Arta de a te otrăvi la masă: 9 produse alimentare interzise din cauza ingredientelor lor

Te-ai gândit vreodată cu adevărat la ce cumperi de la magazin? Există produse alimentare interzise în anumite țări, dar care sunt perfect legale și ușor accesibile în alte părți ale planetei.

Adeseori, avem încredere în reclamele fabricantului, în popularitatea produsului și în ambalajul frumos. Asta, fără să ne gândim la ororile care pot fi ascunse înăuntru.

Îți prezentăm o listă de produse care se află pe rafturile magazinelor în unele țări. Paradoxal, în același timp, această marfă apare pe lista de produse alimentare interzise în alte țări.

1

Ouă Kinder

produse alimentare interzise
Foto: Pinterest

Nu te-ai aștepta să le găsești pe lista cu produse alimentare interzise. Dar acest produs, iubit de multă lume, a fost interzis în SUA în urmă cu câteva decenii.

Oficialii guvernului au interzis vânzarea produselor care conțin elemente necomestibile. Iar acele jucării mici din interiorul oului prezintă riscul de a fi înghițite.

De aceea, importarea acestor ouă de ciocolată a fost interzisă. Totuși, cu cinci ani în urmă, fabricanții inventivi au reușit să ocolească legea, astfel că ouăle Kinder s-au întors pe piața Statelor Unite.

2

Vopsele artificiale

produse alimentare interzise
Foto: Pinterest

În ultimii 50 de ani, numărul de vopsele chimice folosite a crescut cu 500%. Ele au adus multe vătămări sănătății noastre.

Acești aditivi cauzează hiperactivitate, pot da naștere la alergii și pot contribui la dezvoltarea cancerului.

De aceea, unele vopsele artificiale din produsele exportate în Europa sunt complet înlăturate sau sunt înlocuite cu unele naturale.

3

Produse alimentare interzise - Pui cu antibiotice

produse alimentare interzise
Foto: Pinterest

Carnea de pui se află în vârful clasamentului preferințelor culinare ale românilor. Mulți ani după Revoluție, „pulpele de pui din SUA” au fost la mare căutare.

Astăzi, însă, puii de la cea mai mare companie americană care produce carne, Tyson Foods, sunt interziși în Europa, Rusia, Norvegia și Australia.

Interdicția a intrat în vigoare după ce s-a aflat că Tyson injecta în pui antibiotice, steroizi, medicamente antiinflamatoare și ketamină. După ce au făcut publică această informație, reprezentanții companiei au promis să renunțe la folosirea acestor substanțe.

Aceasta s-a și întâmplat în septembrie 2017. Astfel, bunurile lor au fost scoase de pe lista cu produse alimentare interzise.

4

Organismele modificate genetic (OMG)

produse alimentare interzise
Foto: Pinterest

Mai mult de jumătate din țările Europei au interzis OMG-urile în 2015. Motivele au inclus alergenicitatea, toxicitatea și scăderea valorii nutriționale a produselor.

Este important de știut că nu numai fructele și legumele pot fi modificate genetic. Aceasta se poate întâmpla și produselor de origine animală.

5

Pâinea în care se adaugă bromură de potasiu

produse alimentare interzise
Foto: Pinterest

Ai auzit vreodată de bromura de potasiu? Această substanță are rol de praf de copt. Cu ajutorul ei, pâinea rămâne moale și frumoasă pentru mult timp.

Arată ca și cum abia ar fi fost scoasă din cuptor. Dar bromura de potasiu poate să cauzeze dureri de cap, iritații ale pielii și probleme de digestie.

Din nefericire, ea se găsește în majoritatea tipurilor de pâine din comerț. Bromura de potasiu este interzisă în Canada, China și UE.

6

Somon de crescătorie

produse alimentare interzise
Foto: Pinterest

Somonul de crescătorie este interzis în Australia și Noua Zeelandă. Problema este că acești pești sunt crescuți cu o dietă foarte strictă.

Aceasta include antibiotice și elemente pentru creșterea puterii calorice. Există prea puține elemente sănătoase în acest somon.

