Bonnie Loutas are o săptămână și a fost concepută cu ajutorul unei noi metode numite „capacitare în maturare in vitro” (CAPA-IVM). CAPA-IVM este o alternativă la fertilizarea in vitro (FIV) care oferă speranță cuplurilor care se luptă să aibă copii.
Bill Ledger, un specialist în fertilitate de la Universitatea din New South Wales, spune că Spitalul Regal pentru Femei din Australia este unul dintre cele șase locuri din lume care oferă CAPA-IVM. Acesta este primul copil conceput în Australia cu ajutorul acestei metode.
În cadrul tratamentului tradițional de FIV, se administrează injecții hormonale timp de două săptămâni pentru a stimula eliberarea de ovule. În caz de succes, ovulele sunt apoi colectate și combinate cu spermatozoizi în afara corpului. De la nașterea primului copil FIV, în urmă cu 50 de ani, peste 8 milioane de copii au fost concepuți în acest mod.
Cu toate acestea, FIV este costisitoare, inconfortabilă și prezintă riscuri, cum ar fi suprastimularea ovarelor. Persoanele cu afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice (SOPC) pot avea un risc mai mare și răspunsuri variate la tratamentele hormonale. CAPA-IVM funcționează diferit.
În loc să colecteze ovule izolate, acesta ia grupuri de celule imature numite complexe cumulus-oocit, care includ ovule imature, precum și celule de susținere, și le permite să se maturizeze în afara corpului. Acest lucru reduce nevoia de stimulare a ovarelor.
Deși IVM nu este nouă și a fost folosită pentru a concepe aproximativ 1.300 de copii, cercetătorii au îmbunătățit metoda. Metoda CAPA încetinește maturizarea ovulului, ceea ce duce la ovule mai sănătoase și la o șansă mai mare de a avea un copil sănătos.
Unul dintre avantajele CAPA-IVM este că necesită mai puține injecții cu hormoni, ceea ce duce la mai puține riscuri, costuri mai mici și mai puține efecte secundare precum greață, dureri de cap și bufeuri.
Pentru Leanna și Theo Loutas, părinții lui Bonnie, posibilitatea de a evita fluctuațiile hormonale suplimentare a fost un beneficiu semnificativ. Leanna explică faptul că a vrut să ia o pauză înainte de a încerca din nou FIV, dar nu a vrut să se confrunte cu efectele secundare hormonale.
CAPA-IVM a oferit un proces mai puțin descurajant, cu doar două zile de injecții. În general, CAPA-IVM oferă speranță cuplurilor care nu reușesc să conceapă prin FIV tradițională. Acesta oferă o alternativă mai simplă și potențial mai accesibilă, cu mai puține injecții și mai puțin disconfort.