Condamnatul care a executat în libertate pedeapsa de 13 ani de închisoare

Cei mai mulți fugari s-ar ascunde oriunde pentru a evita poliția, dar Mike Anderson, un american condamnat la închisoare pentru jaf armat, nu a trebuit să facă nimic. I s-a permis să rămână liber mai mult de un deceniu.

După pronunțarea sentinței – 13 ani de detenție –, autoritățile au uitat pur și simplu de el. Anderson a fost arestat în 2000 și ar fi trebuit să ajungă la închisoare în 2002, după condamnarea pentru fapta comisă în 1999, dar autoritățile statului Missouri au făcut o greșeală.

Foto: This American Life

În loc să îl ducă pe Anderson la închisoare, statul a crezut în mod greșit că deținutul se afla deja acolo. Așa că, după pronunțarea sentinței, Anderson, eliberat din arest pe cauțiune, a tot așteptat.

Așa au trecut mai bine de zece ani. Autoritățile și-au dat seama de eroare în ziua în care Anderson trebuia eliberat din închisoare. Într-un interviu din 2014, Anderson a fost întrebat ce credea pe măsură ce treceau anii, iar el se găsea tot în libertate.

„M-am gândit că totul va fi bine, indiferent de ce se va întâmpla, că totul va fi în regulă”, a răspuns condamnatul nepedepsit.

Foto: Pulitzer Center

Dacă Anderson s-ar fi dus la închisoare în program în 2002, ar fi fost eliberat în 2013. În schimb, statul și-a dat seama că încerca să elibereze din închisoare pe cineva care nici măcar nu și-a început executarea sentinței.

Cu toate acestea, poliția nu a trebuit să facă mari eforturi pentru a-l găsi. În timp ce aștepta să-și ispășească sentința, Anderson a dus o viață ca la carte.

Și-a construit o casă, a început o afacere, a devenit antrenor de fotbal, s-a căsătorit și și-a întemeiat o familie.

Foto: This American Life

Avocatul i-a spus că statul va descoperi în cele din urmă greșeala și că, la urma urmei, era de datoria autorităților să umble după el, nu a lui Anderson să bată la ușa închisorii.

După mai bine de un deceniu de libertate, în iulie 2013, Anderson a fost rearestat. Avocatul său au depus o cerere de eliberare, susținând că încarcerarea a fost o pedeapsă crudă și neobișnuită și că statul a așteptat prea mult ca să-l trimită după gratii.

Până și victima – bărbatul care a fost jefuit în 1999 – a afirmat că Anderson nu merita să ajungă închisoare.

Cazul lui Anderson, popularizat pe larg în SUA după a doua arestare, a stârnit controverse. Într-un episod din serialul „This American Life”, jurnalista de investigații Jessica Lussenhop ridica următoarea problemă:

13 ani fără a merge la închisoare au avut exact efectul la care te-ai aștepta de la 13 ani petrecuți în închisoare. Mike s-a schimbat, a devenit un cetățean model, ceea ce ridică întrebarea: vrem să-l mai trimitem la închisoare? Va costa statul aproximativ 20.000 de dolari pe an pentru cazare și hrană.

În 2014, după mai puțin de un an petrecut în spatele gratiilor, Mike Anderson a fost eliberat, pe considerentul că, în perioada cât s-a aflat în libertate, a demonstrat că s-a reabilitat complet.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu