9 lucruri interesante care demonstrează că trăim într-o lume despre care știm prea puțin

O zecime din rezervele de aur ale lumii aparține… femeilor casnice din India. Într-un sat din Kazahstan, oamenii suferă de o boală misterioasă, care îi face să cadă brusc într-un somn adânc, care poate dura și o săptămână.

Iar în urmă cu 70 de ani, un cocoș pe nume Mike a reușit să trăiască fără cap un an și jumătate. Acestea sunt doar câteva lucruri interesante care ne demonstrează ce fascinantă este lumea în care trăim.

Deși credem că știm aproape totul despre ea, zilnic descoperim noi curiozități ce reușesc să ne surprindă. În acest articol îți prezentăm câteva realități care ne arată că trăim într-o lume despre care știm prea puțin.

1. Suzetă naturală

lucruri interesante

Puii de elefant își folosesc trompele pe post de suzetă, adică și le sug la fel cum bebelușii își sug degetele.

2. O zecime din rezerva mondială de aur este deținută de femeile casnice din India

lucruri interesante

Ele dețin, sub formă de bijuterii sau lingouri primite ca zestre, mai mult aur decât SUA, Elveția și Germania împreună.

3. Lucruri interesante – Un intrus la Palatul Buckhingam

lucruri

În 1982, un bărbat a reușit să intre nedetectat în Palatul Buckhingam. Odată ajuns înăuntru, a mâncat brânză timp de 30 de minute și s-a plimbat prin încăperi.

După ce s-a așezat pe tron, unde a băut o jumătate de sticlă de vin, a plecat. Toată povestea a rămas în istorie drept „Incidentul Michael Fagan”, după numele intrusului.

4. Vin fabricat din „cărămizi”

lucruri interesante

În timpul prohibiției, deținătorii de vii din SUA produceau niște bucăți dreptunghiulare de concentrat solid de struguri, pe care le numeau „cărămizi din struguri”. Oficial, „cărămizile” trebuiau folosite la fabricarea sucului de struguri.

În realitate, însă, ele erau folosite pentru a face vin. De aceea, „cărămizile” erau vândute însoțite de o etichetă pe care scria că, după dizolvarea lor în apă, lichidul obținut trebuie ținut într-un loc răcoros și întunecat timp de 21 de zile.

5. Lucruri interesante – Sindromul somnului subit

lucruri interesante

Locuitorii din Kalachi, Kazahstan, suferă de un sindrom bizar. Oamenii cad brusc într-un somn adânc, ce poate dura chiar și o săptămână. Epidemia (despre care poți afla mai multe din acest articol) a izbucnit în 2013 și a afectat peste 150 de oameni.

6. Omenirea cât o portocală

lucruri interesante

Un atom este 99,9999999% spațiu gol. Astfel, dacă ar fi să punem la un loc toți oamenii de pe Terra și să „eliminăm” din ei spațiul gol, omenirea ar avea dimensiunea unei portocale.

7. Lucruri interesante – Bacterii în locuri neașteptate

lucruri interesante

Sună ciudat, dar este adevărat: există mai multe bacterii în buricul unui om decât într-o toaletă, au descoperit oamenii de știință. Mai mult, în urma unui studiu, ei au descoperit în buricele subiecților aproape 1.500 de bacterii necunoscute până atunci.

8. Elvis nu era brunet

lucruri interesante

Foarte puțini oameni știu că Elvis Presley avea părul deschis la culoare. El a început să-și vopsească părul de foarte tânăr, de aceea oamenii își amintesc de el ca fiind brunet.

9. Lucruri interesante – Ketchup-ul ca medicament

lucruri interesante

La începutul secolului al XIX-lea, ketchup-ul era promovat ca un remediu pentru diaree și icter. Mai mult, la acea vreme se și produceau pastile de ketchup.

BONUS: Băiat sau fată?

lucruri interesante

Unii oameni cred că este posibilă cunoașterea sexului fătului după forma burții femeii gravide. Legenda este următoarea: dacă umflătura se dezvoltă doar înainte, este băiat; dacă devine mai mare pe laturi, este fată.

Chiar dacă aceasta este o idee populară, este o concepție greșită sau, cel puțin, nu a fost dovedită de nici o cercetare științifică. Forma și mărimea burții depind de cât de înaltă sau de scundă este femeia și de alți factori.

Ca să știi mai mult, citește „Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii”

Când vorbim despre istoria omenirii, ne concentrăm adesea asupra marilor lideri, a forțelor demografice și a războaielor decisive. Dar cum ne-a modelat Pământul destinul? Planeta noastră se clatină, determinând schimbări climatice care au forțat trecerea de la o viață nomadă la agricultură. Terenul muntos a dus la dezvoltarea democrației în Grecia. Mai târziu, modelele de circulație atmosferică au modelat evoluția explorării, colonizării și comerțului global.

Chiar și astăzi, comportamentul de vot în sud-estul Statelor Unite urmează în cele din urmă modelul subiacent al sedimentelor vechi de 75 de milioane de ani dintr-o mare de mult dispărută. Pretutindeni putem observa amprenta profundă a planetarului asupra umanului. De la cultivarea primelor plante până la fondarea statelor moderne, „Origini” explică modul în care forțele planetei (adică dinamica plăcilor tectonice, curenții oceanici, clima și materiile prime) au influențat evoluția, viața și istoria omului.

Profesor specializat în popularizarea științei, Lewis Dartnell a creat o lucrare care ar trebui să fie înțeleasă de aproape orice cititor.

„Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu