A fost inventat lipiciul reversibil care va face reciclarea mai ușoară

A fost inventat lipiciul reversibil care va face reciclarea mai ușoară

Inginerii de la Universitatea Newcastle din Anglia au creat un lipici reversibil care ar putea revoluționa procesul de reciclare. Acest adeziv poate fi folosit în diverse scopuri, inclusiv pentru a îndepărta eficient etichetele sticlelor pentru a facilita reciclarea. Cu acest adeziv, etichetele nu vor mai trebui să fie trimise la gropile de gunoi.

Lipiciul reversibil, dezvoltat de experții de la Școala de Inginerie a Universității Newcastle, este o emulsie pe bază de apă, similară cu vopseaua. Aceasta aderă la suprafețe și poate fi separată cu ajutorul apei, acidului sau alcalinului.

Utilizând polimeri cu sarcină electrică, adezivul menține stabilitatea emulsiei și aderă la diferite suprafețe. Atunci când o suprafață acoperită cu o emulsie încărcată pozitiv este atașată de o suprafață acoperită cu una încărcată negativ, acestea se lipesc.

Cu toate acestea, dacă aderența este scufundată în apă ușor acidă sau în soluții alcaline, aceasta se dizolvă. Această descoperire deschide noi posibilități de reciclare, permițând separarea cu ușurință a componentelor care au ajuns la sfârșitul duratei de viață.

Cercetătorii au colaborat cu compania de gestionare a deșeurilor Biffa și au demonstrat că adezivul lor îndepărtează eficient etichetele de propilenă de pe sticla PET folosind apa de spălare de la instalația de reciclare.

În mod obișnuit, aceste etichete sunt trimise la gropile de gunoi, astfel încât această tehnologie poate reduce semnificativ deșeurile. Echipa consideră că adezivul lor poate fi utilizat în diverse industrii și salută colaborarea cu alte companii. Adezivul se bazează pe procese industriale existente, ceea ce îl face ușor de extins.

Acesta este dezvoltat din materiale ieftine și nu conține solvenți organici volatili care se găsesc în mod obișnuit în adezivii comerciali. Spre deosebire de alți adezivi pe bază de apă, acesta rămâne neafectat atunci când este expus la medii umede. Stabilitatea sa este evidențiată de durata de viață de un an la temperatura camerei.

Deși adezivul este destinat în primul rând suprafețelor din plastic, acesta poate adera și la alte materiale. Eficacitatea sa îl face deosebit de util în industria ambalajelor pentru suprafețe precum polipropilena și polietilena, unde adezivii tradiționali ar putea să nu funcționeze bine.

Pe lângă reciclarea sticlelor, această cercetare are implicații pentru alte industrii de ambalare, reciclarea pieselor auto și industria electronică.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu