Studenta care a primit nota maximă pe un eseu despre ninja scris cu cerneală invizibilă

O tânără japoneză ce studiază istoria ninja și care a predat foaia goală la un examen a primit nota maximă după ce profesorul a realizat că eseul fusese scris cu cerneală invizibilă.

Luptătorii ninja erau celebri pentru operațiunile lor secrete. Prin urmare, când profesorul de istorie al lui Eimi Haga, de la Universitatea Mie, i-a cerut să scrie un eseu despre o vizită la Muzeul Ninja din Igaryu, studenta s-a decis să scrie lucrarea într-o modalitate care să reflecte pasiunea ei pentru acest subiect.

Eimi Haga, de 19 ani, a devenit pasionată de istoria ninja urmărind emisiuni TV. Foto: BBC

În plus, profesorul a spus că va răsplăti studenții pentru creativitate, așa că Eimi avea o motivație în plus să găsească ceva care să facă lucrarea ei să iasă în evidență. Eseul ei a fost atât de ingenios, încât profesorul a rămas nedumerit o vreme.

„Când profesorul ne-a spus că ne va da o notă mare pentru creativitate, am decis că eseul meu va fi diferit de toate celelalte. M-am gândit o vreme și mi-a venit o idee legată de aburidashi”, le-a explicat Eimi reporterilor japonezi, citați de BBC.

Aburidashi era o tehnică japoneză tradițională de întreținere a unei corespondențe secrete. Tânăra studentă, care devenise fascinată de ninja de când urmărise un serial de desene anime în copilărie, și-a petrecut câteva zile cercetând tehnica și apoi ore întregi înmuind și zdrobind boabe de soia pentru a obține cerneala invizibilă.

Studenta, în vârstă de 19 ani, a lăsat boabele la înmuiat peste noapte, le-a zdrobit și a obținut din ele un extras pe care l-a strecurat printr-o pânză. Apoi, a amestecat extrasul cu apă, petrecând mai multe ore pentru a obține concentrația potrivită.

Eseul lui Eimi Haga, pe care se pot vedea secțiunile încălzite, ce dezvăluie textul. Foto: BBC

După aceea, a folosit o pensulă fină pentru a scrie eseul pe hârtie japoneză washi. Când a predat foaia albă, profesorul ei a fost foarte surprins.

„Mai văzusem mesaje scrise codat, însă niciunul scris după metoda aburidashi. Ca să fiu sincer, m-am îndoit de faptul că textul va apărea cu claritate. Însă, când am încălzit hârtia acasă, cuvintele au apărut foarte clar și m-am gândit: Bravo! ”, a spus profesorul Yuji Yamada.

Yamada nu a citit întregul eseu, preferând să lase o parte din hârtie neîncălzită pentru a o arăta presei. Eimi a primit notă maximă pentru creativitate, așa cum i se promisese.

Tânăra a fost răsplătită după cum sperase, deși a recunoscut că eseul în sine nu era „chiar nemaipomenit”.


S-ar putea să te intereseze și:

Ca să știi mai mult, citește cartea „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.
Cartea „Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>