7

Mâncare cu înlocuitori pentru grăsimi

produse alimentare interzise
Foto: Pinterest

Olestra este un înlocuitor sintetic al grăsimii, fără calorii, larg întrebuințat în SUA. Este adeseori folosit pentru chips-uri de cartofi fără grăsime, marcate cu cuvântul „Light” (cu intenția de a lăsa impresia de aliment dietetic sau normal).

Se estimează că această substanță chimică are multe consecințe negative asupra corpului. Printre acestea, absorbția slabă a vitaminelor esențiale.

Mâncărurile care conțin Olestra sunt interzise în Canada și Europa.

8

Băuturile „sportive”

produse alimentare interzise
Foto: Pinterest

Aceste băuturi nu sunt neapărat nocive sau interzise. Ele conțin vitamine, minerale și alte elemente benefice pentru sănătate.

Dar unii producători fără scrupule acoperă mirosul urât al acestor băuturi și le schimbă culoarea cu ajutorul uleiul vegetal brominat, BVO (E-443).

E-443 este interzis în Japonia și Europa datorită toxicității sale. Există, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer de sân sau de prostată.

9

Produse alimentare interzise: Lapte cu hormoni

produse alimentare interzise
Foto: Pinterest

Fabricanții folosesc multe trucuri pentru a crește vânzările. Pentru a obține mai mult lapte, vacilor din SUA li se dau hormoni de creștere.

Laptele astfel obținut prezintă riscul de cancer, risc crescut de boli cardiovasculare și o creștere a nivelului hormonilor tiroidieni. De aceea, acest lapte este interzis în Elveția, Noua Zeelandă, Japonia, Australia, Norvegia și alte 29 de țări europene.

Vei avea mai multă grijă cu produsele pe care le consumi? Care dintre produsele de pe lista de mai sus te-a impresionat cel mai mult? Spune-ne în secțiunea pentru comentarii!

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

16 comentarii la „Arta de a te otrăvi la masă: 9 produse alimentare interzise din cauza ingredientelor lor”

 1. Un articol mult prea general in descriere, stim ca multe alimente sunt modificate genetic sau
  imbunatatite cu tot felul de adiutivi toxici pentru organismul uman, incepand de la legume – fructe si pana la paine cel mai folosit aliment, nu se spune insa cum sa alegem si cum pot fi sanctionati
  producatorii de astfel de produse care ne imbolnavesc. Sau poate acesta este scopul, scapa cine poate!

  Răspunde
 2. Chiar dacă ticăloșii care conduc Romînia ar interzice prin lege aceste ”alimente”, funcționarii șpăgari de la control se fac că plouă !

  Răspunde
 3. Ne lamentam degeaba pe net si umplem spitalele fara nici o sansa de vindecare, De ce??? Si acolo este aceeasi mafie ca si in comertul alimentar, Vezi cazul D-rului Lucan, etc..
  Ne batem joc de noi si de copiii nostri calora nu le putem asigura o sanatatae buna si nu7-i putem pregati pentru viitor din punct de vedere al imunitatii, … Pacat

  Răspunde
 4. La noi ar trebui lăsat micul producător să-și vândă marfa, nu să fie alungat și amendat de autorități. Micul producător folosește metode tradiționale de producție. Abia când se dezvoltă începe să chimizeze producția. Supermarcheturile îi obligă , pe cei care se cooperativizează să facă tot felul de concesii ca să le accepte produsele. Când cumperi de pe marginea drumului, din coșul lui țața Floarea, ai mai multă încredere că e un produs cât de cât natural. Dar vine Poliția Locală și o amendează. Dați Poliției Locale alte activități. Prindeți marii evazioniști nu pe bitul țăran are abia își duce zilele. Am un prieten jurnalist care și-a intitulat un articol așa: NU TRAGEȚI CU TUNUL ÎN VRĂBII. Gelu Ciorici – Galați.

  Răspunde
 5. Multe din ele le stiam .Periculoase sint toate dar asta ar insemna sa traim sub un clopot de sticla, asa ca eu imi intaresc sistemul imunitar , evit alimente „ciudate ” si invoc ajutorul norocului .

  Răspunde
 6. E bine ca ne sunt aduse la cunostinta. Problema importanta este : cat de corecti sunt cei care le comercializeaza, sa ne informeze despre existenta lor sau despre provenienta lor(salbatic sau crescatorie).

  Răspunde

Lasă un comentariu