cazul mașinilor – originea europeană înseamnă calitate. Cumpărătorii din Asia spun deschis că preferă eurotigrii”, a declarat Kieran Harkin, șeful campaniei Wildlife a organizației Four Paws, care militează pentru drepturile animalelor.

Descoperirile făcute în cadrul Operațiunii Trofeu în abatorul din Praga i-au șocat până și pe anchetatorii care investighează astfel de cazuri de zeci de ani.

„Am lucrat pentru inspectorat 25 de ani, dar ce-am găsit a fost într-adevăr oribil. Dacă vă puteți imagina: un congelator vechi, fără electricitate, plin de cadavre, lăsat în grădină timp de doi ani. Absolut incredibil!”, a declarat Říhová pentru The Guardian.

Pe lângă tigrul proaspăt ucis, inspectorii au mai descoperit în abator un alte câteva feline în diferite grade de descompunere (precum și piei de animale), împreună cu un echipament de „procesare”: un vas de fierbere folosit pentru a lichefia oasele animalelor (pentru supa medicinală), gheare agățate, ferăstraie și alte instrumente de gătit.

Între cartierele pragheze Písnice și Libus se găsește marea piață vietnameză TTTM Sapa, cunoscută și drept „micul Hanoi”. Foto: Poliția din Cehia / The Guardian

Animalele fuseseră crescute într-o altă incintă și ținute în cuști murdare, pe beton. Indiferent cât de abominabile sunt aceste fapte, constatarea că în sălbăticie au mai rămas mai puțin de 4.000 de tigri este și mai îngrozitoare, deși eforturile de conservare recente s-au bucurat de un oarecare succes.

După cum reiese din raportul citat, în special animalele captive suferă astfel de tratamente, dar cererea de pe piața neagră a organelor de tigru contribuie la crearea unei situații care pune în pericol și exemplarele din sălbăticie.

Având în vedere că statul chinez a ridicat interdicția de a comercializa organe de animale sălbatice (inclusiv tigri), aceste ființe au acum au nevoie de toată protecția care li se poate acorda.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Groaznicul abator de tigri din Cehia și traficul ilegal cu animale din Europa”

Lasă un comentariu