A donat cadavrul mamei sale pentru cercetări neurologice, dar l-au folosit la testarea bombelor

Un american a donat cadavrul mamei sale crezând că rămășițele femeii vor fi folosite pentru cercetări asupra creierului. În schimb, trupul a fost legat de un scaun, fixat peste o bombă și aruncat în aer.

Doris Stauffer a murit în 2014, la vârsta de 73 de ani. Femeia și-a petrecut ultimii ani din viață luptându-se cu boala Alzheimer și, prin urmare, fiul ei a decis să-i doneze trupul pentru cercetări asupra creierului. Însă cadavrul femeii a fost vândut armatei SUA, care l-a folosit la testarea efectelor bombelor artizanale.

Un raid al FBI din 2014, întreprins la Centrul de Resurse Biologice, s-a sfârșit cu închiderea organizației, după ce în zonă s-au găsit bucăți de trupuri umane și au fost descoperite practici ilegale, întreprinse pentru profit. Foto: ABC 15 Arizona

„A fost legată de un scaun, pe un fel de dispozitiv, și sub ea a avut loc o explozie, pentru ca experții armatei să-și facă o idee despre procesele prin care trece corpul uman atunci când un vehicul este lovit de o bombă improvizată”, a relatat Jim Stauffer.

După decesul mamei sale, Stauffer a căutat organizații cărora să le doneze trupul femeii și astfel a aflat de Centrul de Resurse Biologice (CRB) .

Angajații CRB au sosit imediat, la numai 45 de minute de la moartea femeii, ceea ce l-a bucurat mult pe Jim Stauffer, care dorea ca trupul mamei lui să fie folosit într-un scop nobil.

Bărbatul a semnat actele cerute de CRB și a respins explicit cererea organizației de a folosi trupul în cadrul unor experimente cu explozibili.

„Actele conțineau prevederi legate de astfel de experimente. Aceste teste medicale ar putea include explozii și am refuzat acest lucru. Am bifat căsuța cu NU”, a spus Stauffer.

Mai jos, un fragment dintr-un reportaj al televiziunii ABC15 Arizona despre Jim Stauffer și descoperirea sa tragică. 

Stauffer a primit o cutie care conținea cenușa mamei sale și un număr de identificare, dar nu a fost informat în legătură cu felul în care corpul femeii fusese folosit de CRB.

Stauffer a aflat abia în 2016, dintr-o investigație a Reuters, ce făcuse CRB, de fapt, cu cadavrul mamei sale. Trupul lui Doris Stauffer a fost unul dintre cele cel puțin 20 de cadavre donate Centrului și vândute ulterior unui contractor pentru experimente militare făcute fără consimțământul familiilor.

Corpul ei fusese fixat pe un scaun și apoi aruncat în aer. Fiecare cadavru costa aproximativ 6.000 de dolari.

Pentagonul susține că CRB „nu a fost corect” cu contractorii armatei cu privire la bucățile de trupuri umane pe care aceștia le-au cumpărat de la Centru. Pentagonul a adăugat că CRB a demarat această afacere sub formă de înșelăciune și că Centrul a comunicat că a obținut consimțământul explicit al familiilor ca să folosească trupurile în cadrul unor teste cu explozibil.

FBI-ul a descoperit că trupurile erau vândute pentru aproximativ 6.000 de dolari. De asemenea, în complex a fost descoperit un frigider plin cu organe genitale masculin. Foto: ABC15 Arizona

Mark Cwynar, fost agent FBI, a depus mărturie că, în timpul unei percheziții din 2014, a găsit dovezi că organizația vindea ilegal corpurile și păstra găleți întregi de capete, brațe și picioare împrăștiate în complex.

Agenții au descoperit chiar și un frigider plin cu organe genitale masculine. Niciuna dintre aceste bucăți de trup uman nu avea etichete de identificare.

În mărturia de la tribunal, Cwynar a spus că a văzut un trunchi „cu capul îndepărtat și înlocuit cu un cap similar, cusut în manieră Frankenstein”. CRB a fost închis oficial în 2014.

Jim Stauffer a fost uimit să descopere cât de dubioase erau entitățile de tipul CRB, care cereau donații pentru a face profit.

Doris Stauffer a murit în 2014 la vârsta de 73 de ani. Fiul ei a crezut că, după moarte, îi va putea ajuta pe alți suferinzi de Alzheimer. Foto: ABC15 Arizona

„Mă simt ca un prost. De obicei, nu sunt o persoană încrezătoare, însă în astfel de situații nu ai de unde să știi ce se întâmplă – așa că ai încredere”, a spus Stauffer.

Proprietarul CRB, Stephen Gore, era deja implicat într-un proces îndreptat împotriva lui și a companiei sale, iar Stauffer s-a alăturat părții vătămate.

Partea vătămată susține că Gore și afacerea lui au înșelat familii cu venituri mici, mai ales cele cu puțină educație, aflate în doliu, care erau astfel mai vulnerabile la înșelătoriile practicate de CRB.

În fața acuzațiilor de înșelătorie, Gore a pledat vinovat. A confirmat că vindea bucăți de cadavre și se va prezenta din nou la tribunalul în luna octombrie, când va da ochii cu rudele persoanelor decedate ale căror trupuri le-a vândut.

Jim Stauffer a spus că, ori de câte ori vede o fotografie cu mama lui, gândul îi fuge la faptul că aceasta a fost folosită pentru testarea bombelor. Foto: ABC15 Arizona

Stauffer spune că CRB a luat „mult mai mult decât cadavrul mamei mele”.

„Pentru că, de fiecare dată când mă gândesc la ea, de câte ori mi-o amintesc atunci când mă uit la o fotografie, mă confrunt cu această realitate atât de urâtă. Este un gând de care nu pot scăpa”, a spus Stauffer.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „A donat cadavrul mamei sale pentru cercetări neurologice, dar l-au folosit la testarea bombelor”

  1. Lume de nebuni de legat. Aia e. Acuma se zice ca armata nu e de vine, cand in realitate ei sunt primele mizerii. O mare, prea mare parte din populatia umana lumii e plecata rau de acasa….. iar restul nu pot evolua…..

    Răspunde

Lasă un comentariu