Deținutul care a evadat din închisoare lăsându-și fratele geamăn în locul său

Alexander Jheferson Delgado, condamnat în Peru pentru jaf și viol, a fost prins de poliție la un an după ce a evadat din închisoare drogându-l pe fratele său geamăn identic, care venise să-l viziteze, și îmbrăcându-l în hainele lui.

Pe 10 ianuarie 2017, Alexander Jheferson Delgado a reușit una dintre cele mai spectaculoase evadări din închisoare. A fost primul deținut care a evadat din Piedras Gordas, după o perioadă de 12 ani, potrivit BBC.

Piedras Gordas este unul dintre cele mai bine păzite penitenciare din Peru. În acea zi, fratele geamăn al lui Delgado, Giancarlo, a venit să-l viziteze și să-i aducă mâncare și scrisori de la prietenii săi.

După ce s-au întâlnit în zona comună a închisorii, cei doi frați, în vârstă de 28 de ani, au intrat în celula lui Alexander, unde deținutul se pare că i-a oferit fratelui său un suc plin cu sedative.

Acesta și-a pierdut în scurt timp cunoștința și, când s-a trezit, paznicii închisorii se adunaseră îngrijorați în jurul lui. Încă amețit din cauza sedativelor, Giancarlo Delgado le-a spus paznicilor ce se întâmplase, însă aceștia nu l-au crezut.

Giancarlo Delgado (dreapta) a devenit fără voie deținut, după ce a fost drogat de fratele său. Foto: Ministerul de Interne din Peru

După cereri repetate, autoritățile au fost de acord să-i verifice identitatea, comparându-i amprentele cu cele din dosar. Însă asta nu a rezolvat problemele lui Giancarlo: acum, toată lumea credea că fusese complicele fratelui său, și nu victima sa.

Deși nu a fost acuzat oficial, bărbatul a fost arestat și investigat sub suspiciunea de a-și fi ajutat fratele să evadeze.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere în ziua evadării îl înfățișează pe Alexander purtând hainele fratelui său și trecând relaxat prin nu mai puțin de șase puncte de control pe măsură ce părăsea Piedras Gordas.

Directorul penitenciarului și mai mulți paznici au fost concediați după evadarea lui Delgado, după ce s-a dovedit că angajații nu verificaseră ștampila de pe braț care le este aplicată tuturor vizitatorilor.

Alexander Jheferson Delgado a fost un om liber până la începutul anului 2018, când a fost arestat într-o casă din Callao, un oraș portuar de lângă Lima, capitala țării.

Se oferise o recompensă de 20.000 de soli (aproximativ 6.000 de euro) pentru orice informații care ar fi putut duce la capturarea lui Alexander, însă nu se cunoaște cu exactitate dacă cineva l-a „turnat” sau fost prins în alte circumstanțe.

Jurnaliștii locali i-au pus lui Delgado tot felul de întrebări. Infractorul încătușat a reușit să declare că își folosise fratele ca să scape din închisoare „din disperarea de a-mi vedea mama”.

Probabil că, după ce a văzut-o, a fost prins de tot felul de treburi, fiindcă se pare că a uitat că Giancarlo putrezea în închisoare.

Condamnatul recapturat execută acum restul sentinței de 16 ani, plus timpul adăugat pentru evadare, în Challapalca, o închisoare de maximă securitate din Munții Anzi.

Se pare că este un loc rezervat pentru cei mai recalcitranți deținuți din Peru, însă nu este imposibil să evadezi din el. În 2012, aici a avut loc o evadare în masă, atunci când 117 deținuți au fugit din închisoare.

Cât despre Giancarlo, acesta spune că încă îl iubește pe Alexander, dar îi va fi greu să-l ierte după toate prin câte a trecut din cauza lui. „Va trebui să discutăm despre asta”, a declarat bărbatul pentru un post de știri peruan.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu