Indianul care a supraviețuit după ce o bară de fier i-a străpuns capul

Din păcate, munca în construcții este o ocupație periculoasă, plină de tot felul de suprize. Din fericire, și corpul uman e plin de surprize și de resurse nebănuite.

Sanjay Bahe, un tânăr în vârstă de 21 de ani din Balaghat, India, s-a trezit că o bară de fier i-a penetrat craniul. Potrivit New York Post, tânărul făcea niște reparații pe un șantier de construcții în luna aprilie 2019, când a căzut accidental într-un puț. În acel moment, o bară lungă de fier i-a străpuns capul.

Căzând în puț, Sanjay Bahe s-a lovit cu capul de o tijă de metal. Foto: India Photo Agency / SWNS

Te-ai aștepta ca un astfel de accident să ducă la vătămări ireversibile sau la moarte, însă Bahe a supraviețuit fără să sufere consecințe serioase. După ce a fost dus în grabă la spitalul dintr-un oraș învecinat, doctorii au evaluat imediat rănile produse.

Ceea ce au descoperit nu era deloc îmbucurător. Medicii au descoperit că tija îi intrase lui Bahe în craniu prin regiunea temporală dreaptă și ieșise prin regiunea frontală stângă.

Însă bucata de metal nu i-a cauzat răni atât de grave cum ar fi de așteptat de la un asemenea accident.

Bara a fost îndepărtată cu multă grijă, iar la operație a participat o echipă întreagă de neurochirurgi. Condusă de doctorul Pramod Giri, operația a durat 90 de minute.

Intervenția chirurgicală trebuia efectuată cât de repede posibil, deoarece tensiunea arterială a lui Bahe începuse să scadă vertiginos. Până la urmă, pacientul a fost resuscitat și a fost dus la un alt spital, unde a fost îngrijit în continuare.

Radiografia craniului lui Bahe i-a permis doctorului Giri să aleagă cea mai potrivită abordare chirurgicală. Foto: India Photo Agency / SWNS

După ce bara a fost îndepărtată, semnele vitale ale lui Bahe s-au stabilizat. Creierul nu i-a fost afectat iremediabil, ceea ce înseamnă că acest incident constituie un exemplu de noroc uimitor.

Medicul a declarat că bara a trecut la câțiva milimetri pe lângă vasele sanguine principale ale creierului. Acest lucru explică de ce bărbatul a sângerat atât de puțin.

„Este dificil să anesteziezi un pacient aflat în această stare. Am făcut intubarea astfel încât să menținem intacte vasele vitale din creier în timpul operației. Am operat cu mare grijă, fiind atent să nu aduc alte vătămări”,  a spus doctorul Giri.

„O complicație care poate să apară în astfel de cazuri este meningita. Din fericire, pacientul se simte bine după operație și avem mare grijă să prevenim meningita”, a continuat medicul.

Sanjay Bahe după operație. Foto: India Photo Agency/SWNS

Sanjay Bahe are o ocupație care îl expune la riscuri în fiecare zi. Astfel de accidente fac parte din natura meseriei – cel puțin, accidentele similare, fiindcă cel din cazul de față este cu adevărat unic.

Poate că acesta a fost cel mai mare noroc al lui Sanjay Bahe. Acest cazul din India seamănă mult cu un alt accident (care a intrat în istoria medicinei), petrecut în urmă cu 170 de ani: Phineas Gage, omul care a supraviețuit după ce o bară de fier i-a trecut prin cap.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

Cartea „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu