9 curiozități despre berze, dincolo de rolul de „cărăuși de bebeluși”

Fiind văzute în ​​spații deschise, pe pășuni, în zone irigate, prin mlaștini, în turnuri de clopotnițe și în unele dintre cele mai înalte puncte din unele orașe, berzele albe au devenit – datorită dimensiunii și eleganței lor deosebite – unele dintre cele mai emblematice păsări din Europa.

Zburătoare inconfundabilă, de dimensiuni mari și cu o anvergură a aripilor considerabilă, Ciconia ciconia prezintă un penaj alb caracteristic, de care se deosebesc imediat penele de zbor, colorate în negru.

Foto: AgePhotoStock

Ciocul lung, ascuțit, are o nuanță roșiatică sau portocalie foarte intensă în cazul adulților și ceva mai estompată la păsările tinere. Picioarele au aceeași culoare intensă, portocaliu-roșu la păsările adulte și roz la exemplarele tinere.

Pe lângă rolul de „mesageri ai nașterii”, berzele ne fascinează din multe alte motive, mai departe de legende și mai aproape de biologie și biodiversitate. Iată, așadar, o serie de curiozități despre berze.

1

Asemănări morfologice

Berzele nu prezintă dimorfism sexual, ceea ce înseamnă că masculii și femelele sunt foarte asemănători ca formă, culori și mărime.

2

Vin pe lume într-o lună

Ouăle berzelor sunt puțin mai mari decât ouăle de găină, au coaja albă și au nevoie 33-34 de zile de incubare constantă pentru ca puii să eclozeze.

3

Puii berzelor au „dinți”

Foto: AgePhotoStock

Nu vom auzi vreodată berze ronțăind în cuib, dar, la fel ca majoritatea reptilelor și păsărilor, puii au la momentul eclozării o protuberanță tare la cioc, ce servește pentru a rupe coaja ouălor.

4

Sunt păsări prolifice

Cuiburile berzelor au, în mod normal, trei sau patru ouă, cu toate acestea, au fost observate perechi care îngrijeau chiar mai mulți pui. De exemplu, în 2019, în județul Suceava a fost observat un cuib de berze cu șapte pui, un record absolut pentru țara noastră.

5

Custodie partajată

Ambii părinți clocesc ouăle. Atât masculul, cât și femela au o așa-numită placă de incubare – un petec de piele fără pene, care este vizibil în regiunea ventrală a păsărilor – și fac cu schimbul, astfel încât ouăle să nu se răcească niciodată.

6

Viața în societate

Foto: AgePhotoStock

Berzele formează adeseori colonii, care se reunesc de obicei în grupuri mari pentru a se reproduce.

Cuibul este localizat frecvent pe tot felul de structuri realizate de mâna omului, de la biserici și case mari, până la silozuri, rezervoare de apă, coșuri de fum, turnuri de electricitate și antene.

Berzele nu ocolesc nici transformatoarele electrice, casele de la țară, ruinele sau clădirile monumentale. Unele berze își fac cuiburile în copaci și, într-o proporție mai mică, pe stânci.

7

Arhitectură la înălțime

Foto: AgePhotoStock

An de an, aceeași pereche se întoarce în același cuib pentru a se reproduce și, în încercarea de a asigura cel mai bun loc pentru noii pui, adună în cuib crengi proaspete.

Unele cuiburi ating doi metri în diametru și greutatea de până la 400 de kilograme.

8

Poftă de carne

În ceea ce privește hrana, Ciconia ciconia este o specie relativ oportunistă, mereu în căutare de artropode, în principal lăcuste și gândaci.

Cu toate acestea, dieta berzelor include (în proporții inegale, în funcție de regiune) și o mare varietate de nevertebrate, în special, râme, și vertebrate precum rozătoarele, șerpii, șopârlele, broaștele, peștii și chiar puii altor păsări.

9

Efecte sonore

Foto: AgePhotoStock

În general, barza albă este o pasăre destul de tăcută, deși emite unele sunete atunci când este excitată sau în prezența străinilor în apropierea cuibului.

Sunetul cel mai caracteristic al speciei este un plescăit puternic produs de închiderea rapidă a ciocului, pe care pasărea îl folosește ca formă de salut pentru perechea sa.

Specia este distribuită în Africa de Nord, Europa Centrală, de Sud-Vest și de Sud-Est, unele regiuni din Asia Centrală și în extremitatea sa estică.

Foto: AgePhotoStock

Barza albă este călătorul transsaharian tipic, o pasăre care, pe timpul iernii, se deplasează spre centrul și sudul Africii și în sudul Asiei.

Această pasăre enormă, care în trecutul îndepărtat și-a abandonat obiceiurile montane pentru a se asocia cu omul în căutarea protecției și a hranei, a trebuit să îndure în secolele XIX și XX o serie de schimbări drastice, care au alungat-o din multe regiuni.

Foto: AgePhotoStock

Cu toate acestea, berzele se recuperează astăzi uimitor. Populația europeană este estimată la 180.000-222.000 de perechi mature sexual și prezintă o creștere constantă încă din ultimul deceniu al secolului trecut, deși încă nu și-a revenit din declinul accentuat suferit în anii precedenți.

În România, ultimul recensământ național, realizat în 2019, a evidențiat 6.580 de berze, dintre care 3.044 erau adulte.

În topul pe județe al cuiburilor de barză conduce Suceava, cu 230 cuiburi, urmat de Harghita – 211 cuiburi și Călărași – 162 cuiburi. Pe localități, cele mai multe cuburi sunt în Siculeni (Harghita) – 42 cuiburi, Luncavița – 38 cuiburi și Turcoaia – 38 cuiburi, ambele din Tulcea.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Un comentariu la „9 curiozități despre berze, dincolo de rolul de „cărăuși de bebeluși””

Lasă un comentariu